Alkalmi ruha

Az ideális ruha

„…ruhánk pont ott nyújtson, ahol kell, pont ott takarjon, ahol kell…“

Bár ez az újság jobbára csak az ifjú párról, az esküvőről és az azzal járó feladatokról szól, most szeretnénk egy kicsit távolabbra tekinteni. Pár évvel későbbre, abban a reményben, hogy még akkor is együtt lesz a házaspár, s lesz mit ünnepelniük akkor is. Bár a hagyomány nevet adott olyan kevésbé kerekded éveknek is, mint a hetedik (réz), vagy a tizenkettedik (nikkel), de napjainkban leginkább a huszonöt éves ezüst és az ötven éves arany lakodalmat ünneplik a párok. A jubileumi megemlékezés egyrészt jelentheti az oltár előtti újra megáldást, majd –ahogy egyre elterjedtebb – egy bankettel, családi-baráti összejövetellel zárul. 
Erre az alkalomra, ha nem is szánunk nagyobb összeget, és nem akarjuk vendégül látni a fél várost, egy alkalmi ruha vásárlása vagy megvarratása mindenképpen szükséges lehet.
Persze felmerül a kérdés, miért pont varrassuk? Egyrészt, ahogy az ember az ezüst vagy arany lakodalom korához közeledik, már sokkal nehezebb olyan modelleket találni, melyek tényleg passzolnak a test paramétereihez. Nem mellesleg pedig, mert egy saját testünkre álmodott, varrott ruha egészen más viselet, mint egy szerencsés tucat-darab. Másrészt van valami kedvesen régimódi emberközpontúság a szabónkkal való kapcsolatban. Ahogy egy szabó mondta: az ideális ruha 25%-ban a felhasznált anyagokon, 50%-ban a szaktudáson és 25%-ban a kialakult emberi kapcsolaton múlik. Nincs mese, ez egy bizalmi kapcsolat.
Persze egy szabóságban nem oly könnyen kapjuk kézhez a ruhát, nem, ehhez idő kell, s gyakran nem is kevés, de megéri megvárni. Általánosan négy-hat hetes vállalási idővel lehet számolni, hirtelen jött aranylakodalom esetén persze a legtöbb helyen lehet kérni sürgősségi felárral gyorsabb munkát, de érdemes inkább előbb felkeresni a szabónkat.
Mellette szól még, hogy az elkészült darab abból az anyagból van, amit mi szerettünk volna, s olyan fazonban készül el, amilyet mi elképzeltünk. A bizalmi kapcsolatnak köszönhetően a szabónk hatékonyan tud segíteni abban is, hogy a ruhánk pont ott nyújtson, ahol kell, pont ott takarjon, ahol kell és azt a testrészünket hangsúlyozza, amelyik a legelőnyösebb.
Pénztárca kímélő megoldás lehet régi kedvenc darabunk átalakítása is a nagy napra, melyben szintén a szabóság állhat rendelkezésünkre. Nyugodtan kérhetjük régi ruháink kiengedését vagy bőségének bevételét, hosszának rövidítését, felhajtását vagy épp a derékrész szűkítését. Kevesen tudják, de javításra is van esély, így a bélés elkopása még nem ok a végső búcsúra. Egy jó szabó még meg tudja menteni a kedvencet egy béléscserével, s egy szakadás is orvosolható műszövéssel vagy műstoppolással. A régiből új elvén működik a felújítás is, s egy hímzéssel, zsinórozással vagy rátét készítésével ünnepi ruhánk lehet a jubileumi nagy napokon.

Gud

archiv 2009
| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu