Dekoráció

Fénnyel festett esküvő

Az utóbbi időben szinte külön művészeti ággá kezd fejlődni a fényfestés. Kültéren épülethomlokzatokra, beltéren nagyobb falfelületekre vetítenek különböző álló vagy mozgó képi motívumokat, kompozíciókat. Ezt a különleges látványelemet már az esküvőre készülő párok is felfedezték maguknak.

 


 

Az idei fesztiválok, nagyszabású szabadtéri programok látványos kiegészítőjeként a rendezvényszervezők eszköztárának egyik ütős darabjává vált a fényfestés. Eddig leggyakrabban épületekre vetített kompozíciókkal lehetett itt-ott találkozni, de a szolgáltatás rohamosan fejlődik művészeti és technikai szempontból is, így egyre több helyen bukkannak fel a különleges, színes, olykor zenével kísért képek. Egyedi dekorációs elemként a fényfestés esküvőkön is bevethető.

A fényfestés – akár a varázslat –, teljesen megváltoztatja a terem arculatát, hangulatát, különleges hatást kelt, és nem mindennapi vizuális élményt nyújt. Lehetőség van arra, hogy az esküvő vagy a lakodalom helyszínét külsőleg fényfestéssel világítsák meg. Például, ha egy kastélyban gyűlik össze a násznép, a homlokzatra vetített installáció fogadhatja a vendégeket, megalapozva a hangulatot. A fényfestés a bálteremben teljesedhet ki. A pár kérhet állóképet a falra, amely az este folyamán állandó, statikus kiegészítője lesz a nagy eseménynek. Ez általában valamilyen nonfiguratív motívum, de lehet bármi más, ami oda illő és jól mutat. A kompozíció követheti az este hangulatát: a vacsora ideje alatti visszafogottabb színeket és figurákat a táncos mulatság idejére merészebb összeállítás válthatja fel. A variációk száma végtelen.

Van mód mozgóképek vetítésére is, bár ez jóval drágább megoldás. Szép emlék lehet minden jelenlévő számára, ha a párról készült fotómontázst projektorral a fénnyel megfestett falra vetítik. Grafikai- és digitális anyagokat, 3D-s animációkat is lehet tervezni, de a képfestés videóbetétekkel, kisfilmekkel fokozható tovább.

A fényfestést mindig az adott helyszínre tervezik, figyelembe véve a tér adottságait, a falak, a bútorzat elhelyezkedését. Egy bejárás során megkeresik a legideálisabb falfelületet a vetítésre, ami általában fehér vagy más világos színnel festett. Az üveg nem alkalmas rá, és a sötét falak sem túl ideálisak. A szín- és a motívumvilágot úgy választják ki, hogy azok passzoljanak a terem egyéb díszítőelemeihez, kiegészítőihez, a pár stílusához, az esemény hangulatához. Klasszikus, romantikus esküvőhöz lágy formák, finom színek illenek, az extravangásabb lagzihoz vadabb megoldásokat is el lehet képzelni. A fényfestés képes hihetetlenül feldobni a helyszínt. Látványos dekoráció készülhet az oldalfalakra, de például a svédasztal köré vagy akár a plafonra is.  

A szolgáltató cégek általában nagyteljesítményű vetítőgépparkkal dolgoznak, amihez csupán egy megfelelő áramforrás szükséges az adott helyiségben. A nagy nap előtt rendszerint tartanak egy tesztvetítést, ahol még lehet csiszolgatni a részleteket. A fényfestés akkor a legszebb, ha kézzel festett üveglapok képeit vetítik a falra, így lesznek igazán élők a színek, és nem válik szemcséssé, pixelessé a felület, ami zavarná a látványt.

Köztudott, hogy a színek befolyásolják a hangulatunkat, de még egészségünkre is pozitívan hatnak – ezen alapul a fényterápia is. A vörös felpezsdít, a sárga és narancssárga vidámságot áraszt, a zöld megnyugtat, a kék ellazít. A színösszeállítást akár ez alapján is megálmodhatja az ifjú pár, lényeg, hogy a színek harmóniában legyenek egymással, ne zavarják a szemet, illeszkedjenek a terítékhez, és a terem díszítésénél használt színekhez. A motívumvilág is lehet nagyjából egységes, például a meghívóra nyomtatott minták visszaköszönhetnek a falra vetített formákban. Aki ilyesmiben gondolkodik, az internetes fotógalériák kifogyhatatlan ötlettárából kedvére szemezgethet.

Az esküvő képei

Az esküvőnk hangulata alapvetően a dekoráción múlik. Annak hangulata hat a vendégeinkre, az egész estére és így természetesen az ifjú párra is. Ha az ünnepi hangulatot kicsit oldani szeretnénk érdemes személyes részletekkel kiegészíteni a dekorációt, amihez tökéletes segítséget adhatnak a fényképek.

A családfa
A szabadtéri esküvők kedvelt eleme, hogy két egymáshoz közeli fát az ifjú pár családjainak meghitt fotóival díszítenek fel. Zsinegekkel, farkas fogas papír girlanddal körbetekert fatörzsre akár csipeszekkel is rögzíthetjük a képeket, rövid történeteket rögzítve egy-egy fotó mellé. Kedves gesztus a család felé, és nagy segítség a násznépnek is – így könnyebb felderíteni ki-kihez tartozik, s nem utolsó sorban jó jégtörő az első beszélgetésekhez.

Bárcsak itt lennétek
Sajnos minden esküvőn vannak olyan hozzátartozók, akik már nem lehetnek jelen a szertartáson. Megható módja a rájuk való emlékezésnek egy kis asztalra kitenni fotóikat, s mécsest gyújtani mellettük.

 


 

A vendégkönyv körül
Vannak az esküvői helyszínnek kisebb zúgjai, ahol a vendégek meg-megállnak. Ilyen többek között a vendégkönyv helye is, ahol kicsit megáll mindenki, hiszen egy igazi üzenethez kell egy kis idő. Ide is kedves ötlet kitenni a pár korábbi képet, akár még a szerelmük korai éveiből is. Jó eséllyel ihletet adhat a vendégeknek is, egy személyesebb üzenet írásához is.

A vendégekről
S vannak persze olyan párok is, akik a dekorációval a násznépet szeretnék meglepni. Nekik lehet hasznos ötlet vendégeik esküvőjéről összegyűjteni fotókat, és azokkal díszíteni a teret. A kedves és romantikus gesztus azon túl, hogy alapos előkészítést igényel és hosszú képvadászatot, egészen bizonyosan meghatja majd a vendégeket. Hasonlóan időigényes, de talán nem annyira romantikus, mint inkább hangulatfokozó, az ültető kártyákat felcserélni vendégeink számunkra legkedvesebb fotóival – akár velünk közösekkel.

Függetlenül attól, hogy milyen módját választjuk a képekkel való díszítésnek, ne feledjük el, hogy mind a képek filterekkel való módosítása – pl. szépia, vagy fekete-fehér -, mind a képek rögzítésének módja, keretei fontos részletei lesznek az esküvői dekorációnak. Így ha megtaláltuk már, hogy hol és milyen képeket szeretnék használni, érdemes a dekoratőrrel és a virágkötővel is megbeszélni, hova mit tervezünk.

Illatos esküvő

Lehet finom virágillatú, egzotikus keleti, szél fútta óceán vagy éppen hajnali rét illatú is egy esküvô. Mindez hazánkban ugyan nem elterjedt szolgáltatás, ám külföldön már számos szertartás rendelkezik egyedi illattal. A nagy nap mindettôl még különlegesebbé, érzékibbé válik – véli Zólyomi Zsolt parfümôr, aki Magyarországon azon kevesek közé tartozik, aki esküvôk illatosításával is foglalkozik. Tôle kaptunk néhány jó tanácsot.A választás során az ifjú pár a világ legnívósabb parfümjei közül választhat. Első lépésként a menyasszony és a vőlegény külön-külön keresi fel az illatok szakértőjét, hiszen a legelső teendő a saját illat kiválasztása. Az ifjú pár nyilván jól ismeri, megszokta egymás kedvenc parfümjének illatát, éppen ezért lesz igazi meglepetés, ha a házasságkötésük napjára valamilyen más, izgalmas kreációt választanak. Ezután jöhet közösen az esküvő illatának a kiválasztása.A parfümőr szerint az illatokkal kapcsolatban sok a rossz beidegződés: az illatolás során kiderül, nem is pont azokat a mintákat érezzük kellemesnek, amelyeket addig magunkról hittünk. El kell felejteni azokat a megtévesztő elképzeléseket, amely szerint egy bizonyos jegy szülöttéhez egy bizonyos típusú illat illik, vagy mondjuk azt, hogy a testalkat, hajszín meghatározná: melyik parfüm egészít ki minket leginkább. A vőlegénynek és a menyasszonynak közös története van, amely tetten érhető az illatválasztásukban is. Az illatolásra természetesen időt kell szánni, akár több alkalommal is találkozni, hogy végül megszülessen a „közös álomillat”.

A választás során akadt például olyan pár, amelyik egészen addig úgy gondolta: csakis a rózsa illata köszönhet vissza az esküvőjükön, végül a tenger illatára emlékeztető parfümre esett a választásuk, mint később kiderült: a búvárkodás a közös hobbijuk. Másoknál az esküvőjüket a frissen vágott fű illata lengi be, de egy egzotikus nyaralás fűszeres illatát is idézheti a választott parfüm. Ha valaki igazán igényes, és persze időben lát neki az illatolásnak, az egyedi kreációt is kérhet, ám ennek megalkotására akár öt hónapra is szükség van. Viszont innentől kezdve a párnak egy egész életre szóló saját illata lesz.Mi mindent lehet illatosítani az esküvő szervezése során? A folyamat akár már a meghívókkal kezdődhet, hiszen már azokat is lágyan körbeövezheti az ifjú pár által választott kreáció. Az illat megjelenhet a templomi vagy a városházi szertartáson egyaránt. Ugyanígy belengheti a lakodalmat: legyen az akár egy hagyományos helyszínen, egy étteremben, de akár egy kolostort, kastélytermet, vagy éppen egy szabadtéri sátrat is csodálatosan lehet illatosítani. A szakember attól sem riadna vissza, ha egy egész repülőteret kellene egyedi illattal bevonni… Mindehhez társulnak a figyelmes apróságok: így a választott illat megjelenhet az ültető- vagy éppen a menükártyán is, valamint egy-egy apró fiolába rejtve a vendégsereg hazaviheti magával stílusos ajándékként. Nincs vége a sornak, hiszen akár az esküvő legszebb pillanatait megörökítő DVD-t is illatosíthatjuk, amely még hónapok múlva is felidézi az esküvő miliőjét. Az pedig magától értetődik, hogy a választott illat a nászutas lakosztályt is belengi majd…

Az esküvő illatosítása ugyan nem kis energiát és persze anyagi ráfordítást igényel, ám aki egyedivé, felejthetetlenné szeretné tenni a nagy napot, az biztosan nem bánja meg, ha döntése erre a különleges szolgáltatásra esik.

A szalvétagyűrűtől a lufipostáig

Emlékszem, mennyit tanakodtunk az ültetőkártyákon. Olyasmit szerettünk volna, ami utal ránk, illik hozzánk. A férjem rádió- és hanglemezgyűjtő, ez adta az ötletet, hogy kisméretű bakelitlemezek közepére nyomtassuk a neveket. Így egyúttal köszönőajándékot is kreáltunk: ha valaki otthon lejátszotta a korongot, egy meglepetés retróslágert hallhatott.

Az ehhez hasonló apró, első látásra jelentéktelennek tűnő kellékeken igenis sok múlik. Érdemes átgondolni, hová csempészhetünk be néhány kreatív kiegészítőt, amelyek még teljesebbé és emlékezetesebbé teszik az élményt.Az asztaldekoráció számos lehetőséget rejt magában. A teríték mellé például csinos kis szalvétagyűrűket választhatunk, ami lehet papír, szatén, porcelán, üveg, csipke, tüll, de akár horgolt is, a szivárvány minden színében a pinktől a mohazöldig. Formája gyémántgyűrűt, kagylót, virágot idézhet, feldobhatjuk strasszal, tollal, gyönggyel, vagy olyan extra kiegészítőkkel, mint például a fahéjrúd vagy a kála. Kombinálhatjuk ültetőkártyával is úgy, hogy rányomtatjuk a nevet. A köszönőajándék is az asztalra kerülhet apró dobozban vagy organza tasakban. Trendi a hűtőmágnes, amelyen szerepelhet az ifú pár neve, fotója és az esküvő dátuma. Ez mindenki számára maradandó emlék lesz.

A terem díszítéséhez használhatunk papírpompomokat. Egyszerűen elkészíthető akár otthon is, ugyanakkor nagy tömegben látványos dísze a lakodalom helyszínének. A legyártást pedig intézhetjük akár a koszorúslányokkal közösen egy csajos délutánon némi pezsgő kíséretében.

S ha már koszorúslányok, őket is illik nemcsak szóban, hanem írásban is felkérni különleges szerepükre. Ehhez számos – elsősorban képes- vagy levelezőlapra hasonlító – sablon létezik már, csak választani kell. Ami egyedi lehet benne, az a szöveg: a házilag faragott rímeket olvasva biztosan örömmel igent mond a címzett!Az esküvői szertartás egyik szokásos kiegészítője a gyűrűpárna, amely a hagyományos textil mellett számos változatban fellelhető. Extravagáns az akril doboz, természetkedvelő pároknak a mohával bélelt szelence ajánlható. Aki mégis maradna a párnánál, választhat kör-, négyzet- vagy szívalakút többféle színben. Kerülhet rá masni, gyöngy, csipke, fodor. A „gyűrűhordozó” természetes hatást kelt, ha alapanyaga virág, levél, ág vagy pávatoll. Rábízhatjuk profi virágkötőre, de magunk is fabrikálhatunk.

A polgári esküvő megható mozzanata a szülők köszöntése. A virág mellé készíttethetünk üdvözlőkártyát vagy -lapot, esetleg albumot fotókkal, idézetekkel, egyéb dekorációval, de szép ajándék lehet a fiatalok nevével díszített mézeskalács is. A hatás garantált.

A lakodalom nemcsak az ifjú párról, de a vendégek szórakoztatásáról is szól. Játékos feladatokkal lehet próbra tenni az újdonsült férjet és feleséget, jól megtornáztatva a nevetőizmokat. Tojásterelés a nadrágszárakon, lufi- vagy seprűtánc, ki ismeri jobban a másikat kvíz – csak néhány a jól beváltakból. Ha a felek sikerrel veszik az akadályokat, oklevél jár nekik, ami tanúsítja, hogy alkalmasak a házastársi szerepre.

A legtöbb pár ma már pénzt kér nászajándékba. Megoldhatják a vendégek dilemmáját az átadás mikéntjéről, ha a lakodalom helyszínén elhelyeznek egy gyűjtődobozt. A dobozt a buli egy pillanatában a férj, a vőfély, vagy más körbehordozhatja, de akár a menyasszonytánc alkalmával is bevethető. A doboz külleme ízlés dolga, akár mi magunk is elkészíthetjük.

Látványos esküvői kiegészítő a lufiposta. A vendégek egy-egy felbélyegzett, a párnak címzett levelezőlapot kapnak, amire ráírhatják felajánlásukat, vállalásukat (pl. vacsorameghívás, segítség a költözésben, bébiszitterkedés), ezt felkötözik egy héliumos lufira, és útjára engedik. A kártyán szerepel, hogy aki megtalálja, dobja be egy postaládába, így az visszaérkezik az ifjú párhoz.
A lényeg a részletekben rejlik, érdemes tehát figyelmet szentelni az esküvői kiegészítőknek!

Natúr dekorációk

Az ökostílus nagy divat Nyugat-Európában, pár éve már Magyarországon is hódít.
A greenwedding a környezettudatos és szociálisan érzékeny esküvő. Szociálisan érzékeny, mert a nagy eseményre szánt pénzt tudatosan úgy költjük el, hogy másoknak is örömet szerzünk vele. Nem feltétlenül azt jelenti, hogy a szertartáson energiatakarékos izzókat használunk, a buli végén meg szelektíven gyűjtjük a hulladékot. Arról szól többek között, hogy például a dekorációban a natúr elemek dominálnak.

A természetes anyagokból készülő díszítés nem csupán hagyományos eljárás, de kivitelezése is egyszerű: nem kell törekedni szabályosságra, nincsenek benne kötöttségek. Ettől lesz természetes a hatás. Nem mellesleg olcsó, és nem elhanyagolható szempont egy tudatosan élő párnak, hogy környezetbarát megoldás. Főleg, ha magunk gyűjtjük be az erdőben, réten a hozzávalókat, leginkább a letört ágakat, lepotyogott terméseket. Kalandot, élményt is szerzünk: kezdődhet így egy ezüstlakodalmi köszöntő: - Emlékszel, drágám, mennyire nevettünk, amikor másztunk fel a domboldalon, és szedtük a csipkebogyót az esküvőre?

Szárított növények - például nagyon kedvelt manapság a gyógynövények -, termések, magok, tobozok, ágak, préselt levelek, háncs, raffia, parafa, tök, gesztenye, bármi felhasználható. A lényeg, hogy ne legyen zsúfolt, túl cifra, passzoljanak a formák, a színek, az anyagok - harmóniát, nyugalmat érezzen a ceremóniára érkező.
Szép és gyakori megoldás a virágszirom: a legegyszerűbb és egyben a legnemesebb anyag. Látványos, friss, érezhetjük a természetet, jól kombinálható az örökzöldekkel. Szív alakú cserépben üde jelenség a zöld növény: például kövirózsa, moha mutathat gusztusosan az edényben. Fehér, gömbölyded kavicsokkal, tengeri kagylókkal, csigákkal is meg lehet tölteni. Jó ötlet a szárított levendula virág: a mutatós lila dominálhat fő színként. A dekorációt kiegészíthetjük a vendégeknek szánt ajándékkal, kedveskedhetünk különleges teával, magokból készült apró süteménnyel, vagy akár saját ültetésű cserepes virággal is.
És ott vannak az üvegek, a színek és formák megannyi változata. Elhelyezhetünk bennük virágokat, mécseseket, égőket, de vendég- és köszönetajándékként is csempészhetünk bele bármi finomságot, miután felcímkéztük őket, akár színes üvegfestékkel. Befőttes üvegekbe tehetünk fotókat a menyasszonyról és a vőlégényről, a gyerekkori felvételekről éppúgy, mint a sorsfordító eseményekről, és a már közösen eltöltött időszakról. Az asztalokra helyezve nemcsak érdekes dekoráció lesz, de a násznépet is megmozgatja, akik szívesen nézik meg valamennyi fotót, miközben beszélgetnek, ismerkednek és nosztalgiáznak.

Színes csomagolópapírokból, magazinlapokból, maradék textíliákból, szalagokból látványos girlandot csinálhatunk, csak fontos időben elkezdeni a munkát. A re-dekorációk újrahasznált anyagokból készülnek, nem ártunk vele a környezetnek.
A lakodalom után a díszítés java része hazavihető: pár napig még emlékeztetheti a kedves és jelentős eseményre résztvevőket.
Régen a hagyomány szerint a fonott kalácsból - ahogy ma az esküvői tortából - mindenkinek kellett egy-egy darabot ennie, hogy szerencséje legyen a friss házaspárnak.

Gyakori köszöntő-, illetve köszönetajándékként adni a mézeskalácsot. Ezzel az aprósággal köszönti az ifjú pár az esküvőn résztvevő családtagokat, hozzátartozókat, barátokat. Készülhet az ifjú pár monogramjával, fotójával, vagy szimplán hagyományőrző motívumokkal: szív alakban, tulipánnal. Csodás dísze az esküvői asztalnak, kiegészítheti a dekorációt. Lehet a jól megszokott, piros alapon fehérrel írt, natúr alapon fehérrel rajzolt, lehet kék, rózsaszín, gyöngyös, fehér csipke mintás, piros, de akár kalocsai mintával készített is. 2013-ban ez különösen trendi. A virágmotívumokat tulipán, szegfű, rózsa, liliom, gyöngyvirág és más, Magyarországon honos növény formázza.

Akár szerelmi vallomásként, akár lánykérésre, netán ajándékként kerül szóba a mézeskalács, mindenképpen szép emlék - nem csak a pár számára.

Díszítés fénnyel

Az esküvőszervezők és dizájnerek folyton azon törik a fejüket, hogyan lehetne újabb és újabb exkluzív elemeket kitalálni, amelyekkel még emlékezetesebbé tehető a házasságkötés napja. Amiről még évek múlva is beszélnek a vendégek… Íme a legújabb trend: a fénydekoráció.

Szinte minden évben felbukkan egy aktuális divatőrület, amely az esküvőre készülő fiatalokat célozza meg. Emlékszünk még a pillangó- és galambröptetésre, a jégszobrokra meg a többi ötletre. Abszolút érthető a kreatív igyekezet, hiszen esküvője – jó esetben – egyszer van az embernek életében, és a többség törekszik rá, hogy minél emlékezetesebbé tegye ezt a napot. Különösen igaz ez az ifjú menyasszonyokra, akik már kislány koruk óta erről a napról álmodnak. Ők igazán fogékonyak az újdonságokra és a különleges kiegészítőkre.

A legtöbb partyszervező cég kínálatában már szerepel a fénydekoráció. Ez egy újabb fogás, amivel még felejthetetlenebbé varázsolható az ünnepi alkalom. És most nem a hagyományos tűzijátékra gondolok – hiszen az már egyáltalán nem mondható különlegességnek –, hanem a fényfestésre, amit egyre több helyen látni mostanában fesztiválokon, koncerteken. Mindig egyedi, nagyon ötletes és látványos. Lényege, hogy egy sík felületre különböző színes képeket, formákat vetítenek animáció-szerűen, az összhatást pedig gyakran zene teszi teljessé.

Ez a díszítési mód esküvőkön is egyre kedveltebb. A mai világítás- és dekorációs technika lehetőségeinek köszönhetően csak a képzelet szabhat határt egy-egy ötlet megvalósításának. A vacsorahelyszín adottságait kell elsősorban figyelembe venni. A fénydekort minden esetben szakértő tervezi meg, aki a helyiség mérete, az ablakok száma, az asztalok elhelyezkedése, a terítés módja és még sok más apróság alapján alkotja meg az egyedi díszítést. Ő hozza magával a megfelelő méretű függönyöket, amelyekre később vetítenek, illetve az egyéb szükséges kiegészítőket.

A lehetőségek tárháza végtelen. Készíthető mennyezeti dekoráció, de megvilágítható az oldalfal, vagy a főasztal mögötti falfelület is. A táncparkettre kivetíthető például a pár neve vagy monogramja, a falakra pedig különböző virág- és indaformák, nonfiguratív ábrák, kecses vonalvezetésű motívumok kerülhetnek, amelyekhez egyedi sablonok készülnek. Ezeket a mintákat meg is lehet mozgatni. Remekül ki lehet használni a terem adottságait: színekbe öltöztethetjük az oszlopokat, boltíveket. Az este egyes szakaszaihoz más-más színeket társíthatunk. Az egész terem gombnyomásra rózsaszínbe borulhat, míg a menyecsketánc alatt buja pirosra válthat. Sejtelmes hangulatot teremt, ha szép esésű anyagok – például függönyök vagy földig érő asztalterítők – mögé illetve alá égősorokat helyezünk. A fények játéka csodálatos látvány lesz, így a legegyszerűbb helyiség vagy sátor is mesebeli bálteremmé alakulhat egy pillanat alatt.

A fénydekoráció több részből áll: a színes izzók mellett lampionok, világító vesszőgömbök, gyertyák és mécsesek teszik teljessé. Ez az összetett kompozíció, a dekoratőr egyedi tervei és az ifjú pár ízlése egymást kiegészítve kivételes látványvilágot, exkluzív hangulatot, eleganciát és egy felejthetetlen esküvőt eredményez majd. A vendégek később is garantáltan emlegetni fogják!

Galambreptetés - A házasságkötés különleges éke

A menyasszony a hím galambot tartja gyengéden a kezében, a vőlegény a tojót, és kezükből egyszerre száll fel a két hófehér madár. Jelképezve mindezzel az ifjú pár örökké tartó szerelmét, egymás iránti hűségét, az égiek iránti elkötelezettségüket. A galambreptetés az egyik ősi szimbólum, amely a házasságkötés legkülönlegesebb éke lehet...

Bár a galambokhoz kapcsolódó jelképek közül sokat ismerünk, ám a szili „Galambospeti" tudása ebben a témában kifogyhatatlan. Vérbeli galambász lévén nem csupán szereti, gondozza, ápolja kedvenceit, de nagyon nagy tudással is rendelkezik a madarakról. Tőle tudom, hogy a szálló fehér galamb a Lelket jelenti, az egymáshoz valókat egymáshoz vezérli. Ki hinné, de a postagalambok érző, lélekkel teli, felettébb intelligens jószágok. Ugyanakkor elképesztő teljesítményekre is képesek! Akár több száz kilométerről is hazatalálnak. Mindehhez remek galambászra és pontosan betartott edzésmunkára is szükség van. Napról napra egyre messzebb engedi a szakember kedvenceit, a szépséges madarak a következetes munkának köszönhetően egyre távolabbról is visszatalálnak a hazai fészekbe.

És jöjjön egy kis egy kis történelmi „galambászás"! Ember és galamb elválaszthatatlan kapcsolata végigkíséri az emberiség történetét, a mitikus időktől egészen napjainkig. Ki ne ismerné a Lélek galambként történő ábrázolását, Noé bárkájában az Élet újjászületéséről hírt hozó, csőrében olajággal visszatérő galambot, a keresztény kultúrában Jézus megkeresztelésekor a rá galamb képében alászálló Szentlelket? Vagy gondoljunk az ősi magyar kultúrára: a székely kapu galambdúcos tetőzetére, népköltészetünkben a nőiséget, a szerelmet jelképező fehér galambra... A galambreptetés nem más, mint egy felajánlás: őszinte kívánságunk, örömünk kinyilvánítása, legbelsőbb szándékunk megpecsételése az Égiek felé.

Ahogy a szingli galambász fogalmaz: „A galambok ragyogó lényével eggyé váltak olyan maradandó értékek, mint a Lélek, az Isten, a Béke, a Szabadság, a Halhatatlanság, a Szeretet, a Szerelem, a Szeretett Nő, az Anyaság, a Termékenység, a Harmónia, a Tisztaság és az Ártatlanság. Mind-mind csupa nagybetűvel! A galambok útnak indítása az Ég felé valójában egy felajánlást jelent, mely szerint ezeket az értékeket magunkénak tekintjük, ezek mentén élnünk a jövőben..."

A hófehér szárnyasokat általában a templomból kilépve szokta az égiek felé küldeni az ifjú pár. Vannak, akik a saját kezükből engedik a galambokat a magasba hírvivőként, akadnak, akik inkább azt kérik, hogy egy kis kosárból történjen mindez. Mások inkább egy falkát látnak szívesen, mert számukra az a kedves, ha tucatnyi galamb száll az ég felé...

Ki-ki saját ízlése, elképzelése szerint rendelheti meg az emlékezetes pillanatot.
Az biztos: bárhogy is történjék, a galambreptetés évtizedekig összetartó erővel bírhat, ha a szép eseményhez igazi hit, erő és szeretet társul...

Jégcsodák

Ha szeretnénk igazán egyedi és művészi dekorációval meglepni magunkat és vendégeinket az esküvőn, rendeljünk jégszobrokat! A szikrázó, kristálytiszta alakzatok látványa garantáltan eléri a kívánt hatást.

Kezdetben a jégveremben tárolt jeget halak és más élelmiszerek hűtésére használták. De már egészen korán kiderült, hogy a fagyott víz másra is jó, hiszen tetszés szerint faragható, és remekül helyettesítheti a követ vagy az agyagot. Jégszobrokat már 1700 évvel ezelőtt is készítettek. Az ügyes kezű kínai mesterek a folyók jegéből varázsoltak elő változatos formákat, amelyeket aztán a császárnak ajándékoztak.

Ma már világszerte tömegeket vonzó látványosságnak számítanak a köztéren, fesztiválokon, alkalmi eseményeken kiállított jégszobrok. Az alkotók hatalmas tömbökből motorfűrésszel faragják ki a különböző alakzatokat: arcok, állatfigurák vagy használható tárgyak is készülhetnek jégből viszonylag rövid idő alatt. A legjobbak évről évre versenyen mérhetik össze tudásukat, az érdeklődők pedig látványfaragás-bemutatókon pillanthatnak be e kivételes szakma kulisszatitkaiba. A hidegebb égövi országokban nagyszabású téli kiállításokon teszik közszemlére a műveket. A jégszobrászat az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában és a Távol-Keleten a legnépszerűbb. Idehaza egyelőre kevésbé ismert, de exkluzív eseményeken, elegáns partikon, céges bulikon, születésnapokon, szilveszteri mulatságokon egyre többször lehet találkozni a jégből készült alkotásokkal.

Ha bevállalósak vagyunk, az esküvői dekoráció megtervezésekor érdemes számításba venni ezt a különleges díszítést. Jégből készülhet például látványos asztaldísz: a szerelmet és az ifjú házasok boldogságát hirdető szív alakzat, hattyú- és galambpár, esetleg páva, delfin vagy virágcsokor. Hasznukat is vehetjük a jégből faragott csodáknak. Óriás jégvázába állíthatunk virágot, jégtálból kínálhatunk bólét és puncsot, jégkehelyből fagylaltot, jégállványra pakolhatunk gyümölcskosarakat, süteményeket, tortát, jégtartóban éghet a gyertya, mécses. Képzeljük csak el, milyen nagy durranás lenne jégből faragott bárpult mögül osztogatni a hűs koktélokat! Rendelhetünk jégből készült italcsúszdát is: a jégtömbben átlátszó tömlőt helyeznek el spirális alakban, ezen keresztül töltik ki az italt, ami menet közben lehűl, és az attrakció színes itókákkal kifejezetten látványos is. Választhatunk jeges italcsobogót vagy italkutat, ezekből a vendégek bármikor adagolhatnak maguknak frissítőt. Különlegesen szép kiegészítője lehet az ünnepi asztalnak egy jégbe zárt virág. A fagyos gömbbe kerülhet rózsa, orchidea vagy a menyasszonyi csokorba kötött bármely fajta. Egyéb tárgyakat is jégbe lehet fagyasztani: például gyümölcsöt vagy italos üveget. Vicces játék lehet, ha az ifjú feleségnek és a férjnek a teste melegével kell kiolvasztania ezeket. A tetszőleges alakú jégtömbökre speciális technikával felvéshetik a pár nevét vagy jókívánságokat. A jég alapvetően színtelen, kristálytiszta és átlátszó, de lehetőség van különbözőképpen színezni, vagy színes égőkkel megvilágítani, így még káprázatosabb lesz az eredmény. A szobrok élettartama mérettől függően 5-6 óra, ezt követően a látvány elillan, és a szobor visszaváltozik természetes vízzé. De addigra az élmény már visszavonhatatlanul a miénk.

Édes kis fák

Az esküvőt követő vendéglátás dekorációjának megálmodása, legyen az egy állófogadás vagy egy nagyszabású lakodalom, nem könnyű feladat. Kivált nagy kihívás az édességek asztalának megtervezése.

Azok, akik folyamatosan keresik az esküvőkkel kapcsolatos izgalmas, új megoldásokat, trükköket, nemzetközi szokásokat, biztosan találkoztak már az asztali díszek egyik legfinomabb változatával, az édességekből épített kis fákkal. Az Amerikában már régóta ismert és kedvelt formát gyakran készítik születésnapok, családi ünnepségek és esküvők díszeként, s idén már a brit trendekbe is beszivárgott.

Ezek a bonsai méretű csodák tehát egyszerre lehetnek egy-egy asztal díszei, vagy épp a desszertes vagy cukorkás tálaló ékei. Igen, ma már nem csak süteményekkel kínálhatjuk vendégeinket, de a legkisebbek legnagyobb örömére már a gumicukrok, nyalókák, bon-bonok is szereplői lehetnek a büfének. Egy kifejezetten édesszájú pár esküvőjén például ilyen kis csodákkal jelölték a különböző vendégasztalokat, így a vendégek egy-egy, a nevük mellé tett bon-bonról, cukorkáról tudták, mely asztalnál találják a helyüket. Kedves játék ez a színekkel és az ízekkel.

Az általában fél méter magas díszt, attól függően, hogy milyen finomságokból szeretnénk, készítheti a cukrászunk, a virágkötőnk, vagy akár mi magunk is. Cukrászra érdemes bízni a nemes feladatot, ha a fát, nem készen kapható nyalánkságokból, hanem kézműves csokicsodákból, apró bon-bonokból, mignonokból szeretnénk. Szintén őt érdemes felkérni, ha gyümölcsös édességet szeretnénk, mondjuk fekete és fehér csokiba mártott eperszemeket. Álomszép összhatást ad, ha az esküvői csokor virágait formázza meg a mester marcipánból, cukorból kanyarítva hozzá szalagot, és a fa ebből épül fel, de lehet bohókás aprósüteményekből is építkezni, csak rajtunk múlik. A formáknak és ötleteknek tehát nincsen határa, bármiben gondolkodhatunk, amit fel lehet tűzni egy hungarocell vagy oázis gömb alapra.

Érdemes a virágkötőnkhöz fordulni, ha készen kapható cukorkákból és desszertekből szeretnénk a díszeket, s különösen fontos ez, ha sok, vagy éppen nagy fát szeretnénk. Bízzuk ilyenkor a szakemberre: az ő kezei között, megszelídülnek a kis színes drazsék, melyek az üveg tálban tartják a fát (takarják az alapot), és a konyakos meggytől a kojak nyalókáig, szinte bármiből képesek szépséges ehető díszeket varázsolni. Pláne hasznos döntés ez, ha őt kértük fel a helyszín dekorálására is, így biztosak lehetünk benne, hogy minden szalag passzolni fog minden szalaghoz.

Ha valaki mégis maga készítené, vagy ügyes kezű barátait kérné fel a feladatra, akkor a következő alaplépéseket érdemes követni. A már fent említett hungarocell vagy oázis gömböt befedjük celofánnal, krepp papírral vagy akár szalaggal, rögzítjük, majd beleszúrjuk a fa törzsét „játszó" fadarabot. Óvatosan szúrjuk bele, figyelve arra, hogy ne szúrjuk át, de elég mélyen legyen ahhoz,hogy biztonságosan meg tudja tartani a „lombot". Ha biztosra akarunk menni, akár ragasztó pisztollyal is biztosíthatjuk a fix tartást. A tálban különböző módon rögzíthetjük a fát, de a legtöbb kézműves oldal egy kis gipszet javasol. Ha megkötött, ennek tetejére halmozhatunk mohát, vagy akár celofánt is, rajta a már sokat emlegetett színes drazsékkal. Ezen a ponton készen is van a fa szerkezete, már csak fel kell tűznünk vagy ragasztanunk a finomságokat. A lomb alján egy masnival zárjuk a munkáltatokat, és tá-tám, már készen is vagyunk. Egyetlen nagyon nagy veszélynek vagyunk kitéve ezzel a módszerrel, hogy még a nagy nap előtt vészesen megfogyatkoznak a fák levelei, s különös körülmények között eltűnik pár szem édesség.

Ég a gyertya, ég...

Egy átlagos, hétköznapi vacsora is egy csapásra meghitt hangulatúvá válik, ha égő gyertya kerül az asztalra. A gyertyák csendes kísérői életünk legfontosabb pillanatainak, ünnepeinek: nélkülük esküvő sem létezhet.

A tüzet kezdettől fogva mély tisztelet övezte, mágikus erőt tulajdonítottak neki. Örökké változó alakja, a belőle áradó fény és meleg, az utána maradó hamu és füst volt egykor a tűzmágia alapja. A máglyagyújtás, a tűzugrás a magyar néphagyományban is szerepel. A tűz őselem, elűzi a gonoszt, megtisztít a bűntől, kapcsolatot teremt az égiekkel, fényt hoz a sötétségbe. E titokzatos jelenség végigkíséri életünket a születéstől az elmúlásig. Manapság a hatalmas, lángoló máglya kicsinyített mása, a gyertya vagy mécses teszi teljessé fontos pillanatainkat.

Alapvető eleme a romantikus, meghitt hangulatnak. Szinte kifogyhatatlan a színek és formák választéka. Nincs esküvő gyertya nélkül. Meleg fényük a ceremónia és az azt követő ünneplés során is elkíséri az ifjú párt, apró, de fontos kiegészítői a „nagy napnak". Kiválasztásuk általában akkor történik, amikor az esküvő alapszíneiről már döntés született. A gyertya stílusában, külsejében illeszkedik a menyasszony ruhájához, színe legtöbbször fehér vagy ekrü, díszítheti szalag, gyöngy, ezüst vagy arany csillámpor. Az anyakönyvvezetőnél általában több fajtából lehet választani, de beszerezhetjük magunk is. A polgári szertartás legszebb pillanata, amikor a feleség és a férj együtt gyújtja meg a közös életüket jelképező gyertyát. A gyertyák az oltár elmaradhatatlan díszeként ott vannak a templomi szertartásnál, a lelki tisztaságot, a hit erejét, a keresztényi szerelem tüzét szimbolizálják. Megvilágítják az utat, melyen a pár közösen elindul. A gyertyákat a hagyomány szerint a keresztszülők veszik meg, a ceremónia alatt pedig a koszorúslányok vagy a násznagyok tartják.

Formája lehet hengeres, gömb, hosszúkás vagy hasáb alakú, általában fehér, ritkán színes. A lakodalom helyszínén hangulatvilágításként, asztaldíszként használható a gyertya. Itt már a színes változat a gyakoribb, mely harmonizál a dekoráció, a szalvéta, a virágok színével. Az alapszín ilyenkor is rendszerint a fehér, de kombinálható mással. Választhatunk illatos változatot is. A hagyományos gyertyákat tehetjük gyertyatartóba, csinosabb üvegpohárba, az úszógyertyát vízzel töltött, dekor kaviccsal, rózsaszirommal díszített tálkába. Rendelésnél kérhető, hogy kerüljön rá a gyertyákra a pár monogramja, például a meghívóban használt betűtípus stílusában.

A lakodalmi táncok sorában gyakran szerepel a Gyertyafény Keringő, amelyet az örömapa és a menyasszony táncol, kezükben égő gyertyával. Még szebb az összhatás, ha a vendégseregben helyet foglaló hajadon lányok gyertyalángot tartva állják körbe a táncparkettet. Ilyenkor érdemes cseppmentes gyertyát vagy praktikus alátétet választani.

Kedves ötlet a vendégeknek egyedi díszítésű gyertyát adni köszönőajándékként. A legkényelmesebb, ha komplett gyertya szettet rendelünk, a gyártó a legextrább kívánságainkat is teljesíti. Ha azonban van időnk és elegendő kézügyességünk, magunk is elkészíthetjük azokat. A hobbiboltokban beszerezhetjük hozzá a számtalan változatban kapható viaszmatricát és egyéb díszítőelemet. Ha nagyobb méretű, monogramos tömbgyertyát készíttetünk a templomi szertartáshoz vagy az ünnepi asztalra, azt később a házassági évfordulókon is elővehetjük.

Színek és illatok

Te mit választanál?

Egy jó esküvő minden érzékszervünkre igyekszik hatással lenni: a látvány legyen kellemes a szemnek, az ételek győzzék meg az ízlelőbimbókat, a lagzin ropjuk a fülnek tetsző zenére. A legújabb divat pedig már az orrunkat sem hanyagolja el: az esküvőnek ugyanis illata van!
A színek és illatok hatással vannak ránk. Befolyásolják lelkiállapotunkat, érzéseinket. A jó választás a mindennapokban is fontos, és ez hatványozottan igaz az esküvőre. Hiszen a szemet bántó színkombinációk és a kellemetlen, irritáló illatok elronthatják a tökéletesnek szánt élményt. Figyeljünk tehát a részletekre is! Egy romantikus esküvő lágy színekkel operál, de ha inkább drámai hatást szeretnénk elérni, válasszunk merész árnyalatokat! A trend évszakonként változik: tavasszal a tejeskávé, a levendula, a korall; nyáron a mályva, türkiz, zsálya; ősszel a smaragd, csoki barna, bordó; télen a lila vagy szilvakék szín hódít. Ezek megjelenhetnek a ruhában, a dekorációban, virágokban is. Emellett persze örök a tisztaságot és ártatlanságot jelképező fehér, de ne felejtsük el, hogy ennek is számtalan árnyalata létezik a törtfehértől a krémszínig! Nyugaton egyre elterjedtebb a fekete-fehér esküvő, ami kivételesen elegáns. A színkombináció visszaköszön az ifjú pár ruháján, a meghívókon, az asztaldíszeken. Nem kell a feketétől megijedni, ez a szín ugyanis az erő, az érzékiség, a jólét szimbóluma is. A fehérrel társítva pedig a jó és rossz, öröm és bánat, élet és halál közti egyensúlyt képviseli. Amerikában nagy divat színt vinni az esküvői ruhába, ott arra biztatják az arákat, ne féljenek a merészebb tónusoktól sem. Ma már nem ritka például a színes alsószoknya vagy a tarka cipőtalp. A színek kiválasztásánál ne csak a megfelelő kombinációra figyeljünk, hanem azok jelentésére is! A kék a tisztaság, a béke és hűség jelképe, a zöld az örök élet színe. A vörös a szerelem, a rózsaszín a gyermeki ártatlanság, a sárga a vidámság és optimizmus szimbóluma. A bíbor a bölcsességgel, rejtélyességgel, a barna a kényelemmel és az otthonnal társítható. Az arany a királyi ragyogás színe, míg az ezüst biztonságot és intelligenciát sugároz.
Idehaza ugyan ritkaság, és nincs kultúrája még, de az esküvőnek újabban illata is lehet. Ez egy kifejezetten exkluzív szolgáltatás. Lényege, hogy az ifjú pár választ egy illatot, ami az alkalomnak szól, és ezt viselik magukon. Ez lehet létező vagy aromaterapeuta, esetleg parfümőr által kidolgozott, egyedi kreáció. Tudjuk, hogy az illatok hatással vannak a lelkiállapotra; illóolajokat használunk stressz-oldásra, a kellemes közérzet elérésére. A menyasszonyok az esküvői előkészületek és a ceremónia alatt érzelmi hullámvasúton furikáznak: földöntúli boldogságot, kínzó feszültséget vagy bizonytalanságot is átélhetnek rövid időn belül. A megfelelően kiválasztott illatok – például a citrus, jázmin vagy rózsa – segítenek lenyugtatni a kedélyeket. Az illat az ara toalettjének egyik legromantikusabb kelléke, emellett készülhet illatos menükártya és meghívó, a kiválasztott illatot használhatjuk a ceremóniateremben, a lakodalom helyszínén is, egyeztetve a dekorációban használt virágokéval. Ez az aroma kifejezetten az esküvőhöz kötődik évek múlva is, fiolába zárva elővehető a házassági évfordulókon, de jó ötlet a ceremónián a násznépnek is ajándékozni belőle.

archiv 2009 | archiv 2010
| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu