Desszert

Falatnyi finomságok

Az édességek asztala az elmúlt években került nálunk is a reflektorfénybe. Korábban csak egy asztal volt a terem egyik sarkában, ahol a vendégek elhelyezték ajándék süteményeiket, a pincérek mellé illesztették a kiegészítő tortákat és kész. Ez az idő azonban elmúlt. Az édességek asztala szerves része lett az ünnepi dekorációnak, s nem csak díszeivel, de finomságaival együtt.

 



A kalandos sikertörténetben a habos torták helyét szép lassan átvették az apróbb, falatnyi finomságok. Így kerültek az asztalra előbb a cup cakek, majd a süteménynyalókák. Az amerikai finomságok után, végre az európai cukrászremekek is felkerültek a hódítók közé. Összeszedtük napjaink újrafelfedezett kedvenceit, melyekkel – nem véletlenül! – egyre többször találkozhatunk az esküvői édességek soraiban.

Elsők között a macaron. Az eredetileg velencei származású ínyencség a VIII. században látta meg a napvilágot, nyolcszáz év múlva jutott el Franciaországba, Medici Katalinnak köszönhetően, ám igazán széles rajongó táborát a XX. században kezdte meghódítani. Hogy mi a titka? Lenyűgöző látványa mindenképpen az. A törékeny mandulalisztes habcsók selyemfénye, szoknyája, élénk színe és a széleken felsejlő könnyű krém, maga a csábítás. Egy jó macaron azonban nem áll meg itt, ott az élénk szín nemcsak egy ételfestéket takar, de egy ízt is, mely nem megismétli, de kiegészíti a krémet. Így az esküvő színeihez ízben és árnyalatban is illeszkedő süteményt kreálhatunk macaronból, bár ezt tényleg érdemes a profikra hagyni, mert ha van nagy gyakorlatot igénylő édesség, akkor ez az.

 



S ha már a mandula ilyen fontos szerephez jutott, a sorban a financiernek kell következnie. Névről lehet, hogy nem sokan ismerik, de apró hasábokat alakító sütőformájával már többen találkozhattak. A nálunk még kevésbé ismert szaftos piskóta szelet nevét aranytömbre emlékeztető formájának köszönheti. Bár ennek a szeletnek a mandula és a vaj a kardinális
alapíze, jól variálható különböző gyümölcsökkel, magokkal, évszaknak megfelelően. Biztos befutó például a mandula-körte, az eper-fehércsokoládé, vagy épp a szeder-banán-pisztácia kombináció, aki pedig nem fél az izgalmas ízektől, próbálkozhat a színében és ízében is üde, zöldteással is.

 



Persze, ha apró édes falatokról beszélünk, akkor nem hagyhatjuk ki az egyik legismertebb francia finomságot, a tart kistestvérét, a tartlet-et sem. A francia tart kifejezéssel azokat a gyúrt, vajas tésztájú pitéket illetjük, melyeket egy vagy akár több rétegben is tölthetünk sós vagy édes krémekkel, finomságokkal. Ennek méretben kisebb verziója a tartlet, mely formájában és ízeiben is sokszínű. A kis linzerkosarak, hajók masszív alapot biztosítanak a legváltozatosabb töltelékeknek és díszítéseknek egyaránt, legyen az könnyű mascarpone krém friss eperrel, egy karamellás-csokoládé krém, vagy épp a klasszikus vaníliakrém idénygyümölcsökkel halmozva. A lehetőségek tára végtelen, s csak úgy, mint a macaron esetében a sütemény jó lehetőséget ad arra, hogy az esküvő színeit, akár ehető virágokkal, akár krémekkel, gyümölcsökkel megismételjük.

S végül, de nem utolsó sorban beszélnünk kell a kekszekről is. Mert a háztartási kekszek unalmasságától bizony szép hosszú utat tettek meg ezek az édességek, hogy a lakodalmi ételek közé kerüljenek. Kezdjük talán a formákkal! A süteménypecsétek és -kiszúrók armadájának idején a kekszek formavilága végtelen. Rányomtathatjuk minden darabra a menyasszony és a vőlegény nevét, az esküvő dátumát, vagy ami csak jól esik. Formára a klasszikus szívtől a gyémántos gyűrűig szinte minden lehetséges, de érdemes elgondolkodni olyan formákon is, mely inkább a dekoráció hangulat- és formavilágához illeszkedik. A színektől sem kell félni, amióta a fondant színezhető, kekszeink is úgy pompázhatnak akár egy macaron, szép színesen, selyemfénnyel. Nagyobb ügyességet igényel már a vajkrémmel rózsaformában való díszítés, de van, ami megéri a fáradtságot. Az íze? Talán itt nem is annyira az ízre, mind inkább a textúrára kell figyelni. Legyen omlós, lágyan olvadó, ne túl vastag, ne túl vékony. Ha ez mind megvan, akkor az már szinte csak részlet kérdése, hogy citromos-kókuszos, vagy marcipános-csokoládés.

 

 

 

Ehető virágok a tortán

A lakodalom fénypontja, amikor zsúrkocsin betolják a szemet gyönyörködtető menyasszonyi tortát, amelyet szeretne minden ifjú pár egyedivé, különlegessé tenni. A hagyományos díszítés – marcipánból formált figurákkal, gyöngyökkel, masnikkal ékesített torta – mellett egyre népszerűbb az üde, élő virágokkal ékesített változat.

 



Ha valakinek az élő virágos menyasszonyi tortára esik a választása, akkor érdemes mindenképpen ehető virágokban gondolkodnia. Különösen látványos, ha a választott virág visszaköszön az asztalok díszítésében és a menyasszonyi csokorban. Természetesen egy élő virágos torta igazi bizalmi kérdés, csak olyan szakembert kérjünk fel az elkészítésére, aki járatos a témában, üde, friss, megbízható helyről beszerzett virágokat használ. Ha böngésszük az internetet, akkor találkozhatunk olyan vállalkozással is, amelynek a profilja az ehető virágok termesztése. A világbajnokságra készülő magyar cukrászok is tőle rendelnek díszítést, és a neves balatonfüredi Anna-bálon is az ő szépséges és egyben finom virágai ékesítik a tortákat, süteményeket.

 



Adódik a kérdés, hogy milyen virágokban gondolkodjunk? Tavasszal választhatjuk a bájos ibolyát, amely az egyik legismertebb kandírozott virág, Erzsébet királyné egyik kedvence volt. Virágát édességek díszítésére, cukrok, teák, ecetek illatosítására is felhasználják. Sok női parfüm eleme az ibolyaillat, amely egy a növénnyel díszített tortán halványan visszaköszön.

A leglátványosabb a rózsából készített kandírozott virágszirom, vagy egész rózsafej. A rózsák mérete, illata, íze igen nagy változatosságot mutat. A régi nemesítések virágai ízesebbek. A virágok íze parfümös, a zöld almáéra és szamócáéra emlékeztet. A virágok szirmait úgy szedjük, hogy az alsó fehéres részt eltávolítjuk.

Ízletes az akác virága is, ám érdemes óvatosan bánni vele, hiszen a kérge és a magja mérgező! Az almafa virágai gyümölcsös édességek remek kiegészítői. A nyár közepén, végén virágzó, kétnyári orvosi angyalgyökér virágainak színe a levendulakéktől a rózsa-vörösig változik. A növény minden része, így virága is fogyasztható. Ki ne ismerné az árvácskát, a növény íze izgalmas, enyhén mentás. A begónia virága szintén ehető, citromos ízű. Természetes, hogy a bodza is fogyasztható, kellemes, édeskés íze minden bodza szörp fogyasztót levesz a lábáról. A borágó csillag alakú virágait akkor hullajtja el, mikorra ehetővé válik. A gyógynövényekben jártasak számára nem meglepő, hogy a kankalin is fogyasztásra javasolt. Íze édes, kellemes. A növény élettani hatásai kiemelkedőek: nyugtató, izomtónust és izomgörcsöt mérséklő erővel bírnak. A népi gyógyászat a virágját idegnyugtató teakeverékekben alkalmazza. Tavasszal édes meglepetés lehet a menyasszonyi tortán, vagy lakodalmas süteményeken az orgona. Egész évben beszerezhető a szépséges tulipán ezer féle színárnyalatban, ám arra érdemes vigyázni, hogy csak a szirmok ehetők, a pollen az arra érzékenyeknél allergiát okozhat.

A végére hagytam személyes kedvencemet, a levendulát. Illata számomra nyugalmat hozó, édes íze pedig fenséges. Az ehető virágokkal való ismerkedést a kandírozott levendulával kezdtem. Egy fogadáson kínálták kis tálkákban csemegeként. Némi fenntartással vettem egy aprócska kóstolót, majd teljesen rákaptam az ízére. Azóta elcsábított már a fehércsokoládés levendulafagyi, a selymes levendulakrém, és a karamellás, tejszínes levendulás süti is. A levendulának nagy kultusza van a mediterrán országokban, különösen Dél-Franciaországban, ahol megannyi süteményt ízesítenek levendulamézzel, díszítenek friss virágával vagy az abból készült levendulás cukorral.

TIPP

Ha az esküvő virága visszaköszön a díszítésben, a menyasszonyi tortán, akkor hab a tortán, ha jégkockákba zárjuk a szirmokat, és azokat szolgáljuk fel a vendégeknek a limonádékhoz, jeges teához, ásványvízhez, koktélokhoz.

 

 

A legszínesebb asztal

A lakodalomban számos fontos asztal van, de mindközül talán a legfontosabb a desszertbár. Ez az az asztal, amit az édesség üldözőkön kívül mindenki meglátogat, s általában nem is egyszer…



Legtöbbször itt torták sorakoznak katonás rendben, és pont ennek a katonás rendnek köszönhetően sokszor érintetlenül, mivel mindenki arra vár, hogy valaki legyen olyan merész és szegje meg már végre azt a dobos tortát!!! Ezt elkerülendő érdemes végiggondolni pár alternatív megoldást – az eleve felszeletelt tortákon túl! Mindig biztos sikert arathatunk az eleve porciózott, falatnyi finomságokkal – amiből persze lehet még repetázni.



Az elmúlt évek nagy kedvence volt az esküvő színeiben pompázó macaron torony, ami egyszerre váltja valóra a könnyedre és a krémesre vágyók álmait. Ha falatokról beszélünk, akkor meg kell említeni a cakepop-ot, sütinyalókát, ami a falatnyi ízélményen túl még a maszatmentes ujjakat is biztosítja. (Gyermekkel érkező vendégeink ezt különösen értékelni fogják!) S ha már nyalóka, akkor itt a helye a kézműves nyalókáknak is, amik messze túlmutatva a korabeli Kojak és kakas nyalókákon, már valódi gyümölcsös ízt és izgalmas színvilágot ígérnek. A tojással, tejszínnel készülő, különféle gyümölcsökkel vagy csokoládéval, olajos magvakkal és számos egyéb ízesítővel kombinált parfék is közkedveltek, amik nyáron hűtve is kitűnőek. És ne feledkezzünk meg a különböző ízekben és színekben pompázó pohárkrémekről sem! A csináld magad rendszerekkel se tudunk nagyon mellélőni. Egy gofri- vagy fagyibár, ahol mi magunk választhatjuk meg a feltéteket, legyen az frissen gyümölcsös vagy kíméletlenül csokis, mindig jó választás lehet.



Ha igazán egészséges desszertbárt akarunk készíteni, akkor a gyümölcsnyársakat is jó szívvel ajánljuk, fent tartva a lehetőséget egy titkos csoki­szökőkúthoz, hogy akik kevésbé fitten akarják zárni a bulit, kicsit feldobhassa a gyümölcsöket. Persze a csoki és gyümölcs egyébként is jó választás, az étcsokoládéba mártott eperszemek vagy a fehér csokiba forgatott kiwi biztosan nem képez maradékot reggelre.
Amit fontos szem előtt tartani, hogy az édesség bárnak nemcsak a szájnak, de a szemnek is élményt kell nyújtania, így érdemes színekben és formákban is gondolkodni. A sokszínű választék bohókás, vidám hangulatot áraszt, amit érdemes játékos papírdíszekkel cifrázni. Egy-két alapszínre hangolt asztal pedig eleganciát, rendezettséget és harmóniát sugall. De színek ide vagy oda, csak olyat válasszunk az asztalra, amit mi is szeretünk!

Egy gombóc torta


A lakodalmi vendéglátás nagy klasszikusai folyamatosan megújulnak, az előételektől a menyasszonyi tortáig. Évről évre újabb trendekkel találkozunk, melyek felfrissítik a nagy nap gasztronómiai kínálatát.

Mi a különbség nagymamáink jól ismert kókuszgolyói és az alig pár éves, friss híresség, a cake pop – sütemény-nyalóka – között? Ha egészen közelről megnézzük nem sok, de ez a kevés bizony sokat számít. Mindkét finomság eredetileg a maradékok hasznosításáról szólt. Hogy ne vesszenek kárba a süteményvégek, vagy a kicsit már kiszáradt tortadarabok. A mi drága kókuszgolyónkhoz a maradékokat rumos tejbe áztatták, kakaót adtak hozzá, szebb napokon egy kis meggyet is, majd formázták és jöhetett a kókuszreszelék.

A cake popok története ehhez képest több szálon fut. Egyrészt pálcika nélkül számos hasonló cukrászati kezdeményezés volt már, de az újkori gasztrótörténelem egy lelkes blogger, Bakerella nevéhez köti a cake popokat. Ő 2008 februárjában – alig pár hónapnyi blogolás után – osztotta meg, az első képeket, melyen kicsi pink cupcakeket tűzött pálcákra. A cukiságfaktor hamar levette a lábáról a nemzetközi közönséget, így egy hónappal később, Bakerella legnagyobb meglepetésére is, már Martha Stewart mellett állt a kamerák előtt, és vele készítette el süteményét. A piskótát összemorzsolták, majd édes krémmel dúsították, hogy gyúrható masszát kapjanak. Pár óra hűtés után már jöhetett is a csokiburok és a pálcika. Az alaprecept egyszerűsége ne ijesszen meg senkit, a variációk sora végtelen. Mint említettük, az első cake popok cupcake formájúak voltak, majd jöttek a klasszikus gömbök, melyekből az ügyes kezű cukrászok hamar varázsoltak arcokat, virágokat, strandlabdát és ki tudja még miféle csodákat. Ma már túl vagyunk a gömbökön is. Ezek a falatnyi finomságok lehetnek akár kockák, sőt macaron formájú ragasztott darabok is.

Válasszuk bármelyik formát is az eredmény magért beszél: pont egy falat – na jó, talán kettő – formás, színes, csodásan díszíthető süteménycsoda. Így nem is kérdés, hogy miért került villámgyorsan az esküvői édességek sorába, hiszen kreatív felhasználási lehetőségeinek se szeri, se száma! Színeiben könnyen alkalmazkodik az esküvő színeihez, s csak az alkotón múlik, hogy visszafogott, elegáns darabokat készít, vagy bohém, harsány színűeket, vagy akár vicces, az esküvő tematikájához is illő figurális darabokat.

A kis pálcikának köszönhetően kifejezetten praktikus édesség. Ültethetjük a süteménygolyóra, így pálcával felfelé kínáljuk, vagy állíthatjuk poharakba, kis vödrökbe, tűzhetjük oázisba vagy emeletesen elrendezve, akár kiválthatja a menyasszonyi tortát is – így megúszhatjuk a nem kis stresszel járó szeletelési macerát – de akár a torta díszítő eleme is lehet..

Sokszínűségének köszönhetően pálcikájára fűzhetjük az ültető kártyákat is, vagy külön-külön csomagolva a násznép ajándéka is lehet.

Állófogadásokra szinte kötelező finomság, hiszen nem igényel nagy ügyességet a tányérra varázslása és darabolása sem, és a szalvéta alá rejtve a pálcák száma sem árulkodik arról, mennyire ízlett.

Csupa csokis esküvő

Krémes, lágy, keserű vagy épp édes, töltött vagy töltetlen, lyukas vagy töltött, fehér vagy fekete: egyre megy, csak csokoládé legyen! S ha már ennyire szeretjük a csokit, miért is száműznénk a lakodalmunkról?

Drága csokoládénkat egy csepp kreativitással és ravaszsággal a lakodalmunk szinte minden jelentősebb részletébe becsempészhetjük. Azon túl, hogy az elmúlt évek esküvői trendjeibe beviharzott a meleg csokoládé szín, üde zölddel keverve, van még pár édes elképzelésünk, hogyan juthat be a csoki az esküvőnkre.

Meghívó: A csokoládés esküvőnket már a násznép meghívásakor előre jelezhetjük, a meghívó mellé csomagolt apró desszerttel. Ha biztosan tudjuk, hogy értő kezekbe kerül, akkor akár a desszert dobozába is rejthetjük a meghívót, így biztosan édes lesz a meglepetés. Igazi rajongók persze kézműves csokoládét választanak már erre az alkalomra is!

Ültető kártya: Bár lehet az ültető kártya elegáns, selyemfényű papíron, de akár csokoládéban is gondolkodhatunk. Az esküvő hangulatához passzoló csomagolással gyerekkorunk kedvenc csokiszeletét is új ruhába öltöztethetjük, rajta becses vendégünk nevével. Ezzel az ügyes kezű párok akár maguk is elbíbelődhetnek, aki azonban profira bízná a dolgot, annak ismét a kisebb csoki manufaktúrákat ajánlanánk, ahol a vékony étcsokoládé lapra fehér csokoládéval írhatják fel a vendég nevét. Ez persze nem csak finom, de tökéletes dísze is az ünnepi asztalnak.

Köszönet ajándék: Apró ajándékot már az ókori Rómában is adtak a vendégeknek, úgy hitték, szerencsét hoz. Erre az alkalomra általában öt szem cukrozott mandulát adtak, de ez bizonyosan csak annak tudható be, hogy nem ismerték még a bon-bont. Öt szem művészi tökéllyel megálmodott csokoládé csoda pontosan elég ahhoz, hogy nagyon szép emlékeket hagyjunk az esküvőnkről. A válogatás, ha megengedhetjük magunknak, legyen különleges, s ízeiben akár rímelhet is az esküvői tortánkra. A kínálatából olyan szépségeket válogathatunk össze, mint egy szem chilis trüffel, egy meggy-marcipános bon-bon, hozzá talán egy virágos, levendulás, majd egy bohém epres-pezsgős, s végül - ez a legnehezebb - legyen talán a hagyományokhoz illő fahéjas-kakaós mandula.

Csokoládé szökőkút: S ha még mindig nem lenne elég a csokiból - s miért is lenne -, akkor jöhet a csokiszökőkút. Bérlésekor kapjuk a személyzetet, a belga ét-, tej- és/vagy fehércsokoládét, friss gyümölcsöket, mártogatnivalókat és minden szükséges eszközt. Bizonyosan népszerűtlen lesz ajánlatom, de ha csak szökőkutat tervezünk, az legyen a mi saját kedvencünk, ami remélhetőleg az ét. A mártogatnivalók sora persze sokkal gazdagabb is lehet, mint gyümölcs. Lehet marcipángolyó, pillecukor, ostlya vagy épp piskóta is. A tapasztalatok szerint azonban szinte rekord idő alatt szokott elfogyni a banán és az eper. Itt is érdemes azonban végignézni a piaci kínálatot, mivel egy-egy helyen olyan izgalmas ajánlatokkal is várnak, mint lángoló gyümölcsök, chilis, rumos vagy épp mentholos csokis pasztillák a szökőkútba.
Azt mondják, a csokoládé boldoggá tesz - hát ennyi minden bizonnyal elegendő boldogságot tartalmaz az egész násznépnek! S ha mindenki haza is vihet magával egy darabot az esküvőnk hangulatából, akkor garantált a siker. Csak arra kell figyelni, hogy a nászútra is maradjon pár szem azokból a különleges bon-bonokból...

Édes étel

Csillogó, aranybarna, édes csoda. Leginkább így lehet leírni a grillázs-, pergelt vagy pörkölt torta néven ismert, régmúlt lakodalmakat idéző finomságot, melynek titkait ma már csak közel százan ismerik, pedig igazi hungarikumról van szó. Kétségtelen, a manapság szépen lassan újraéledő hagyomány a vidéki lakodalmak utánozhatatlan romantikáját csempészi be az ünnepbe, melynek gazdag szimbólumrendszere igazi áldás az ifjú párra.

Ez a temérdek cukorból és dióból készült édesség a harmincas években vált igazi lakodalmi kedvenccé, amikor már elérhetővé vált a cukor, de használata még mindig luxusnak számított, és presztízst jelentett. Persze sokkal korábbra nyúló gyökerei vannak ennek a hagyománynak, hiszen feljegyzések szerint Mátyás királyunk és Beatrix királyné budai lakodalmán a hetedik fogás pörkölt cukorból készült kert volt, mely kísértetiesen hasonlatos a mi mostani hagyományunkkal, mely szépen lassan újra ünnepi asztalunkra kerül.
A pergelt torta receptje első olvasásra egyszerűnek tűnhet, de ez ne tévesszen meg senkit! Az olvadásig melegített cukorba olajos magvakat, durvára vágott diót, mandulát szórnak, majd vizes ruhával kibélelt formákba vagy vizes deszkára öntik. Eddig a könnyű rész. A formázás azonban nagyon gyors és biztos kezeket igényel, hiszen csak a meleg grillázst lehet alakítani, amint megszilárdul, kihűl, már csak törni lehet. Elképzelni is nehéz hát, hogy egy huszonhat lapból felépített grillázs templom torta milyen ügyességet igényel készítőjétől. S igen, ezzel el is érkeztünk a formákhoz, mely ennek az édességnek igazi különlegessége. A hagyományőrző mesterek és mesteri háziasszonyok konyháiból a népi cukrászat igazi remekei kerülnek ki, melyek lehetnek magasba törő templomok, gazdagon díszített szívek, burjánzó virágkosarak vagy turbékoló galambpárok. A motívumok száma szinte végtelen, csak a készítő kreativitásán múlik, bár illik hozzá tenni, hogy valamilyen módon a formák a boldog házaséletet és a termékenységet, gyarapodást szimbolizálják.
De bármennyire szépek ezek a majd 8 órán át készülő édes remekek, sorsuk így is, úgy is a menyasszony általi halál. Több szokás ismeretes ezzel kapcsolatban. Az egyik szerint a lakodalomban a pörkölt tortát a vőfély viszi be a vacsora után, és az ifjú asszony elé teszi, aki összetöri azt – leginkább egy késháttal. A másik hagyomány szerint a vacsora végén előbb körbemutatják a grillázskölteményt, majd az ifjú férj kést hoz, ráadásul a legnagyobbat, jelezvén, hogy asszonya minden gondolatát lesi. Aztán együttesen ragadják meg a kést, hiszen később is együtt dolgoznak majd, és lesújtanak a tortára. A néphit szerint ahány darabra törik szét a torta, annyi sok boldog évet tölt majd el együtt az ifjú pár. Majd az első darabokból előbb egymást etetik meg, hogy a házasságuk is olyan édes legyen, mint a grillázs, majd a násznép minden tagja kap egy-egy falatot. Érthető hát, hogy nagy lakodalmakon a pörkölt torta mérete és száma is meghatározó.
Hogy honnan kaphatunk igazi grillázstortát az esküvőnkre? Ha szerencsénk van, a násznépünk gondoskodik róla, de ha biztosra szeretnénk menni, magunknak kell utána járni. Cukrászdákban kár is keresgélni, de szerencsére az interneten számos készítő hirdeti magát. A legjobb megoldás azonban, ha ellátogatunk Jásztelekre, a készítők találkozójára, ahol saját szemünkkel bizonyosodhatunk meg a mesterek ügyességéről.

archiv 2009 | archiv 2010




| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu