Ékszer

A gyűrű egy életen át elkísér

A házasság – jó esetben – egy életre szól. Nemcsak társat választunk, aki mellettünk lesz jóban, rosszban, hanem jegygyűrűt is, ami az igena kimondásának pillanatától fogva mindig emlékeztet majd a fogadalmunkra. Fontos tehát, hogy szeressük ezt az ékszert, hiszen nap mint nap viseljük. Íme néhány tipp a tökéletes választáshoz!

A jegygyűrű önmagába visszatérő, körkörös formája a soha el nem múlás, az örökkévalóság jelképe. A  hagyomány szerint a bal kéz negyedik ujján viseljük, mert innen közvetlenül vezet egy ér a szívünkhöz. Bár ez anatómiailag helytelen megállapítás, kétségkívül van egyfajta romantikája, ami még inkább erősíti a gyűrű szimbolikáját. Az esküvőn átkerül a jobb kézre: a szertartás legfelemelőbb pillanata, amikor menyasszony és vőlegény egymás ujjára húzzák a szerelem és a hűség zálogát.A XVII. századig csak az ara kapott karikagyűrűt, azóta a férfinek is jár. Így lesz a két félből egy egész, a két külön életből egy közös, amely oly fényes és csillogó, mint a gyűrű. A párok ma már együtt választják ki a jegygyűrűt, így az mindkettejük ízlését tükrözi. Óriási a választék, az ékszertervezők folyamatosan újítanak, egyre kifinomultabb formák, anyagok, díszítési módok jelennek meg, tehát a divatot ez esetben sem lehet figyelmen kívül hagyni.

Döntsünk a minőség mellett, mert tartóssága, ellenállósága kifizetődik. A karikagyűrű szinte kivétel nélkül nemesfém, mely időtálló, szép és mutatós. Gondoljuk át, hogy a párunkkal azonos vagy különböző, drágaköves vagy kő nélküli gyűrűket szeretnénk-e hordani. Sok esetben a női karikagyűrű tartalmaz drágakövet – leginkább brilliánst –, míg a férfié szolidabb megjelenésű. Vannak, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz, és sárga aranyból készíttetik el a karikagyűrűjüket, de egyre többen választanak fehér vagy rozé aranyat, sőt, kedveltek a többszínű változatok is például sárga-fehér vagy fehér-vörös kombinációban. Keresett még a nemesacél, a fémallergiában szenvedőknek is megfelelő titán és az ezüst. Utóbbi igen puha fém, hamar kopik, feketedik, ezért nem ajánlják az ékszerészek. Készítenek gyűrűt platinából is, ami gyönyörű, ám drága, a fiatal párok számára nehezen megfizethető. Világosabb bőr és haj esetén a fehér arany és a platina, sötétebb bőrhöz és hajhoz a sárga arany és a többszínű arany karikagyűrű előnyösebb. A gyűrű szélessége ugyancsak fontos szempont: vastagabb ujjra szélesebb, vékony, hosszú ujjra keskeny gyűrű illik.Manapság a letisztult, egyszerű, kevésbé díszített fajták kelendőbbek, a bonyolult, vésett minták egyre inkább háttérbe szorulnak. A gyűrűket fényes és matt felületek játékával, apró kövekkel, esetleg rusztikus kovácsolt kialakítással teszik érdekesebbé. A  hagyományos domború gyűrűk mellett kedveltek a lapos kivitelű modellek, sőt, ma már a gyűrű nem feltétlenül kör formájú, népszerűek a szögletes darabok is. Gyakori, hogy a férj és a feleség gyűrűje valamilyen plusz mondanivalóval összekapcsolódik, ami megjelenik a formai kialakításban. Például egymás fölé helyezve őket a két gyűrű szív alakot ad ki. Egyre divatosabbak a vésetek. Általában az esküvő dátuma, név, becenév, esetleg rövid üzenet, idézet kerül a gyűrű belső felületére. Sokan az egyedi, kézzel készült ékszereket részesítik előnyben a gépi sorozatgyártmányokkal szemben. Ha köves gyűrűt választunk, jó tudni, hogy a gyémánt már korántsem egyeduralkodó. Egyre többször használnak zafírt, ami a szivárvány majdnem minden színében elérhető, világoskék topázt, indigókék iolitot, vörös gránátot vagy ametisztet. Előfordul, hogy a választott jegygyűrű családi örökség. Ezeket a darabokat érdemes az esküvő előtt ékszerésszel felújíttatni, hogy régi fényében tündököljenek a nagy napon.

Fontos, hogy egyéniségünkhöz illő, megfelelő méretű, kényelmes, praktikus gyűrűt válasszunk, amit mindennap szívesen viselünk majd. Eleinte furcsa lesz, hogy ott van, forgatjuk, nézegetjük, lépten-nyomon mutogatjuk, óvjuk, minden kézmosásnál levesszük... Aztán szép lassan, észrevétlenül a részünkké válik.

A hajkorona ékszerei

A menyasszony külsejének megtervezésénél kulcskérdés a haj. Attól függôen, hogy hosszú, rövid, göndör vagy egyenes, többféle variáció választható a kontytól a lágyan leomló hullámokig. S ha megvan az alapfrizura, jöhetnek a mostanában egyre divatosabb hajékszerek, amelyek királynôi megjelenést kölcsönöznek a nagy napon.

A hajdísz régóta része az öltözködési kultúrának, már évezredekkel ezelőtt a görög nők is használtak ilyesmit, persze jóval egyszerűbb módon. A feltűzött vagy hátul összefogott frizurát szalaggal, kendővel, hálóval tették még szebbé. Később a római korban a rafinált fonatok és kontyok kiegészítőjévé váltak a különböző fésűk, hajtűk, virágdíszek. A cél minden esetben a gyönyörködtetés volt, és ez ma sincs másként, csak épp az eszközök váltak kifinomultabbá.Nem elég, ha pompás a ruha és káprázatos a smink, a jól megválasztott hajviselet is elengedhetetlen a tökéletes megjelenéshez. A lehetőségek tárháza végtelen, hát éljünk vele! Hajpánt, hajráf, fésű, hajcsavar, hajlánc… ezer ötlet és kellék, amivel még különlegesebbé varázsolható a hajkorona. Ha a fodrásszal sikerült leegyeztetni az egyéniséghez, az archoz és a ruha stílusához illő esküvői frizurát, jöhetnek az egyéb kiegészítők, amelyekkel tovább fokozható a hatás. Ha a menyasszony hosszú hajat visel, és kontyot választ az esküvőre, ahhoz jól passzol egy szép formájú fésű vagy néhány csillogó hajtű. A fésűk fejére selyem, organza, tüll, netán tolldísz is kerülhet például virágformával, gyönggyel kombinálva. Színe a szokásos fehér vagy ezüst mellett lehet bármi, ami harmonizál a virágcsokorral vagy a többi ékszerrel. Az antik hatású vagy vintage fésűk jól illenek egy 20-as évek stílusában varrt ruhához. A hajtű készülhet aranyból, ezüstből, lehet bizsu vagy ötvözet. Az apró fej általában csillogó kristály, strassz, esetleg gyöngy. Körkörösen elhelyezve a kontyban garantáltan vonzza a tekintetet, mégis visszafogott és elegáns. Ugyanez mondható el a hajcsapokról – amelyek spirális szárukkal könnyedén a frizurához erősíthetők – és a klipsszel rögzíthető hajdíszekről. A színek és formák itt is nagy változatosságot mutatnak. A feltűzött frizura különleges dísze a hajlánc, amely a fej tetejéről indulva minden oldalra leomló függőkkel teszi egyedivé a menyasszony külsejét. Kedveltek a fejhez simuló, könnyen hajlítható hajdrótok, amelyek legtöbbször virág formájú, többfelé ágazó, stílusos ékei a frizurának.Kiengedett, aláhulló loknikhoz jól illik a hajpánt. Virág-, hópihe- és cseppforma sifonnal, csipkével ötvözve gyönggyel vagy anélkül – számos változata fellelhető. A pánt vékony, kecses, szinte alig látszik, a díszítőelem a hangsúlyos. Ha a menyasszony igazán királynői külsőt szeretne, válasszon diadémot vagy tiarát. Ezek sok esetben szükségtelenné teszik a nyaklánc viselését, hiszen valódi ékszerként magukra irányítják a figyelmet.

Újdonság a tincsekre hajvasalóval felhelyezhető strassz, amely olyan hatást kelt, mintha csillagok ragyognának a hajban. A visszafogott pöttyöcskékből legalább 10–15 darab kell, hogy látványos legyen. Hajmosás után is megmarad, így hetekkel az esküvő után is emlékeztethet a boldog napra, de ha úgy akarjuk, alkoholos oldószerrel bármikor könnyedén eltávolítható.

Egyes kristályokat egyszerűen alulról kell felhúzni a hajra, de kapható kész hajtincsre rögzített változat is, ami csattal vagy hőillesztéssel kerül a frizurára.A hajdíszek egy része fátyollal együtt is használható, és rövid hajban is szépen mutat. Igény szerint egyedi darabokat is készíttethetnek maguknak a menyasszonyok, a bizsutól a Swarovski-kristályokig széles a választék. Ezek később akár egy báli ruha szép kísérői is lehetnek, és garantáltan egyediek lesznek.

Akik extravagáns kiegészítőre vágynak, válasszanak hajtetoválást, ez a legújabb, hóbortos divat. A kiválasztott forma a hajszálak károsítása nélkül, ragasztószalag segítségével helyezhető a hajba.

Fontos, hogy a menyasszonyi frizura ékei harmonizáljanak az egyéb kiegészítőkkel, ékszerekkel. Egységesebb a kép, ha az ara hajdíszének motívumai visszaköszönnek a koszorúslányokon. Ne feledjük, „a kevesebb több” elve itt is érvényes, tehát mértékkel és jó ízléssel válasszunk!

Az ifjú pár ékei

Bár gyakran evidenciának tekintjük, hogy minden kislány királylány akart lenni, ha egyszer felnő, s ebből egyenesen következik, hogy az esküvő napja egy gyermekkori vágy beteljesedése, azért vannak kivételek. Nem mindenki akart hercegkisasszony lenni, de az esküvőjén mindenki szeretne szép lenni. Hogy miért? Nehogy élete szerelme visszalépjen az oltárnál, vagy mert tengernyi szempár követi árgus tekintettel minden mozdulatát, vagy egyszerűen csak ez a társadalmi elvárás a menyasszonyokkal szemben? Nem tudom, de az biztos, hogy a megjelenés minden centimétere alaposan megtervezett, a cipőtől a tiaráig, így nem suhanhatunk el az ékszerek szerepe mellett sem!
Megfordítva a sorrendet most azonban kezdjük a vőlegénnyel. Mit jelent a vőlegény ékszere? Nos, a protokoll úgy tartja, egy elegáns férfi ékszere lehet az órája, a jegy és/vagy pecsétgyűrűje, és a mandzsettagombja – ez utóbbi persze csak ha indokolt. Ennyi és nem több. Zéró tolerancia! Erre a párra viszont nagyon kell adni. Míg a menyasszonynak nem kell igazgyöngyöket illeszteni a kontyába, ha gyöngyös díszt akar, addig a vőlegénynek erre a pár darabra fokozott figyelmet kell szentelnie! A jegygyűrűt nem is magyarázom, felesleges. A pecsétgyűrűt a szigorú szabályok úgy határozzák meg, hogy csak családi vagy végzettséget jelölő darab lehet. Minden más hivalkodó és indokolatlan egy férfi elegáns megjelenésében. Az óra lehetőleg legyen lapos és bőrszíjas. A mandzsetta, ha nappal viseljük, legyen visszafogott, esti órákhoz lehet egy elegánsabb kivitelezésűt is hordani.

S ehhez képest mire figyeljenek a hölgyek?
Az első és legfontosabb szabály, mely itt mindenképpen hangsúlyossá válik: „A kevesebb több”. Nem az ékszerek mennyiségétől leszünk mi a nap királylányai. Persze attól is lehetünk, de biztos, hogy nem attól szeretnénk. A stylistok rendkívül egyszerű képlete azt mondja: látványos, nagy ékszereket csak egyszerű, letisztult ruhákhoz vegyünk fel, míg ha gazdagon díszített, önmagában is ékszerszerű a ruhánk – pl. gyöngyökkel kivarrt csipke –, akkor inkább a kisebb, szolídabb darabok felé kacsintgassunk. Hivatkoztam a gyöngyre, s nem véletlenül. Az idei évben megfigyelhető, hogy egyre nagyobb teret hódítanak az egyszerű, elegáns, opálos fényű ékszerek, de még ezt a tökéletes ékszert sem lehet mindenhez viselni. Eleve kövekkel vagy strasszokkal díszített menyasszonyi ruhához egyszerűen nem illik, ellenben tökéletes kiegészítője tud lenni a régimódi eleganciát idéző csipke- vagy selyemruháknak. Mivel szinte teljes szetteket lehet összeállítani belőlük, érdemes arra törekedni, hogy nyakláncnak egysorosat válasszunk, s a többsorosakat hagyjuk meg a karkötőnek. A modern hajékszer-divatnak köszönhetően, ha például a gyöngy mellett döntünk, akkor kontytűket, tiarákat és tarkódíszeket is találhatunk a frizura rögzítéséhez, melyeket ha kellő visszafogottsággal használunk, igazán egységes, harmonikus megjelenést biztosítanak a menyasszonynak.
Idén újra reneszánszát élik a virágmotívumok, melyek a hajban megjelenhetnek akár élővirágként is, ékszerként pedig kristály vagy antik virágfüggők formájában. Persze, mint az esküvőn mindennek, ennek is alapja a menyasszonyi ruha. Színéhez igazodva játszhatunk színes kövekkel is. Például egy halványzöld övvel díszített ruhának méltó kiegészítője lehet egy antik hatású vagy antik ékszer, zöld berakással. A lényeg, hogy ékszereink valóban ékeink legyenek.

archiv 2009 | archiv 2010
| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu