Esküvői szokások

Lánybúcsú egy szépségszalonban

Izgalmas, kreatív feladat megszervezni egy lánybúcsút: legyen emlékezetes, szóljon a menyasszonyról, s érezze mindenki jól magát! Olyan programot kell összehozni, hogy az a vendég is jól érezze magát, aki nem lájkolja a csipendéles srácok mutatványait, viszont nélkülözhetetlen részt vevője az arapartinak.
Szerteágazó projekt a lánybúcsú megrendezése: a megfelelő helyszín kijelölése, az italok, szükség esetén ételek kiválasztása, a játékok kitalálása, ha igény adódik rá, a vicces, egyedi ruhák vagy jelmezek ki- és megtalálása.

 Mi jöhet szóba? Üssünk két vasat egyszerre: hozzunk össze két programot egy körrel. Lánybúcsú egy szépségszalonban! Ez méltó elköszönés a szingliségtől, a csajléttől, de egyben egy alapos testi-lelki, szépészeti felkészülés a nagy napra, ami manapság egyre divatosabb.
Vonuljunk be bátran egy beauty centrumba, ahol mindent egyszerre megkaphatunk! Több helyen külön, erre az alkalomra szóló csomagot kérhetünk, valahol, az egész stúdió is rendelkezésre állhat, így senki „civil” nem tartózkodik a lánybúcsú színhelyén – érdemes a témában körültekintően tájékozódni.

Tervezzük előre el, hogy a szalonban zárul az esemény, vagy onnan startolunk tovább bulizni az éjszakába! Az sem mindegy, hogy általános szépülésre vágyunk, friss hajjal, szép körmökkel, illatos, peelingezett, krémekkel kezelt bőrrel, vagy akár az esküvő napjára tervezett frizurát, sminket, körömlakkozást teszteljük le. Mindkettő lehetséges. A lényeg, hogy profi sminkesek, fodrászok álmodják meg külsőnket, akár a jeles napra próbáljuk le a külsőt, akár egy általános, hétköznapi szépülést választunk a lánybúcsú fő attrakciójaként. Vágás, hajszárítás, fejmasszázs, arcpakolás, manikűr, pedikűr alaptétel. Akad olyan szépségszalon, ahol wellcome koktéllal, kávéval, teával, frissen préselt gyümölcslével, süteménnyel köszönti a team a buli résztvevőit. Kérésre bioboltból származó finomságot, akár menüt is szállítanak, ha nem fő szempont az egészségmegőrzés, lakomával, édességekkel, netán pizzával is csillapíthatják éhségüket a vendégek.

Van, ahol dokumentálják is az eseményt, hogy később fotókon, videón újra át lehessen élni a vicces pillanatokat.

Léteznek olyan csomagok is, amelyek az általános szépészeti beavatkozásokon kívül wellness szolgáltatást is adnak. Komplett egészségmegőrzés, kikapcsolódás, szépülés a feladat: jakuzzi, szolárium, masszázs, egészséges ételek fogyasztása szerepelhet a kínálatban. Az ellátást szinte mindenhol egyszerre, egy időben tudják igénybe venni a vendégek, így jön létre a közös élmény.

Csak egy példa, hogy milyen kecsegtető ajánlatokat találhat a lánybúcsú szervezője a csapatnak: E-vitaminos, liposzómás kezelés, szemöldökszedés és -festés, 3D szempilla-hosszabbítás, gyantázás (teljes láb, hónalj, bikinivonal és intimterületek, teljes kéz), Cuccio spa (természetes kéz, köröm és lábápoló szalonmárka) pedikűr (pedikűr + peeling +masszázs) és shellac (gél-lakk), luxus manikűr (manikűr, kézmasszázs) és shellac aromamasszázs (30 perc), napi menü, wellness szolgáltatás. Utóbbi igénybevételére csak a fantázia szabhat határt, hogy ott milyen módon – ötletes játékokkal, poénos feladatokkal – búcsúztatjuk el a feleségjelöltet régi életétől. És akár ottalvós is lehet a lánybúcsú. Exkluzív időtöltés, életre szóló emlék lehet a lánybúcsú egy szépségszalonban vagy egy wellness szállodában.

 

Köszönőlevél

Hazánkban még kevésbé dívik esküvő után a násznépnek szóló személyes köszönőlevelek írása, ám Amerikában óriási divat. Amit pedig ott felkapnak, az előbb-utóbb nálunk is gyökeret ereszt. Így van ez a köszönőajándékokkal is: míg egy-két évtizeddel ezelőtt az ifjú pároknak eszébe sem jutott ilyesmivel meglepni a vendégeket, ma már mindez teljesen természetessé vált.

 Mi is az a köszönőlevél?
Mint a nevében is bent van: a meghívott vendégseregnek szól, ám nem egy általános szöveggel, mint a közismertebb köszönőkártya. A szöveg teljesen személyre szabott, amelyben nem csupán a részvételt köszönjük meg, hanem az ajándékokat is. Tagadhatatlan, hogy, ha nem éppen egy grafomán ifjú párról van szó, akkor megírni több tucat levelet személyes szöveggel nem kis feladat, és időigényes is. Ugyanis a köszönőlevél attól is egyedi, hogy az etikett szerint kézzel írjuk.

A köszönőlevél terjedelmében kb. fél oldal, 8–10 mondat. Felépítése a hagyományos levelekhez hasonló: az egy-két mondatos bevezetés után jöhet a téma kibontása, vagyis a tárgyalás, a végén egy rövid lezárás. Mindehhez természetesen mellékelhetjük a szokásos köszönőfotót, amelyet egyedibbé tehetünk, ha nem csupán az ifjú pár szerepel a fényképen, hanem a szóban forgó rokon, rokonok, barát vagy barátok. Ehhez is alapos tervezésre van szükség: az esküvői fotósnak előre kell közölnünk, hogy szeretnénk a vendégsereg tagjaival külön-külön fotót is készíttetni a lakodalom közben.

A köszönőlevélben fontos az ajándék értékelése: mennyire hasznos az ifjú pár számára, mire használják, ha pénz, miben segíti terveik megvalósítását, illetve, ha egy barát vagy rokon segítséget nyújtott az esküvő szervezésében, akkor azt mindenképpen illik kiemelni a köszönőlevélben.

Most pedig következzen néhány minta, amely támaszul szolgálhat az ifjú párok számára:

Kedves X. Y.! (Ez elsősorban rokoni köszönőlevél, nagybácsi, nagynéni  stb.)
Csabával nagyon örülünk, hogy olyan messziről elutaztatok az esküvőnkre, hogy boldogságunk részeseivé váljatok!
Nagy meglepetést okoztatok az ajándékotokkal. Ez a pénz most nagy segítségünkre lesz, hogy beköltözhessünk álmaink otthonába. Reméljük hamarosan Ti is a vendégeink lesztek, terveink szerint a karácsonyt már itt ünnepeljük. Akkor majd együtt nézhetjük meg az esküvői videónkat, ahol Ti is fergetegesen roptátok.
Addig is küldjük ezt a veletek készült közös képet!
Szeretettel: Évi és Csaba


A következő elképzelt köszönőlevél barátoknak szól, akik közösen lepték meg ajándékkal az ifjú párt, mégpedig egy krétai repülős nászút formájában, amely egy éven belül bármikor beválható:

Drága Barátaink!
Még a szavunk is elakadt, amikor a sok-sok apró személyes ajándékot tartalmazó meglepetés dobozaitokat nyitogatva egyszer csak előbukkant a nagy álmunk: egy krétai repülős utazásról szóló utalvány.
Annyira meghatódtunk, mert tudtátok, hogy nászútra most, a lakásvásárlás közepén nem is mertünk gondolni. Ez az ajándék, minden képzeletünket felülmúlja.  Most jöhet a várva várt költözés, aztán elrepülünk tíz napra a csodás Krétára!
Utána nagy szeretettel várunk Titeket új otthonunkba egy vacsorára, és közös krétai fényképnézegetésre!
Szeretettel: Évi és Csaba


Adódik a kérdés, hogy a köszönőleveleket mikor érdemes megírni. A legideálisabb, ha a lakodalom után két-három héttel sikerül postára adni a címzetteknek.
Ha nem vagyunk a „körmölés” hívei és laza a rokonság, és együttműködő az operatőr, érdemes a lakodalom után két-három héttel találkozni, addigra egy könnyed, mindenkinek szóló, „hangos-képes” köszönőlevelet megfogalmazni, amelyben az ifjú pár néhány percben mindenkinek köszönetet mond a részvételért.

 

Házassági fogadalom

"Kitartok melletted jóban-rosszban, egészségben-betegségben, gazdagságban-szegénységben, szeretni és tisztelni foglak, míg a halál el nem választ." – Magyarországon ezt a pár soros fogadalmat mondja, rebegi el minden ifjú pár templomi, pontosabban katolikus esküvőjén. Ez a pár sor emblematikus számunkra, egybeforrt a házasságkötés képeivel, de nincs ez mindenhol így.

 


A házassági fogadalom első írásos nyomai a Római Birodalomig vezetnek vissza, ahol az V. századig bevett szokás volt, hogy az apa átadta lányát a leendő férjnek és a pár közös fogadalommal érvényesítette a frigyet, ez természetesen az arisztokrácia soraiban kiegészült a házassági szerződéssel is, mely sorba vette a férj és a feleség ingóságait, amit a házasságba hoztak. Az első személyes fogadalmak így minden bizonnyal innen származnak. A legközelebbi írásos emlékek már a XVI. századi angolszász szokásokat írják le, ahol az egyházi esküvő szövege már többé-kevésbé megegyezik a mai általánosan ismert fogadalommal. Az évszázadok alatt tehát egységesültek a korai szabad fogadalmi szövegek, és majd minden vallás megfogalmazta sajátját. A keresztény vallások sorában a forma és a tartalom alapjaiban azonos, persze kisebb különbségekkel, de egészen más például a hindu esküvőn, ahol az oltáron égő szent tüzet hétszer kell körbe járnia az ifjú párnak, s minden körben egy-egy újabb fogadalmat tesznek, melyek az élet minden területére kiterjednek.

A vallásos szertartásoknak megvan hát a tradicionális fogadalma, amit évszázadok óta ismételnek a házasulandók, ezzel szemben a polgári esküvőkön, fogadalom híján, „csak” nyilatkozunk. Ezt persze nem muszáj annyiban hagyni, polgári szertartásunkat is tehetjük személyesebbé, meghittebbé és romantikusabbá egy fogadalommal. Erre számtalan példát láthattunk, láthatunk amerikai filmekben is, s bár írásos nyoma nincs, azt hiszem, nyugodt szívvel feltételezhetjük, hogy hozzánk is ezeken keresztül szivárgott be ez a szokás. Mert kétségtelenül beszivárgott, és az ünnepi verseken túl ma már egyre több pár dönt saját fogadalom mellett.

 Hogy milyen egy jó fogadalom?
Mindenkinek más. Vannak, akik egy számukra vagy a másiknak meghatározó idézetben bíznak, legyen az kedves, megható, vagy épp vicces – mint mikor az Agymenőkben a Toy Story betétdalát mondta el a menyasszony: „Ha vár egy jó barát, vár rád egy jó barát, Ha az élet leteper, vagy a távolság szólít s menned kell, Kis pajtás kérlek sose feledd el: Hogy vár rád egy jó barát, Igen vár rád egy hű barát.” Ami viszont fontos, a fogadalom nem (csak) szerelmes vallomás. Tom Keller a The meaning of marriage (A házasság értelme) c. könyvében írja: „A házassági fogadalom nem a jelenben érzett szeretet kinyilatkoztatása, hanem egy közös ígéret szerelmünk jövőjére. Az esküvőn elsődlegesen nem azt kellene ünnepelni, hogy mennyire szerelmesek vagyunk éppen – ezt biztonsággal feltételezhetjük. Sokkal inkább kell arról szólnia, hogy az esküvőnkön ott állunk Isten, a családunk és a társadalom minden fontos intézménye előtt, és megígérjük, hogy szeretetteljes, hűséges és igaz párja leszünk a másiknak, függetlenül a hullámzó érzelmektől vagy külső körülményektől.”

Mit érdemes még megfontolni, mielőtt fogadalmat írunk?
Elsődlegesen érdemes egyeztetni a vőlegénnyel/menyasszonnyal a kérdést. Ami nekünk lehet, hogy magától értetődik, és könnyen megy, lehet, hogy a másiknak végtelen álmatlan órákat okoz, amit biztosan nem kívánunk leendő másik felünknek.
Ezek után jöhetnek a részletek. Mikor hangozzanak el a fogadalmak? Még a szertartás részeként, vagy már a lakodalom alatt? Ki milyen jellegű fogadalommal készül? (Anélkül, hogy fellebbentenénk a fátylat a saját fogadalmunkról, érdemes azért egy kicsit összehangolni az elképzeléseket, nehogy valaki úgy érezze, hogy egyenlőtlenül kitárulkozó a két fogadalom.)

S ha ez mind megvan, már csak az írás van hátra… Amire érdemes időt hagyni. Sok időt. Lehet és érdemes is böngészni az internetet, beleolvasni pár saját fogadalomba, inspirálódni, végiggondolni, hogy mi mindent szeretnénk abba a rövid ígéretbe beleszőni. Nem szégyen az alapos felkészülés, hiszen reményeink szerint csak egyszer ír ilyet az ember, viszont azt érdemes sokszorosan begyakorolni, hogy a nagy napon ne akadjon el a hangunk.

 

Ötletek lánybúcsúra


Lány- vagy legénybúcsún mindenki megfordul egyszer, a legjobbakat sose feledjük. Optimális esetben soha vissza nem térő alkalom, szervezőként érdemes jól előkészíteni, résztvevőként élvezni minden percét.

Az egyik oldalon: macaronkészítés a barátnőkkel egy főzőiskolában, csoportos fotózás talpig sminkben, partibuszos utazás és szabadulós játék logikai feladványok megoldásával. A másikon: ejtőernyős ugrás ajándékba a barátoktól, tankvezetés, ötnapos túra az Északi-sarkra. Nem a „classic” lány- és legénybúcsú programjai, helyszínei. Ha kevés az idő, az energia, szóba jöhetnek a programszervező-cégek az említett kínálattal, de szerényebb ajánlatokkal is. A szervezők kivétel nélkül klassz, humoros, emlékezetes alkalmat szánnak a menyasszonynak, vőlegénynek. És ha már elhatároztuk, hogy meglepjük barátainkat, mi is elővehetjük kreatív énünket, és tervezhetünk szerényebb költségvetésű, izgi estét.

A srácok ezt is olyan lazán kezelik. George Clooney szivart, tequilát és csúcsborokat rendelt, Velencébe hívta a barátait és hajnalig mulatott. Pikáns részletekről nem szólnak a hírek. Ami biztos: a hazai legénybúcsúk többségén az alkohol mellett jelen van az erotika is. Csakúgy mint a lánybúcsúkon, de nem kell, hogy e köré szerveződjön az este.

A lányok szeretik megadni a módját. Az első teendő: körültekintően – és szupertitkosan – a legkedvesebb barátnőkkel, kollégákkal időpontot, helyszínt egyeztetni. Célszerű a leendő ara vágyait, habitusát szem előtt tartani, hozzá alkalmazkodni. Az esemény fogadalomtétellel nyit: megesketik a menyasszonyt, hogy hű szolgája lesz urának, és a lánybúcsún betartja az utasításokat. Ezzel veszi kezdetét az indoor-outdoor feladatsor, benne szituációs játékokkal, kvízekkel, lufipukkantással, egyenpólós masírozással. A csapatépítés a kezdetektől garantált.

Nézzünk néhány ötletet:
  • A játékmester kíváncsi lehet arra, mennyire ismeri a menyasszony a leendő urát: kirakathatja vele vőlegényének összedarabolt fotóját, rá vonatkozó kérdéseket tehet fel: pl.: Mi volt az első szava gyerekkorában? Melyik testrészét szappanozza be először a zuhany alatt?
  • Vizsgálhatjuk azt is, jó asszony lesz-e a lányból: képes-e bekötött szemmel fűszereket felismerni, néhány összetevőből, (szóban) vacsorát készíteni vagy fekete zoknikat hibátlanul párosítani.
  • A lufi kötelező lánybúcsú-kellék, a vele való tréfás játékoknak számtalan változata létezik. Felfújt lufikra felírhatunk tipikus női szerepeket. A lufikat a menyasszony kezébe adva a feladat az, hogy minél tovább a levegőben tartsa azokat egy bizonyos körön belül mozogva. A lufik lassan mind földet érnek. Amelyik a legtovább marad fenn, az a női szerep lesz a meghatározó a házasságban.
  • És azért a barátnők is fontosak: bizonyíthatja ezt egy olyan játék, amiben a résztvevők két rövid és meredek történetet osztanak meg magukról. Ezek közül egy a valós, a másik kitalált. A többieknek kell megfejteni, melyik a lódítás.
  • Míg józan a csapat, mindenképpen jár egy köszönöm a lánytársaknak a szervezésért. Eredeti ötlet a gyerekkor óta gyűjtött apró tárgyak, pl. kinder tojások figuráinak szétosztása, ezzel is jelezve, a (kis)lányságnak lassan vége, új korszak kezdődik.
  • Aztán irány, a bulit házon kívül kell folytatni, hiszen némi kis „bemelegítés” után már mindenki elég bátor, hogy elinduljon az egyenpólóban. És férfiakat is lehet találni alkalmi partitársnak: a lányok kártyákat húznak, rajtuk külső tulajdonságokkal: tetovált, izmos, aktatáskás, szemüveges, kopasz, stb. A feladat: olyan férfiakat találni az utcán, akik e tulajdonságoknak megfelelnek, és maguk is kellően bevállalósak, legalább ahhoz, hogy a lányok fényképpel dokumentálják létezésüket.
  • Éttermek, pubok különtermei, hajók, nyilvános szórakozóhelyek szívesen fogadják a lány- és legénybúcsús csapatokat az este zárására. De egy „alaposan előkészített” kocsmatúra is megteszi, ha az esküvő előtti feszültség levezetése a cél. Hogy aztán visszaemlékezve ki-ki azt mondhassa: sose volt még ennyire durva...

Esküvői babonák


A menyasszonynak valami újat, régit, kéket és kölcsönbe kapott darabot kell viselnie az esküvőjén. Aki háromszor volt koszorúslány, nem megy férjhez. Rosszat jelent, ha a vőlegény a szertartás előtt meglátja szíve választottja ruháját. Csak néhány a számtalan esküvői babona közül. Az esküvő az élet egyik legfontosabb eseménye. Az idők során rengeteg hiedelem társult hozzá, minden apróságnak jelentőséget tulajdonítottak, ami a házasságkötés napján történt. Vannak közismert babonák, és olyanok is, amelyekről csak kevesen tudnak. Jobb, ha inkább csak érdekességként tekintünk rájuk, hiszen annyi van belőlük, hogyha mindet szem előtt kívánjuk tartani, talán bele sem kellene vágni az esküvő-projektbe.

Nézzük, mire kell(ene) figyelni a nagy napon!

Sokféle babona kötődik az esküvő időpontjához. A hét bizonyos napjai és az év egyes hónapjai kedvezőbbek a többinél. Hétfőn házasodva az egészségért, kedden a gazdagságért, szerdán minden kívánságért, csütörtökön a veszteség elkerüléséért, pénteken a lelki fejlődésért, szombaton az általános szerencséért tehetünk sokat. Februárban egybekelni a pár önbizalmát erősítheti, a májusi esküvő azonban kerülendő, mert a hiedelem szerint a házasság olyan múlandó lesz, mint a fák virágai. Az augusztusi frigy örök szerelmet garantál, a szeptemberi időpont pedig gazdagságot hoz.
Egyes helyeken úgy tartják, rossz ötlet a lagzit a menyasszony vagy a vőlegény születésnapjára tervezni.

Az időjárásnak is nagy jelentőséget tulajdonítanak. Ha az esküvő napján ragyogóan süt a nap, az sok boldog órát jelent. Szép reményeket és könnyű életet vetít előre, ha szivárvány látszik az égen. Az eső gazdagságot hoz.

Jó előjelnek számít, ha a vőlegény az esküvő napján fekete macskát simogat. Szerencsétlenséget okozhat azonban, ha a pár disznót, nyulat, gyíkot vagy nyitott sírt lát, ha apácával, szerzetessel vagy gyászmenettel találkozik.

Az esküvői öltözékhez is számos babona kötődik. Rosszat jelent, ha a menyasszony is dolgozik a ruhája elkészítésén, ezt bízza inkább másra. Azt mondják, annyi évig tart a boldog házasság, ahány gomb van az ara ruháján. A menyasszonyi fátyol megvéd a szemmel veréstől, éjfél előtt nem szabad levenni. Ha leesik, az bajt jelez. Ha a koszorúslány felpróbálja a fátylat, félő, hogy később elcsábítja a vőlegényt.

A színek is hatással lehetnek a házasságra. A sárga ruha vidámságot hoz, a kék árnyalat segít felismerni az örök igazságokat. A barna szín viselése a templomban városi életet jövendöl, míg a rózsaszín szellemi magasságokra utal. A fekete ruha nem ajánlott, az hagyományosan a gyász színe, nincs helye egy ilyen boldog napon.

Nem jó elöl nyitott cipőt vagy szandált hordani, mert a szerencse kicsúszik a lábujjak közül. A lakodalom estéjén pedig tilos cipőt váltani, mert az a férj cseréjét is jelenti.

A babonák néha ellentmondásosak, ez elbizonytalaníthatja a hiszékeny házasulandókat. Van, aki szerint a gyöngy viselése biztosíték arra, hogy a menyasszony egyetlen csepp könnyet sem ejt majd a férje mellett. Másutt azt tartják, nem szabad gyöngyöt viselni, mert a feleség sokat sír majd a házassága alatt.

Balszerencsét hoz, ha a jegygyűrűt otthon felejtik, elveszítik vagy leejtik. Ha az igen kimondásakor az óra mutatója felfelé halad, az ifjú pár sorsa felfelé ível majd. És a végére egy jó hír a könnyen elérzékenyülőknek: esküvőn sírni szerencsét hoz!

Emlékezetes leánykérések

Ahhoz, hogy az ezüstlakodalmon is téma legyen, fontos jól megtervezni a lánykérést. Nem érdemes ellazázni, energiát, időt kell rá áldozni, hogy az akció kedves, szellemes, esetleg extravagáns legyen. Meg persze, célt érjen, és igen legyen a válasz. Némi kreativitással, ügyes szervezéssel azonban nincs lehetetlen.

A nő meghódításának mindig aktuális módja a szerelmes levél. Formája, terjedelme csakis a lánykérő egyéniségétől, stílusától függ: a rövid, lényegretörő vagy a hosszú, gej szöveg egyaránt betalálhat. Valakinek a többoldalas ömlengés, valakinek a néhány szavas lánykérés hatásosabb. Itt még a közhelyes, túlcsordulóan giccses megoldás sem kizárt, a lényeg, hogy egyedi legyen, és a végén hölgy igent mondjon.

Átlagos megoldás a romantikus gyertyafényes vacsora, végén a desszertként felszolgált gyűrűvel. A tökéletes időzítés, az ara ízlésének megfelelő gyűrű, a gondos előkészítés, a jó kommunikáció garantáltan siker.

Néhány megtörtént eset, lehet utánozni:

Mesebeli hercegnőnek érezhette magát az a menyasszony, akinek a kezét az amerikai Disneylandben kérte meg szerelme. A hercegnek álcázott vőlegény megafonba énekelt egy romantikus dalt, vele daloltak a vidámpark dolgozói is. Elnótázta, hogy mennyire szereti a barátnőjét, és reméli: igennel válaszol, hiszen jövőjét csakis vele képzeli el. Viszont, amikor a gyűrűt akarta felhúzni a lány ujjára, nem találta meg, de mint később kiderült, ez is a koreográfia része volt, mert azt egy takarító lelte meg egy papírpohárban. Természetesen a karika a sztori végén a megfelelő helyre - a menyasszony gyűrűs ujjára - került.

Egy alkalommal az ötletgazda mozielőzetes kisfilmet készített. A narrátor elmesélte, hogy miről szól a különleges történet, amelynek folytatásában barátja engedélyt kért kedvese édesapjától, hogy lányát elvehesse. Elmondta neki, hogy ő a mindene, és vele szeretné leélni az életét. Miután zöld utat kapott, rohant szerelméhez a moziba, aki eközben végignézte a videót. Nem kérdés, hogy ezek után, amikor a teremben több tucat idegen ember előtt elhangzott a „Hozzám jössz feleségül?" kérdés, milyen válasz érkezett. Persze, a könnyek sem maradtak el.

Extrém, adrenalinpörgető módot választott az a férfi, aki egy ház teraszának peremén állt, mikor feltette a kérdést szíve választottjának. Azonban, mikor barátját kérte, hogy dobja oda neki a gyűrűt, „véletlenül" leesett. A nő persze azt hitte, hogy lezuhant, ám lent vastag szivacsokra esett. Még arra is maradt ideje, hogy egy táblát tartson azzal a felirattal: - Akarsz-e velem összeházasodni? A hölgy ugyan megijedt, sőt, majdnem sokkot kapott, de nem mondott nemet.

Kirándulás, utazás alkalmával is gyakori a lánykérés: szerelmes gondolázás Velencében, Júlia erkélyének meglátogatása Veronában elterjedt választás, de akadt, akit egy korsó cseh sör mellett egy hrabali kiskocsmában, Prágában kért meg a párja. Egy holland coffee shop is vonzó helyszín lehet a lánykérésre. Ízlések és pofonok. Bár, ebben a szituációban ritkán csattan el pofon. Inkább a csók a jellemző. Csók és könny. Aztán jöhet a pap. És az anyakönyvvezető.

Házassági évfordulók - A papírtól a gyémántig

Lehet, hogy még csak tervezzük az esküvőnket, de még így is jól eső érzés megállni egy-egy pillanatra, elképzelni, milyen lesz vele 50 év múlva együtt ünnepelni az aranylakodalmunkat.

Ötven év együtt - elképzelni is nehéz, mi minden történhet velünk fél évszázad alatt. Lesznek-e gyerekeink, unokáink, nehéz és könnyebb napjaink, s együtt leszünk-e még ennyi idő után... Ha igen, ez lesz az az év, mikor megünnepelhetjük az aranylakodalmunkat. De miért pont aranylakodalom? Ha a gyökereket keressük, egészen a középkori germán hagyományokig kell visszanyúlnunk, s nem is az ötvenéves, de a huszonöt éves évfordulóhoz.

Kutatók szerint, a középkori férjek erre az alkalomra ezüstkoszorúval kedveskedtek feleségüknek. Feltételezhető, hogy a koszorú nem volt színezüst - ez még akkor is drága mulatság lett volna -, így talán a virág fehér színe, vagy a szalagok ezüst díszítéséről kapta az elnevezést. S mivel a virágkoszorúk a római kortól részei, fejdíszei az esküvőknek, így feltételezhető, hogy akár kétezer éves hagyományra is visszatekinthet az ezüstlakodalom ünneplése. Huszonöt év múlva az ezüst arany lesz, s a barátok vagy a férj immár aranykoszorúval köszöntik a feleséget. Az ötvenéves évforduló ajándékai így már az arany fényében játszanak. Szép szokás ezen az évfordulón új gyűrűket venni, s templomi szertartáson újra megerősíteni a fogadalmat. Régiek szerint itt már járna az a bizonyos aranykoszorú és aranykorona is, de ezt napjainkban már csak kevesen tartják.


Persze most a két talán legnagyobbat említettem csak, de ez nem azt jelenti, hogy a korábbi évfordulóknak nincs meg a maga szimbóluma. Egy amerikai asszonynak, Emily Postnak köszönhetjük a neves ünnepek meghatározását, aki 1922-ben megjelent etikett könyvében nyolc házassági évfordulót tart számontartandónak. Ezek az első, az ötödik, tizedik, tizenötödik, huszadik, huszonötödik, ötvenedik és a hetvenötödik voltak. A feljegyzések egy része szerint '57-ben Emily bővítette teljesre a listáját, a ma ismertre, melyen az első tizenöt év minden évét ünnepeljük, míg utána öt évenként vannak a jeles alkalmak. A másik verzió szerint '37-ben az amerikai ékszerészek publikáltak egy listát, melyen a huszadik évfordulóig minden évnek jár egy különleges ajándék, azt követően pedig öt évente. A lista impozáns, s szinte egészen biztos vagyok benne, hogy mindenkinek okozhat meglepetést egy-egy eleme.


Az első év a papírlakodalom, majd azt követi a bőr, mely a házassághoz szükséges munkára utal. Az ötödik évben fa tárgyat illik venni, a tizediken rózsát, a tizenötödiken pedig kristályt. A kristály a szépség és a boldogság törékenységének is szimbóluma, csak úgy, mint a porcelán. Ez utóbbihoz a huszadik évforduló kapcsán azt is mondják, hogy a veszekedés közben eltörött porcelán megszabadít a haragtól, és békét hoz a kapcsolatba. Érdekesség még a harmincötödik év ajándéka, melyen vásznakat kell vinni a feleségnek, hiszen addigra a hozományában hozottak már biztosan elkoptak. Az ezt követő - ékszerészeket dicsérő - évfordulós ajándékok, a rubin, a zafír, a smaragd vagy a gyémánt pedig talán már magukért beszélnek.


Leánybúcsú - Miről álmodik a lány?

Egy kósza, bolondos, őrült este, vagy esetleg kicsit több is, a legjobb barátnőkkel. Remélhetőleg nem ez az utolsó ilyen nap, amikor így együtt lehetünk, de talán az utolsó, amikor még hajadonként tehetjük meg.

Leánybúcsú, kicsit vészjóslóan hangzik, pláne, ha sorba vesszük a „klasszikus" kliséket, közülük is kiemelve a rendőrnek öltözött chippendale fiút, aki váratlanul csönget be a buli helyszínére, hogy megbüntesse a rossz lányokat. (Ennek talán az egyetlen mosolycsalogató verziója, mikor Danny DeVito tette ugyanezt a Jóbarátokban.) Egy szó, mint száz, bármennyire örömteli alkalom lehet egy ilyen buli a csajokkal, azért vannak rémísztő ellenpéldák is. Leírni is nehéz, de bizony-bizony nem lelkesít mindenkit a petrezselyem árulás az éjszakában. Sőt vannak, akik a meglepetés részéről is boldogan lemondanak, és nem várják el, hogy a barátnők szervezkedjenek, elébe mennek az eseményeknek. Ők azok, akik akár egy hosszú hétvégére is kiruccannának. Érdemes tehát sorba venni, hogy egy ilyen menyasszonynak mit is ajánlhatnánk a leánybúcsújára.

Wellness hétvége - Mondhatnánk, hogy ez is klasszikus, de a szónak abban az értelmében, hogy soha nem megy ki a divatból. Minden időben, minden körülmények között jól esik két napig puha köntösben flangálni, benevezni egy-két jó masszázsra, és természetesen ki nem hagyni a manikűr és pedikűr szakaszt sem, mindezt persze együtt!

Irány a nagyvilág - Pontosan kettővel aktívabb program, mint az előző. Hosszú hétvége egy közeli fővárosban, Bécsben, Pozsonyban vagy akár Prágában. Bár a repülők idejében már nem igazán vannak távolságok, de a hangsúly nem az út hosszán, hanem a közös időn van, szóval nem kell túl messzire menni. Sőt akár határainkon belül is kereshetünk egy izgalmas várost, amihez sok emlék köti az egész csapatot, vagy ahova mindig el akartunk együtt jutni.

Sátras-fesztivál - Az aktivitás szintje mint látható, folyamatosan emelkedik, és ha igazán a vad leányságot akarjuk búcsúztatni, akkor nincs is jobb helyszín rá, mint egy fesztivál, lehetőleg „ottalvós", szigorúan sátorban, emlékezve azokra az évekre, amikor még pár óra alvás is bőven elég volt.

Ha rövidebb időben gondolkodunk, akkor is vannak még izgalmas megoldások.

Borvacsora - egy különleges vacsora, ínycsiklandó fogások és sok-sok kiváló bor. Jó társaságban tökéletes este ígérete, vagy kezdete... ez már csak rajtunk múlik.

Lakásétterem - vannak olyan dolgok, amikről az ember sokszor hall, olvas, de mindig csak halogatja a kipróbálását. Legtöbbünknek ilyen a lakásétterem is, ami egyszerre közösségi és kulináris élmény, s ami a legfontosabb, csak úgy, mint a borvacsora, könnyen lehet, hogy csak az este nyitánya lesz...

Csokikurzus - bár az ismeretszerzés nem feltétlenül tartozik egy leánybúcsú elvárható kimenetei közé, de ha csokiról van szó, lazíthatunk a gyeplőn. Csokirajongóknak tökéletes meglepetés.

Kalandpark - merészebb csaj csapatnak kiváló alkalom egy kis kihívásra. Alacsony és magas kötélpályák, erdő, kosz és diadal. Kell ennél több? Na jó, talán még egy kis számháború.

Stylist és fotózás - Ki ne szeretne egyszer igazán átváltozni? Szakemberek kezei között megszépülni, kipróbálni valami mást, valami újat, s ha nem is tarthat örökké, de legalább egy emlékezetes fotósorozat elejéig mindenképpen megmarad.

Extrém katergória - ha minden határt át szeretnénk hágni, akkor még mindig jöhet az ejtőernyős ugrás, a rúd-tánc tanfolyam, a rafting, a quadozás vagy épp a paintball csata. Itt, ezen a ponton azért tényleg érdemes végiggondolni, hogy a menyasszony valóban ennyire bevállalós-e, illetve hogy az egész csapat részt mer, tud, akar-e venni a programban, hiszen akár hogy is van, a lánybúcsúnak az együttlét a fő célja.
S ha a számos ötlet mégsem elég meggyőző, a legjobb megoldás ösztöneinkre, na és persze a menyasszonyra hallgatni. Abból nagy baj nem lehet...

Esküvői szokások

Az esküvő és lagzi körüli szokások valahol az ősi babonák és a kedves régi hagyományok közötti vékony mezsgyén mozgolódnak – s itt most nem az üvegtigrises, baltás legényszabadításra gondolok –, hol ideugranak, hol oda. Mégis azt mondom, érdemes a nagy napot bebiztosítani, s a régiek nyomát követve pár „dzsudzsut” megtartani. Lássuk csak, milyen ismert rituálék tartoznak ehhez a naphoz!
Régen a legénybúcsú a gonosz szellemek elűzésére szolgált, ma sokkal inkább arról, ahogy a vőlegény és hű barátai elbúcsúznak/tatják a legényéveket, s még egyszer utoljára, legényként mulatnak.
Majd ahogy a menyasszony felé közelítünk, tovább folytatódnak a populáris szokások. Ilyen például a menyasszony öltözete is. Az ifjú arának viselnie kell/illik egy régit, mely a leány életét szimbolizálja, egy újat, ami az új fejezet kezdete, valami kéket, a hűség színét, s valami kölcsönkapottat, ami a barátság és szeretet jele. A kék ma már rendszerint egy izgalmas harisnyakötő, ami a nemzetközi tradíciók szerint csakúgy, mint a mennyasszonyi csokor, dobásra van ítélve. S bizony, bizony, ahogy a hajadonoknak a csokor, a független férfiaknak a harisnyakötő elkapása jelzi a közeledő esküvőt.
A magyar hagyományokban ismert az ifjú pár elé szórt rózsaszirom, ami a termékenység szimbóluma éppúgy, mint az ázsiai eredetű, hollywoodi filmekből ismert rizsszórás.
Ma már kevésbé ismert, de régi esküvői, népi motívum a rozmaring is, ami a hűség növénye. Felhasználása vidékenként különböző, van, ahol a menyasszony hajába és a vőlegény gallérjába tűzik, van, ahol a teljes násznép viseli, s van, ahol csak a násznép férfi tagjai.
A lagzihoz közeledve aztán besűrűsödnek a teendők is.
Szinte kötelező körnek számít az ifiasszony és/vagy annak lábbelijének eltulajdonítása vagy rövidebb időre kölcsön vétele.
Bár ma már ez csupán ravasz csíny, régen nagyon komolyan vették ezt a babonát, mert úgy értelmezték, hogy ha a szertartás alatt sikerül elrabolni a menyasszonyt, akkor a vőlegény nem érdemelte meg, hogy feleségül vegye. A sikeres rablás után pedig jöhetnek a váltságdíjak tréfás feladatok képében, amit az ifjú férj köteles derekasan végigcsinálni.
Ha éjfélig bírja a strapát a pár, akkor a menyecsketánc – szigorúan pirosban, amivel jelzi, hogy ő már bizony ifjú asszony és nem lány –, majd az aprósöprögetés már sima ügy! Vidéken időnként kendővel is bekötik a fejét, kötényt adnak rá fakanalat a kezébe, majd a násznép egy megbízható és nagyhangú tagja lábost ragad, és fakanállal adva a ritmust elkiáltja magát: „Eladó a menyasszony!”. S ami eladó, azért fizetni is illik, amit a násznép zokszó nélkül teljesít is. Amikor a férj azonban megunja, hogy ifjú feleségét kézről kézre adják, ellopja a fazekat, majd az asszonyt – a sorrend a fontos – ölbe kapja, és kiszalad vele az ajtón.
S innen már alig van pár óra és pár tréfa hátra, de ne aggódjunk, csak hajnalig kell kibírni, utána jönnek az édes mézes hetek!

Kávé
| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu