Esküvőszervezés

Esküvő télen

Bár az esküvőszezon májustól szeptemberig tart, az év maradék néhány hónapjában is ki lehet mondani a boldogító igent. Például télen. Kandalló melletti, romantikus, összebújós, narancs és fahéj illatú, forralt boros hangulatban is emlékezetes lehet a nagy pillanat. Nem mellesleg, sokkal könnyebb időponthoz jutni a hivatalban, mint például nyáron.

 A tél megosztó évszak: vagy nagyon szeretjük, vagy szívből utáljuk. A csontig hatoló hideg, a síkos, lefagyott utak, a jeges szélvédők, az olvadó, piszkos hólé, és a már délután mindent beborító sötétség ellene szól. Viszont a fehér hótakaró látványa csodálatos, nyugtat, feltölt, s ha süt a nap is, ragyog a világ, főleg, ha friss, hideg a levegő. Lehet túrázni, sportolni, teázni, forralt borozni a szabadban, s bizony lehet házasodni is!

Érdemes kihasználni az évszakból adódó lehetőségeket, a meghívó, a dekoráció tervezésekor, az autó díszítésénél, az ételek és italok megválasztásánál, és bizony trendi holmikat is lehet választani a menyasszonynak és a vőlegénynek a téli kollekcióból. Nézzük tételesen, mire figyeljünk!

 

 A télre jellemző természeti kincsek – hópehely, jégvirág, fenyőág, fagyal, fagyöngy, toboz – szerepelhet a meghívón, a borítékon, ültető kártyán, virágcsokorban. Egy kiemelt motívum lehet az egész esküvő jelképe. Egy-egy téli szín is lehet fő elem: a fehér, az ezüst, a pezsgő szín, a piros, a fenyőzöld meghatározhatja a hangulatot. Jól mutatnak a potpourri, bogyós, szárított gyümölcsök, termények is. Nem elvetemült ötlet Jégvarázs-miliőt teremteni: a jól megválasztott helyszínt – például egy kastélyszállót – telepakolhatjuk jégszobrokkal, ezüst és fehér dekorációval. „Legyen hó! Legyen hó! /Még sose volt hasonló. /Legyen hó! Legyen hó! /Olyan lelket mozdító!” Meleg hangulatot teremthetünk, és csodálatos látványt, ha a házasságkötés helyiségében tűz lobog a kandallóban, de égő gyertyák különböző dekorációjával is sokkal meghittebb lesz a menyegző.  Ha kültéri dekorációt is csináltatunk, ajánlott olyan anyagokkal dolgozni, amelyek bírják a hideget, nem áznak el. A virágok könnyen elfagyhatnak – ennek tudatában mérlegeljünk, mit használjunk például az autó díszítésére.

Nyáron, a hőség ellen nem lehet küzdeni, de a hideg legyőzhető! Hogy ne fázzunk, a menyasszonyi ruha számos exkluzív holmival egészíthető ki – szőrmegallér, kalap, bunda is emelheti az összhatást. Viszont utóbbi ne legyen hosszú, nem szerencsés lucskos, havas időben végighúzni a koszos talajon. A vőlegény outfitjébe is fontos, hogy meleg darabot is válogassunk, jól jöhet a kabát, a parka vagy a kesztyű. Nem kell sarkvidéki szélsőségre készülni, de egy-egy elegáns kelme még fokozza is a hatást. A cipő talpa ne legyen csúszós, érdemes csúszásgátlókkal ellátni. És mindenképpen ajánlott egy hófehér esernyő beszerzése is a szeszélyes időjárás miatt.

 

 Kardinális kérdés egy esküvői vacsorán az étel. Télen mást kívánunk, mint nyáron. A klasszikus hidegtál helyett például ízletes krémlevesekkel rukkolhatunk elő a vendégseregnek. A hideg hónapokban tartalmas, táplálóbb fogásokat keresünk, de nem kell túlzásba esni a szénhidrátokkal, egészségesen is el lehet készíteni egy jó ragut. Jól passzol hozzá a rumos tea, a puncs, a forró csokoládé akár desszertként is feltűnhet az étlapon.

Ne hagyjunk hosszú időt a szabadban tartózkodásra, figyeljünk a terem fűtésére. Nem tanácsos a melegből hirtelen kimenni a hűvösre, a táncolásban felhevült test könnyen megfázhat. Különösen figyelni kell a gyerekekre.
Jól bevált tapasztalat, ha külön helyiségben tároljuk a kabátokat – lehetőség szerint névre szóló vállfákon –, hogy mindenki gyorsan, egyszerűen megtalálja a sajátját, mindenkinek így kényelmes.

Egy hangulatos, téli esküvő színeivel, fényeivel lehet ugyanolyan mágikus, mint egy szabadtéri fogadás a csillagok alatt. A karácsonyi díszbe öltözött időszak pedig még elegánsabbá, fennkölté teszi a nagy napot, gondoljunk csak a karácsonyi templomok ünnepi hangulatára, a terek pompájára.

 

Házasodjunk! De mikor??!

Nem kell meggyőződéses spirituális fannak lenni ahhoz, hogy a házasságkötés napját körültekintôen válasszuk meg: a dátumoknak kiemelt jelentôsége van életünkben, nemcsak azért, mert meghatározzák az egész évet, hanem mert a számoknak jelentése is van.


Az esküvő dátuma színt ad a házasságnak, meghatározza azt. Fontos, hogy milyen évszak van éppen, hűvös avagy meleg a hőmérséklet, éppen illatozik, megújul a természet, tavaszodik, vagy már bekuckózásra, forralt boros, szegfűszeg illatú, téli álomra készül a világ, hosszú órákon át kapjuk-e az éltető fényt, vagy örülünk, ha fél órácskát pislákol a Nap. Egy ősz végi, borongós napon történő eskü a jövőben pozitív irányba módosíthatja a hangulatot: az eddigi melankolikusságot felválthatja a kellemes, izgalmas várakozás a házassági évforduló megünneplésére. Akadnak azonban nem ajánlott időpontok is: szeptember első napjaiban a kettesben töltött évek alatt nincs probléma, de mihelyst az utód elkezdi az ovit, sulit, máris a tanévkezdés nyomasztó feszülése határozza meg az alapkedvet. Ugyanígy ünnepek környékén sem tanácsos kimondani a boldogító igent.

Érdemes olyan közös dátumot kijelölni, amely a menyasszonynak és a vőlegénynek is jelentős szám. Ha például mindketten 18-án születtek, akkor nem vitás, hogy 18-án lesz az esemény. Elég a napot figyelembe venni, a hónapnak nem fontos egyeznie. Remek megoldás az is, ha például 9-e, 18-a vagy 27-e a születésnap, ilyenkor a 9-e tökéletes döntés.A házasság rezgésszámát, ha már megtörtént a ceremónia, a következőképpen számolhatjuk ki: addig adjuk össze a számokat, míg egyjegyű nem jön ki. Például: 2015.03.18.=2+0+1+5+0+3+1+8=20=2+0=2
Nézzük, mi mit jelent!

  • Az 1-es nagy szerelemről, egymás közötti megértésről árulkodik. A legfontosabb az optimizmus és a kölcsönös bizalom. Rossz oldala a túlzott birtoklási vágy, illetve az egyik fél túlzott dominanciája.
  • A 2-es létrejöttének valódi oka a családalapítási vágy. Ebben a kapcsolatban lehetnek előző házasságokból született gyerekek. Sikerességét mindkét anyós akadályozhatja, ezért az érzelmi érettség döntő jelentőségű.
  • A 3-as esetében lehetséges, hogy a frigy érdekből jött létre, a hangsúly az anyagi értékeken van. Termékenységet ígér, sok gyermeket, de hiányoznak az erős érzelmek, olykor érzelmi közöny jellemzi.
  • A 4-es alapvető jellemzője a hűség, az esetek többségében ezek sírig tartó kapcsolatok. A házastársak amellett, hogy egy házban élnek és egy ágyban alszanak, képesek együtt is dolgozni.
  • A 5-ösnél az egymás közötti kommunikáció minősége a legfontosabb. Előfordulhat házasságtörés, sok hosszabb és rövidebb utazás. Efféle házasságot általában olyan fiatalok kötnek, akik még gyerekkorukból, esetleg egyetemista időszakukból ismerik egymást. Általában örökké aktívak maradnak, de a hangsúlyt a családra kell helyezni, ha fenn akarják tartani.
  • A 6-os legfőbb jellemzője a szerelem, a gyengédség és a harmónia. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ez a házasság tökéletes, sőt… Ápolni kell a szerelmet, és ajánlott óvakodni a külvilágból érkező kísértésektől.
  • A 7-es rezgésszámú kapcsolatnál a pár tagjai eltérő végzettségűek, kulturális, vallási, etnikai különbségek is lehetnek köztük. Bizalom és tolerancia szükséges mindkét fél részéről.
  • A 8-as házasságnál a szexualitás fontos szerepet játszik. Sikeres együttélést jelez, a férfi és a nő egymásnak teremtődött, valószínűleg első látásra egymásba szerettek, ők egy lélek két testben. Megtörténhet, hogy az egyik fél feláldozza magát a másik karrierjéért.
  • A 9-esnél erős a lelki kötelék, a találkozás és a házasság karmikus. Könnyedén felülkerekednek az akadályokon odaadásukkal és szerelmükkel.
  • Ha figyelembe vesszük a számmisztikát, akkor időben jelöljük ki a napot, és foglaljuk le mielőbb a hivatalnál a dátumot, mert gyorsan elfogynak a megfelelő napok!

 

Teremválasztás polgári esküvőhöz

Bizton állíthatjuk, hogy Győr város legszebb barokk palotája a Zichy-palota a Liszt Ferenc utcában. 1986 óta bonyolódnak itt a házasságkötések, igazán méltó helyszínt szolgáltatva a nagy napnak.


A győri Zichy-palota termei

A palota különlegességei azok a freskók, melyek a XVIII. századi főurak szórakozásának jeleneteit ábrázolják, így kölcsönöznek különleges hangulatot a szertartásnak.
Az épület jó ismerőjével, a Győri Művészeti- és Fesztiválközpont munkatársával, Keglovich Ferencnével vesszük számba, milyen lehetőségeket kínál az ifjú pár és vendégei számára a számos gyönyörű, elegáns terem, melyeket 2002-ben nyitottak egybe, így azóta egyszerre, egy időben csak egy esküvő zajlik bennük.
- A házasságkötési szándékkal érkező párok - a vendégek számától függően - választhatnak a termek közül. Két tanúval, pár vendéggel két lehetőség is adódik: a rózsás szalon és a kék szalon, ha viszont 8-10 fő van az esküvőn, akkor már a tükrös termet ajánlanám, ahol kényelmesen 40 ember tud leülni, a nagyterembe pedig 60 szék állítható be. A közelmúltban a palota jellegéhez jobban illő, barokk stílust utánzó székekre cserélték a régieket, így értük el, hogy igazán pompás eleganciát sugározzanak a terek. Az összenyitható termekben összesen 100 vendég foglalhat helyet.
- Milyen szempontokat érdemes figyelembe az esküvőjüket szervezőknek a teremválasztáskor?
- Minden esküvő egyedi és megismételhetetlen. Ahhoz, hogy a szertartás hangulata bensőséges, emlékezetes legyen, szükséges, hogy a terem mérete megfeleljen a násznép számára. Ne csak a főszereplőkre, hanem a meghívottakra, közreműködőkre is gondoljunk! A fotósnak, videósnak is hely kell - ezért is érdemes egyeztetni, hányan fotózzák, veszik fel az esküvőnek ezt a momentumát. Túl kicsi terem esetén a vendégek kiszorulhatnak az előterekbe - így nem lesznek részesei a nagy eseménynek, csalódottság lehet a vége. A tumultus nem jó senkinek. Kis szalon esetén azzal is számolni kell, hogy nincs bevonulási lehetőség, mely az esküvő fénypontja lehet.
- Mit kínál még a barokk palota a házasulandóknak?
- A termek előzetes egyeztetetéssel, az aznapi utolsó esküvő után igénybe vehetők pezsgős, aprósüteményes, falatkás fogadás megtartására is. A nyári időszakban erre az udvaron évszázadok óta álló fa árnyékában is sor kerülhet, de különleges esküvői fotók is készülhetnek itt.
- Milyen parkolási lehetőség áll rendelkezésére az esküvőre érkezőknek?
- A Liszt Ferenc utcában az esküvők ideje alatt a vendégek számára ingyenes a parkolás, az erre szolgáló kártya a portán igényelhető.

Fogadjunk szakembert!

„az első lépés, hogy meg kell ismerni a párt“

Ha már megvan életünk nagy napjának időpontja, de híján vagyunk fantáziának, ötletnek és szervezőkészségnek, jobb, ha nem szenvedünk, és szakértőre bízzuk magunkat! Ma már egyre inkább megszokott, hogy a párok esküvőszervezőt keresnek, ezt tapasztalja Wolf Tünde esküvőszervező is.
– Nyugaton ez már gyakori és egyáltalán nem meglepő. Vidéken még gyerekcipőben jár ez a szolgáltatás, egyelőre luxusnak tartják, de mind többen kezdik megismerni. Nálunk Békésben általában azok a párok kérnek segítséget, akiknek a munka mellett nincs idejük a szervezésre, és kell valaki, aki felügyeli az előkészületeket.
Hogyan jutnak el a párok Önhöz?
– Mint annyi minden másban, az esküvőszervező keresésében is nagy szerepe van a „szájhagyománynak”: azok a párok, akiknek korábban szerveztem esküvőt, másoknak is elmondják tapasztalataikat. Ha jó munkát végzek, annak reklám nélkül is híre megy. A jó esküvőszervező kommunikatív, könnyen létesít kapcsolatokat, képes a váratlan helyzetek megoldására, rugalmas. Nem árt, ha talpraesett, figyelmes, precíz, ha sok jó ötlete van, kreatív és széles látókörű. A kiváló kapcsolatrendszer is elmaradhatatlan feltétel.
A párok igényei változnak. Ma már legalább annyian kérnek különleges, extravagáns esküvőt, mint hagyományosat. A Győri Művészeti és Fesztiválközpontban 1972 óta szerveznek esküvőket. Keglovich Ferencné igazgató évente 700 pár összeadásában működik közre.
Milyen extra igényekkel találkozik a munkája során?
– Mi nem csak a Zichy-palotában, hanem külső helyszínen is szervezünk esküvőket. Volt már néhány különleges kérés. Az egyik pár például helikopterrel érkezett egy tó partjára, ahol a ceremóniát tartottuk. Ez alapos szervezést igényelt. De akadt már olyan fiatal pár is, akiket hőlégballonban adtak össze, repülés közben. Vannak egyszerűbb igények is: old timer- vagy hintó-bérlés, tűzijáték, pillangó- vagy galambröptetés szervezése.
Győr barokk múltja mennyire inspirálja a párokat a történelmi, históriás lakodalomra?
– Érdekes módon nem jellemző, hogy barokk vagy reneszánsz stílusú esküvőt kérjenek a párok, pedig ez igazán különleges és emlékezetes alkalom lehetne. Évente egyszer, a Győri Barokk Fesztivál idején szervezünk barokk esküvőt, erre általában 8-10 pár jelentkezik, és mi választjuk ki a szerencsés szerelmeseket, akik a nyilvánosság előtt mondhatják ki a boldogító igent.
Szabó Judit, a zalaegerszegi Családi Intézet vezetője azt mondja, az első lépés, hogy meg kell ismerni a párt.
– 38 éve foglalkozunk esküvőszervezéssel. Az első találkozás mindig egy ötletbörze, akár négy óráig is eltarthat. Összeismerkedünk, képet kapok a pár ízléséről, ezeket kell aztán közös nevezőre hozni a lehetőségekkel. Nekünk az a dolgunk, hogy levegyük a párok válláról a terheket. Minden évben próbálunk megújulni és új szolgáltatásokkal bővíteni kínálatunkat. Leszervezzük a fotóst, a videóst, a vőfélyt, a virágkötőt és a lakodalmi helyszínt. Segítségünkkel zenét választhatnak, gyakoroljuk a bevonulási formákat. Sokan jönnek úgy, hogy már mindent előkészítettek, és csak a lebonyolításhoz kérik a segítségünket. Kézben tartjuk a ceremóniát, elejétől végéig ismerjük a forgatókönyvet, és igyekszünk hozzájárulni, hogy az esküvő tényleg a legszebb nap legyen a pár életében.
K.Zs

archiv 2009
| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu