Extrém

Hegycsúcson, vízben, levegőben…

„Egy kalandos helyszín örök emlék maradhat“

Virágdíszbe öltöztetett házasságkötő terem, romantikus orgonamuzsika, megható bevonulás… – az ifjú párok többsége ragaszkodik a hagyományokhoz. Nem úgy néhány mindenre elszánt, extrémebb páros! Ha két búvár vagy hegymászó, vagy éppen született csodabogár talál egymásra, akkor nem is lenne szívből jövő a holtomiglan-holtodiglan, ha nem fűszerezné meg egy kis kaland. Csak aztán bírja a násznép a gyűrődést!
Itt vannak elsőként a „búvárkundok”! Kis hazánkban is lehet már próbálkozni vizes szertartással, de biztosan kalandosabb lehet az egyiptomi Hurghadában tenni mindezt. Ilyenkor is először hófehér ruhába bújhat az ara, és a vőlegény sem találhat kifogást az öltöny ellen, ám minderre jön a cseppet sem ünnepi, de nélkülözhetetlen búvárruha.
Ha két „hegyizerge” lel egymásra, akkor csak egy természetbarát anyakönyvvezetőt kell találni, és nem árt, ha a násznép is túrabakancsra cseréli a lakkcipőt… Felejthetetlen lehet egy boldogító igen a Kékes tetején, ám a szomszédos Ausztria megannyi vadregényes csúcsa sem megvetendő.
Víz, hegy után mi jöhetne más, mint a levegő! Láttunk már – legalábbis tévében – ejtőernyős ugrás közbeni, vagy földet érés utáni boldogító igent, persze csak a mindenre elszánt barátoktól várhatjuk el, hogy velünk együtt ugorjanak a boldogságunkba!
No de akadnak ennél kicsit nyugodtabb, mégis kalandos helyszínek is a ceremónia megtartására. Természetbarátoknak érdemes egy meghitt kilátót választani az erdő mélyén. A romantikából mit sem von le, ha a szép pillanatokat egy kivetítőn követik végig a vendégek. Egyre kedveltebbek a mesés kastélyok, mint például a dunakiliti Princess Palace, a hédervári Kastélyszálloda, a gödöllői Királyi Kastély, a bikali Puchner Kastélyszálló, a parádsasvári Kastélyhotel, a nagycenki Széchenyi Kastély, a röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyszálló.
Egy kalandos helyszín örök emlék maradhat, de egy egyszerű házasságkötő terem is. Az igazi kaland akkor kezdődik, ha a fogadalmunkat ugyanott jó pár évtized múlva is sikerül megerősíteni…
Kavics

Férjhez megyek külföldön

Naplemente, pálmaliget, halk tengerzúgás, lágy szellő, finom zene: álomesküvő mezítlábasan a fehér homokban. A boldogító igen kimondása egy luxus jacht fedélzetén, egy őserdei vízesés miliőjében - nem elérhetetlen!
Magyarországon is egyre népszerűbbek az egzotikus esküvők. Az utazási irodák kínálata bőséges. Egyes párok a meghittsége, a romantikája és a különlegessége miatt választják a külföldi kört - a szerelmesek a külsőségek helyett jobban tudnak egymásra figyelni. Mások így takarékoskodnak, hiszen 100-150 fős násznépet nem szokás kivinni a távoli országba. Előnye az is, hogy a szertartás után nem kell bőröndöket csomagolni, hiszen az már eleve a nászút része.
A magyarok a Karib-térségbe, Mauritiusra, a Maldív-szigetekre és a Bahamákra repülnek leginkább.

A kormány online konzuli tájékoztatása szerint a házasságkötés szabályai országonként változnak, ezért aki nem itthon tervezi a nagy eseményt, az adott ország hatóságaitól kaphat pontos tájékoztatást a feltételekről, a szükséges dokumentumokról. De az ügyintézés általában szerepel a travel büro csomagjában.
Az alapszolgáltatásokat - ruha, pezsgő, torta, virág, vacsora, adminisztráció, fotózás - tartalmazó standard esküvői csomagot lehet extrázni: a költségek határa a csillagos ég. A mintegy fél millió forintos Trinidad-i esküvői ceremóniához kérhetünk doboló afrikai énekeseket és jövendőmondót, míg Dominikán karibi indiánok is részt vesznek a show-n. A közeli Korfun, Cipruson már 400-600 ezer forintért férjhez mehetünk, távolabbra jobban ki kell nyitni a pénztárcát: Balin, Mauritiuson és Kubában az ünnepség és az egyhetes ott-tartózkodás csaknem egymillió forintba kerül, a Maldív-szigetek és Mexikó ennél is drágább.

A bollywoodi filmeknek köszönhetően a házasságkötők paradicsomának számító Hawaii mellett, India is egyre kedveltebb célpont. A külföldiek kérhetik a fényűző, maharadzsajellegű vagy a spirituális, misztikus brahmanista esküvőt.
Ha rapid partit szeretnénk egy jó kis kaszinózással megfejelve, akkor alap, hogy Las Vegas-ba megyünk, az amerikai vízumszerzés azonban sokszor nehezítő tényező. A gyorsaság viszont Európán belül is megoldható: a sör és a knédli mellett a cseh főváros is hasonló szolgáltatással csábítja a házasulandókat, így világszerte egyre többen keresik fel Prágát.

Mindegy, milyen külföldi ország mellett döntünk, előtte célszerű megismerkedni a helyi családjogi szabályokkal, szokásokkal, hagyományokkal, mert ezek jelentősen eltérhetnek az itthoniaktól. És ami még nagyon fontos: magyar állampolgár külföldön kötött házasságát anyakönyveztetni kell Magyarországon.
A családdal is érdemes megbeszélni a helyszín témáját: rokonság könnyen megsértődhet, ha kimarad a buliból. Pedig az esküvőnek csakis a párról kellene szólnia.
| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu