Fotó, videó

2015 legfrissebb fotótrendjei

Egy kedvenc film jelenete újraértelmezve, dinók elől menekülő násznép, jedi menyasszony, esküvői szelfik – ezek 2015 legfrissebb fotótrendjei. Ma már mindent lehet, csak fantázia, no meg jó ízlés kérdése, milyen lesz az esküvői fényképalbum. A fotó akkor jó, ha hűen tükrözi az átélt pillanatot, és évek múlva is szívesen nézünk rá.

„Szép az, ami érdek nélkül tetszik.” – Immanuel Kant, XVIII. századi német filozófus ma már szállóigévé vált megállapítása nagyon is igaz. S hogy kinek mi tetszik, egyénenként változó. Egy biztos: az esküvő mindenki számára kivételes pillanat, amit meg kell örökíteni. Ilyenkor mindenki a legjobbra törekszik, igaz ez a fotókra is. Már egy évvel a ceremónia előtt érdemes fotóst keresni, mert a profik rendesen be vannak táblázva, hírük szájról szájra terjed. Sok pár több százezer forintot is hajlandó fizetni egy esküvői sorozatért, s ezért az összegért nyilván minőséget vár el.


Rusty Lion Photography

Tanácsos előzetesen egyeztetni az elképzeléseket. A fotós adja a technikát és a kreativitását, amit összhangba kell hozni a házasulandók ötleteivel. Először is helyszínt – egyet vagy akár többet is – kell választani, lehetőleg olyat, ami közel áll a leendő férjhez és feleséghez, ami mindkettejüknek tetszik. Ez lehet akár egy konténertelep, búzamező, kastélypark vagy tópart. Ha ez megvan, jöhet a próbafotózás, ahol tesztelni lehet a beállításokat. Kiderül, mit lehet kihozni az adott helyszínből, melyek a legelőnyösebb pózok.

A hagyományos esküvői fotók mellett időről időre megjelennek bizonyos trendek. Ilyen volt néhány éve a „trash the dress”, azaz a „tedd tönkre, és élvezd”, ami még mostanában is kedvelt. Lényege, hogy a kézfogó után olyan extrém helyeken fotóznak, ahol összekoszolják, eláztatják, szétszaggatják az esküvői ruhát. Minden őrültség belefér, csak a fantázia szab határt!

A legújabb divathullám a filmek ihlette fényképezés. Egy amerikai szerelmespár például a 101 kiskutya című Disney-klasszikus megismerkedős jelenetét játszotta újra eljegyzési fotósorozatán. Corinne Jones és Tony Collier a mesék nagy rajongói. Kedvenc rajzfilmjük egyik legkedvesebb jelenete, amikor Roger, a hóbortos zeneszerző kutyája, Pongo játszik kerítőt, és hozza össze gazdiját a parkban üldögélő Anitával. Mindannyian a tóba pottyannak, ennek ellenére a dalmaták és gazdáik egymásra találnak. A jegyesek a mesehősök bőrébe bújtak, és kutyáikkal együtt szerepeltek a fotókon. A helyszínt, a jelmezeket hamar megtalálták, és némi gyakorlás után tökéletesen hozták a csuromvizes karaktereket. A képeket posztolták a Facebookon, és a reakció még őket is meglepte. „Gondoltuk, hogy a Disney-rajongóknak tetszeni fog, de ekkora lelkesedésre nem számítottunk” – nyilatkozta a menyasszony, akitől a különleges fotózás ötlete származott. Szabályos őrületet indítottak el, utána rengeteg pár kért hasonlót a fotósoktól.Andres Martinez Nashville-i fotós úgy döntött, hogy kipróbál valami újat, és nem követi a szokásos kliséket. Projektjében híres filmek plakátjait fényképezte újra, ám a főszereplők helyére a jegyespárt rakta. Így nyert új értelmet a Casablanca, az Eredet, az Így jártam anyátokkal, az Alkonyat, a Csillagok háborúja és A Gyűrűk Ura.

Egy tallini szerelmespár példája mutatja, hogy hivatásos fotós nélkül is hangulatos képek készülhetnek az esküvő pillanatairól. Ők úgy döntöttek, hogy maga a menyasszony dokumentálja az esküvő történéseit – szelfikkel. A hol vicces, hol megindító képekből végül különleges fotósorozat állt össze. „Nem szerettünk volna szokványos, beállított esküvői fotókat, hanem valami olyamit, ami kizárólag rólunk szól” – mondta Liisa Luts, az ifjú feleség.

Az utómunkák sok lehetőséget rejtenek magukban, így születhetnek olyan képek, amelyeken a pár hattyúháton utazik, kentaurként jelenik meg, esetleg a násznép robotok, zombik vagy dinoszauruszok elől menekül. A menyasszony tenyerébe retusált vőlegény vagy a pezsgőspoharakba süllyesztett ifjú pár is a photoshop csodája. Ki-ki döntse el, hogy mindez a jó ízlés elleni merénylet vagy világraszóló poén. Ám azt érdemes megfontolni, vajon néhány évtized múlva mit szólnak majd az unokák ezekhez a képekhez

Esküvői mozifilm


A mai videokészítő moziba illő látványvilággal, dramaturgiával készít felvételt az esküvőről, a lakodalomról, a hozzá tartozó eseményekről. Végigköveti a menyasszony és a vőlegény napját szinte az ébredéstől a parti végéig: a pár egy 10–12 perces cinematográfiát kap, – ez a trendi.

Új korszak kezdődött az esküvői-filmkészítés világában. Míg korábban a polgári és egyházi szertartás, a lakodalom egyszerű, effektek és trükkök nélküli rögzítése, dokumentálása volt az operatőr feladata, addig ma majd, hogy nem minimozi készül. Nem is olyan régen egy vágatlan, többórás vizuális folyamot nézhettek VHS-re rögzítve egy vasárnapi délutánon a párok és családtagjaik, barátaik. De a kor technológiai fejlődése szinte változtatja napról napra az igényeket: ami 2014-ben avítt, korábban menő volt. Ma a 10–12 perces, mindent egyben elmesélő szupervideó a divat.

Pár évvel ezelőtt a videós a szertartás előtt maximum fél órával jelent meg a házasságkötő teremben vagy a templomban, hiszen elég volt a bevonulástól rögzítenie az eseményt. Ez már nem így van: a vizuális felelős a párral együtt kezdi a napot: elkíséri a menyasszonyt kozmetikushoz, fodrászhoz, felveszi, ahogy felöltözik, és ahogy lépésről lépésre elkészül. Ugyanezt megcsinálja a vőlegénynél is – szerencsés, ha van egy társa, főleg, ha párhuzamosak a történések. Előfordul, hogy szivárványos vidámságban közös reggelizéssel startol a nagy nap valamelyik szülői házban. A folytatásban a lánykérés, a boldogító igen kimondása, esetenként a barátok erre az alkalomra összeállított, szellemes műsora, a csokordobás, a közös fényképeszkedés, a vacsora, a tortavágás, a lakodalmi játékok, a menyecsketánc, a feleségrablás, mind külön programpontokba lehet csoportosítani a lényeges mozzanatokat. A pár közösen dönti el, hogy mi a fontos, mit szeretnének viszontlátni, ezt általában egy előre megírt forgatókönyvben le is írják.

A kész anyag a cinematográfia. A lényeg a dinamikus, ízléses képalkotás, a pontos, giccsmentes effekteket, zenei aláfestést harmóniában alkalmazó vágás, hogy egy gusztusos, kedves, olykor megmosolyogtató, megható film szülessen. Ez már több videózásnál, hiszen nem a REC-gomb megnyomása és kikapcsolása a feladat, hanem komponálás, amelyhez elengedhetetlen a kreativitás, a művészi látásmód, a gyakorlat. Senki nem meri bevállalni a haver baráti felajánlását, hogy majd ő felveszi életének nagy napját: kapufa lehet a vége, mert ezúttal nem a mennyezetre festett oltár, vagy az anyakönyvvezető hátsó profilja a hangsúlyos kép. Az operatőr forgathat HDCAM-mel, rögzíthet szalagra, bonyolult kameramozgások készítésénél dolgozhat steadycammel, légi felvételekhez használhat drónt. A házaspár DVD-n, pendrive-on, blu-ray-en teheti ki a tévéállványra az anyagot, és persze mutogathatja tableten, okostelefonon is.

Természetesen a hagyományos, dokumentarista stílus is jellemző: itt is mindent rögzít az operatőr, csak nem turbózza mozifilmmé. Ez ugyanúgy igényes, minőségi munka. A legfontosabb, hogy a párok megfelelő szakembert válasszanak ki az esküvői videó elkészítéséhez.

Bolondos pillanatok

Hívunk fotóst, filmest, és lelkükre kötjük, hogy minden pillanatot örökítsenek meg az előkészületektől, a szertartáson át, a lakodalomig. S ha szerencsénk van, nem csak az emelkedett, de a bolondos pillanatokat is sikerül elcsípni. Ha nem bízzuk a szerencsére... akkor van más megoldás is...

Ha nem megy magától, teremtsük meg mi a bolondozás alaphangulatát! Mi kell hozzá? Egy nyugodt sarok, egy hely, ami könnyen elérhető, nincs mindig szem előtt, de miközben a vendégek jönnek-mennek, mindig elhaladjanak mellette. Hogy néz ki ez a sarok? Maga a berendezése is nagyon különböző lehet. Lehet csak egy tiszta fehér fal felület, ami előtt szabadon lehet pózolni, de lehet ez egy szabadtéri pad, vagy akár kicsit bizarrabb is, amiről lakberendező szenvedélyű koszorúslányaink is gondoskodhatnak. A helyzet kulcsa a részletekben rejlik, a halloweenről és farsangról megmaradt csodás parókákban, őrült sapkákban és kalapokban, az álbajuszokban, sztk keretes szemüvegekben és tollboákban. Ha ezek bármilyen összeállításban már rendelkezésre állnak, akkor már csak egy kósza fényképezőgépre van szükségünk és egy állványra, s kezdődhet a móka. A megoldások sorának szinte nincs vége, éppen ezért most csak párat mutatnánk be a kedvencekből.

Klasszikus időutazáshoz:

Lovagkor:
Ahol az urak szabadon pózolhatnak hatalmas kardokkal, egy-két sisakrostéllyal és persze a gyerekek fapajzsával. Egy sárkánnyal feltuningolva pedig már tökéletes illúziót biztosíthatunk. Hogy a hölgyek se maradjanak ki a mókából, a hercegkisasszonyos korona kötelező elem, sok-sok fátyollal, esetleg a nagyi hímző rámájával.

Western:
A padláson porosodó indián fejdísz a központi eleme lehet ennek a fotótémának, pipákkal, cowboy kalappal, pár kendővel és persze játék pisztollyal és műanyag tomahawkkal - csak ugyannnyi vendég hagyja el a lakodalmat, mint amennyi jött..

'50-es évek és a rock'n roll:
Kifejezetten hálás téma, kivált az uraknak! Gigantikus Elvis-pajesz, bőrdzseki, amihez tökéletesen illik a hölgyeknek pár ondolált paróka, cica szemüveg, széles öv és kendő, lehetőleg pöttyös és persze rágó, rágó, rágó.

Ha mégsem szeretnénk ennyire tematikus bolondos bulifotózást rendezni, akkor csak törekedjünk a sokszínűségre. Hihetetlen, de pár üres, antik hatású képkeret is mókás dolgokat hozhat ki az emberből, vagy akár csak tíz különböző napszemüveg a giccsestől a menőig. Ahogy az est hangulata a tetőfokára hág, egyre több fotó készül el, csak az első merész párost kell meggyőzni, de ez valójában lehet akár az ifjú pár is.

A bolondosságunk persze átlépheti a fotósarok határait is. Ha elég merészek vagyunk, és a vendégeinkből sem hiányzik ez a tulajdonság, akkor akár tematikus esküvőben is gondolkodhatunk. Egy izgalmas kor újragondolásával, igazi steampunk bulit is szervezhetünk, ahol a cilinder szinte kötelező darab, csak úgy, mint a klasszikus motorosszemüveg, persze a kalapon tartva. Ha ehhez mintákat keresnénk, elég csak megnézni újra a Vadiúj Vadnyugatot, Salma Hayek ruhái inspirációt adhatnak a menyasszonynak is. Egy ilyen lakodalmon persze nem maradhatnak el a legyezők, tollak, esernyők, kétsoros mellények, és persze színes fűzők sem.

Az elkészült képek könnyen lehet, hogy váratlanul bohók lesznek, éppen ezért felhasználásával legyünk óvatosak, nem biztos, hogy mindenki szívesen látná magát a közösségi oldalakon, miközben épp James Bondot vagy egy viktoriánus kori főgonoszt játszik. S persze még ha nem is látja ország-világ, még így is jobb egy bajnok válogatást készíteni, amit aztán majd akár egy fénykép könyvben is mutogathatunk az unokáknak, mondván, ilyen felejthetetlen jó hangulat volt a lakodalmunkon!

Trash the dress

Az esküvői trendek sorában számos meghökkentő újdonsággal találkoztunk már, de ha rangsorolni kellene őket, bizonyosan a 'trash the dress' vinné el a legmeglepőbbnek járó pálmát.

Először egy amerikai oldalon futottam össze a kifejezéssel, és pár képpel, s nem igazán tudtam eldönteni, hogy egy punk fotós munkáiról van szó csupán, vagy egy ez tényleg egy új esküvői fotós őrület. A képeket nézve pedig egyre jobban elbizonytalanodtam, mi lehet ez? A Nick Cave balladáit idéző vízi hulla menyasszonyoktól, a lángoló ruhákig, az összefestett ruhától a sárban hempergésig szinte mindent találtam. Mi lehet ez?

Végül nyomára akadtam a megoldásnak! A trash the dress - nyers fordításban: szemétre a ruhával - egy az esküvőt követő fotózás, ahol többnyire a menyasszony, de akár az ifjú pár együtt is, szinte lerombolja esküvőjük csillogó-villogó miliőjét, s alapvetően teszik ezt a ruha kárára. A fotózás alapmotívuma, hogy a menyasszonyt szépséges fehér ruhájában kiemeli a megszokott fotózási helyszínekből, és egy teljesen szokatlan tájba, szituációba helyezi. A cél a szépség megmutatása, mellőzve a hagyományos kliséket és beállításokat. Itt bátran önmaga lehet a menyasszony, s nem arra kell figyelnie, hogy hogyan óvja a ruháját, hanem arra, hogy jól érezze magát a fotózás közben.

Hogy honnan jött ez az ötlet? Eredetileg John Michael Cooper Las Vegas-i fotós készített az esküvőt követően szokatlan felvételeket, melyet később blogbejegyzésében trash the dress-nek nevezett el. Persze ma már világszerte számos követője van, és Magyarországon is találhatunk már ebben a stílusban készült fotókat. Így ha igazán meglepő, szokatlan, már-már extrém képekkel szeretnénk elengedni az esküvő körüli lázas készülődést, és azt a sok-sok átstresszelt órát, amíg azon izgultunk, nehogy valaki hozzáérjen a méregdrága ruhánkhoz, akkor itt az idő és az alkalom is.

Félreértés ne essék, ez eddig még nem olvastam olyan menyasszonyról, aki a kölcsönzős darabban ment volna trash the dress fotósorozatot készíteni! Erre az alkalomra a kölcsönzők selejtezésre váró darabjai is tökéletesen megfelelnek, vagy egy másodkézből szerzett olcsóbb darab, amiért nem fáj majd a szívünk.

Ha már elszántuk magunkat, vagy még csak barátkozunk a kérdéssel, akkor érdemes végignézni pár képet az interneten, ahol megismerkedhetünk a különböző stílusokkal és helyszínekkel. A trashthedress.hu-n jelenleg hét megnevezett stílust találunk - ez bármikor változhat. Ezek a következők. A természeti , melyen a helyszín a meghatározó, ami lehet erdő, mező, tó, folyó, napraforgó tábla vagy amit csak szeretnénk. A bolondozós, a koszolós - ez utóbbinál jöhet a sár, a festék, a homok, vagy akár a torta is. A tanyasi egy kis falusi romantikával megfűszerezve. A morbid - ez a Tim Burtont is idéző halott menyasszony stílus is lehetne. A tüzes, ahol ég a ruha, és a szakmai, melybe belecsempészhetjük munkánkat is.
Ha a stílus is megvan, jöhet a fényképész. Gondolkodhatunk az esküvői fotósunkban is, pláne ha meg voltunk vele elégedve, és szép képeket készített rólunk, de akár körbe nézhetünk a hazai trash the dress-t népszerűsítő oldalakon, s az ott bemutatott képek alapján is kiválaszthatjuk, ki legyen az igazi. Sok-sok lehetőség és kérdés, de aggodalomra semmi ok: ezt a képet akár évekkel az esküvőnk után is elkészíttethetjük.

Képes emlékek

Az esküvői magazinok címlapjait nézegetve, még a kellő önbizalommal rendelkező menyasszonyok is el-elbizonytalanodnak… Vajon rólam is készül majd ilyen szép kép? Vajon én is ilyen jól fogok mutatni az esküvői képeken? A megoldás kulcsa a fotósunk kezében rejlik, s mivel tényleg rajta áll, vagy bukik, hogy milyen képes emlékeink lesznek a nagy napról, ezért nem lehetünk elég óvatosak és alaposak kiválasztásában. Ezúttal Mekli Zoltán, a Mekliz Kreatív Fotóstúdió vezetője ad hasznos tanácsokat, mire figyeljünk feltétlenül:
- Először is ne higgyünk az elsődleges megjelenésnek, a weboldal nem számít. Mindenképpen szükséges a személyes találkozás, hogy el tudjuk dönteni kit szeretnénk felkérni. Ez persze a fotósnak is számít, mivel minden szaktudás és szakértelem mellett is van úgy, hogy egyszerűen nincs meg a szükségse kontaktus a fotós és az ifjú pár között, s ezért nem működhet a munka. Én is voltam úgy, hogy nem volt meg a kapcsolat, s a pénz nem minden. Ilyenkor őszintén megmondom, hogy nem tudom teljesíteni az elvárást.
Azért se alapozzunk a weboldalakra, mert sajnos a képeket lopják. Saját képeimet is láttam már más oldalán, ezért is ajánlom a személyes találkozást, hogy az ifjúpár tényleg nézze végig a fotókönyveket, és soha ne elégedjenek meg azzal, ha egyetlen párról készült képsorozatot mutatnak csak meg nekik, mert lehet, hogy eddig csak erről az egy párról készített fotókat az illető. Fontos, hogy minél több párról készült képet lássunk, mert az esküvői fotózás külön gyakorlatot igényel, és szerintem egyéves tapasztalat kevés egy ilyen fontos naphoz. Hogy számszerűen mondjam, én egy nyolc fős csapattal dolgozom, és egy évben körülbelül kétszáz-kétszázötven esküvőn dolgozunk, így egy fotókönyvben bőven tudok ötszáz különböző párt mutatni.

- Mire érdemes figyelni az ajánlattal kapcsolatban?
- A retusálás kérdésére. Benne van-e az árban, s milyen mértékű retusálást vállal a fotós. Mert egy kialvatlan szemű menyasszony fekete karikáit is el lehet tüntetni, csak érteni kell hozzá. Fontos még a végtermék kérdése. Készülnek-e fekete-fehér vagy szépia képek, ezek benne vannak-e az árban, vagy felárasak? Album készül vagy fotókönyv? S összesen mennyi képet kap a pár, s persze milyen minőségűt? Sok pár csalódik, mikor észre veszi, hogy az eredeti felbontású képeket nem kapják meg, s csak több száz forintért utánrendelhetnek belőle a családnak, barátoknak. Nem akarom a szakmát minősíteni, de szerintem ez lehúzás.
A harmadik fontos részlet az idő. Azt mondja egy fotós, hogy „megörökíti a nagy napot”. Ez nekem sem, és a párnak sem jelent semmit. S bizony volt már olyan, hogy szombat este tízkor kétségbe esve hívott egy pár a lakodalmáról, hogy ki tudnánk-e azonnal menni, mert a fotósuk befejezettnek tekintette a munkát, és a tortaszeletelés után hazament. Szerintem egy esküvői fotózás reggel, a sminktől kezdődik, és az utolsó vendégig tart. Mi legalábbis így csináljuk.

- Sok fiatalnak ez élete első és talán utolsó profi fotózása, mire érdemes figyelniük ezen a nagy napon?
- Mondhatnék most nagy bölcs tapasztalatokat, de az igazság az, hogy én annyit szoktam javasolni, hogy próbáljanak időben lefeküdni, pihenjék ki magukat, és az esküvő napján bármi történik ne idegeskedjenek. Reggelre csúzos lesz a menyasszony? Majd leretusálom. Semmi baj. Ez a nap sokkal fontosabb annál, mintsem ezen izguljanak.

archiv 2009 | archiv 2010
| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu