Groomsmen

De kik azok a „groomsman"-ek?!

Az esküvő és a lakodalom körüli nagy, lázas készülődésben az ember könnyen érezheti elveszve magát a sok-sok szokás, hagyomány, feladat és szerep között. Kit kell meghívni, mire? Kinek mi a feladata? Kell-e koszorúslány vagy sem? S kiről, miről feledkeztünk meg?

Az amerikai romantikus filmek esküvői jeleneteiben biztos feltűnt már a vőlegény mögött álló elegáns férfiak sora, akik - hogy-hogy nem - pont annyian vannak, mint a koszorúslányok. Nos? Rémlik valami? Igen, igen, őket az angol-szász kultúrkörben csak groomsmen-ként tiszteljük, s egészen érdekes feladataik vannak. Nálunk, a hagyomány többnyire azt diktálja, hogy a menyasszonynak legyenek koszorús lányai, aki vagy együtt, vagy egy kísérővel vonulnak be a szertartásra. Ezzel szemben tőlünk nyugatabbra úgy járja, hogy a vőlegény is kiválasztja legkedvesebb társait, barátait, s felkéri őket a groomsman tisztjére. A szerep egyébként legalább olyan régre nyúlik vissza, mint a koszorúslányoké. A hiedelmek szerint a gonosz szellem előszeretettel látogatja az esküvőket, és hajlamos ott galibát okozni. Az egyik magyarázat szerint ezért is vannak egyező ruhában a menyasszony mellett hajadon lányok, a vőlegény mellett pedig barátai, hogy megzavarják a gonoszt. Szerepük, feladataik természetesen nagyban megegyezik a koszorúslányokéval.

Lássuk szép sorban! A szakirodalom szerint, első - s talán legmegterhelőbb - feladatuk részt venni a legénybúcsún. Persze a tanú mellett ők is segíthetnek a buli megszervezésében, de a legfontosabb, hogy részt vegyenek rajta, csak úgy, mint minden próbán. Mivel fő dolguk, hogy megkönnyítsék a vőlegény dolgát ezen az egyébként is izgatott napon, a „groomsman"-ek egyik alap erénye, legalább erre az alkalomra, a pontosság. Az ő feladatuk ugyanis többek között az esküvői futószőnyeg kiterítése - már ha használunk ilyet -, s az érkező vendégek fogadása. Ők azok a kedves, mosolygós és persze jól öltözött, fiatal férfiak, akik a toporgó vendégeket a székekhez kísérik, és biztosítják, hogy a ceremónia megkezdésére szép tömött sorokban üljenek a vendégek. Pillekönnyűnek tűnik a feladat, de ez bizony összehangolt csapatmunkát kíván meg, hogy mindenki tudja, kit hova lehet ültetni, melyek a foglalt helyek, s főleg kinek foglaltak. A templomi ceremónia végén, főleg nagyobb vendégsereg esetén, ismét rajtuk a világ szeme: ők invitálják, terelgetik ki a násznépet a közös fotóhoz.

Gondolhatnánk, hogy ez nagyon közel van a mi vőfélyeink feladataihoz, de valójában nem. A groomsmen csoportja nem feltűnő része a napnak, elvegyülnek, társalognak a vendégekkel, ha kell, segítenek olyan praktikus feladatokban is, mint az ajándékok kezelése, s fő céljuk, hogy barátjuk nagy napját a lehető leggördülékenyebbé tegyék. Éppen ezért felkészítésükbe érdemes belevenni az alapvető tánclépéseket is, mivel nemes kötelességük a lagzin táncba vinni a magányos hölgyeket és persze a koszorúslányokat is. A jól megválasztott groomsman tehát aranyat ér, még ha angol-szász hagyomány, akkor is. Csak ne feledjük el a hagyomány másik részét, hogy a vőlegénynek köszönetképpen illik őket megajándékozni.
| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu