Gyerekek a lakodalomban

Gyerekek a lakodalomban

Álmos vagyok, unom magam, pisilni kell…

Fiatalon mentem férjhez, a baráti körben a miénk volt az első házasságkötés, és mivel mindketten legidősebb gyerekek vagyunk, a családban sem volt kisgyerek. Nálunk tehát fel sem merült a kérdés, legyenek-e kicsik a lagziban. Cserébe viszont, amióta megszületett a kislányunk, sorra kapjuk a meghívásokat, így bőven volt alkalmam megtapasztalni, milyen is egy esküvő gyerekkel.
Az első alkalommal Laura még egy éves sem volt. Büszkén adtam rá a legcsinosabb ruháját, a rövid templomi szertartáson nagy baj nem lehet, gondoltam naivan. Arra nem számítottam, hogy a pap kántálása ellenállhatatlan kacagásra és kurjongatásra készteti a lányomat, aki később táncra is perdült az ölemben, a násznép legnagyobb gyönyörűségére. A legfontosabb pillanatokban mindenki ránk figyelt az ifjú pár helyett, rettenetesen kínos volt, ugyanakkor rendkívül tanulságos is. Azóta minden esküvő előtt részletesen tájékozódunk az esküvő helyszínéről és a menetrendjéről, és ezek alapján döntünk, jöjjön-e a gyerek, vagy sem, és ha igen, akkor mely programokon vegyünk részt együtt.
Érdemes az esküvőre készülő párnak is előre végiggondolni, sok gyerekes van-e a meghívottak között, és szeretnék-e egyáltalán, hogy a kicsik is ott legyenek. Ha úgy döntenek, hogy nem, a meghívásnál feltétlenül jelezzék, csak a szülők részvételére számítanak. Ne legyenek zavarban emiatt, amennyiben úgy gondolják, hogy az esküvő nem lesz gyerek-kompatibilis, a szülőknek is könnyebb, ha ezt időben tisztázzák, és ennek megfelelően szervezik az életüket. Nekik sem jó, ha miközben mindenki szórakozik, ők az unatkozó, vagy nyűgös csöppség csitításával bajlódnak. Vannak viszont esetek, amikor nem szerencsés a gyerekeket kihagyni, például, ha a pár valamelyik tagjának gyerekéről van szó, vagy a szülők nem tudják lepasszolni a lurkót, de mindenképpen szeretnénk, ha eljönnének.
Ha a pár úgy dönt, hogy gyerekek is lesznek a meghívottak közt, illik az ő igényeiket és sajátosságaikat is figyelembe venni, hogy valóban zavartalanul teljen a nap. Egy gyerekes rokon vagy barát (lehetőleg olyan, aki helyben lakik) nagy segítségünkre lehet a szervezés során; kérjünk tanácsot bátran! Több játszóház is vállal esküvői kiszállásokat, velük szintén érdemes felvenni a kapcsolatot már a szervezés kezdeti fázisában!
Az egyházi és polgári szertartás a kisebb gyerekek számára hosszú és unalmas, ráadásul minél később van, annál nehezebben tolerálják. Megoldás: lehetőleg délelőttre, kora délutánra időzítsük ezeket. A kicsivel érkezőknek a kijáratnál biztosítsunk ülőhelyet, a szülőknek mondjuk el, hol találják a mellékhelyiséget. Ha van a társaságban szoptatós anyuka, biztosítsunk neki nyugodt körülményeket a szoptatáshoz.
Már a ceremónia alatt is jó szolgálatot tehet, a lakodalomban pedig biztosíték a felhőtlen szórakozásra, ha játszósarok várja a gyerekeket. Az esküvői kiadások között nem nagy tétel képzett pedagógust, animátort vagy komplett játszóházat hívni, és ezzel nem csak a szülők válláról veszünk le nagy terhet, figyelembe véve egy unatkozó kiskorú rombolási potenciálját. A játszósarkot a zenekartól távol, nyugodt sarokban vagy – ha van rá lehetőség – külön teremben helyezzük el. Utóbbi később alvókuckóként is funkcionálhat, így a szülőknek sem kell a parti vége előtt hazamenniük.
Bárhogy is dönt az ifjú pár, fontos, hogy a gyerekkel rendelkező meghívottakat időben és részletesen tájékoztassák, így a nagy nap senkinek sem tartogat majd kellemetlen meglepetéseket!| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu