Interjú

Léber Barbara - „A világot meg kell ismerni!"

Léber Barbara az álomszép couture ruhák nagyasszonya. Arra törekszik, hogy minden nőnek megalkothassa álmai ruháját, mely - saját bevallása szerint - attól lesz olyan ragyogó, hogy viselője gyönyörűnek érezheti magát benne. Esküvői trendekről, a tervezés folyamatáról és a világ megismerésének fontosságáról beszélgettünk.

Az esküvői ruhákban is vannak jól megfigyelhető trendek? Érdemes ezeket követni?

A menyasszonyi ruháknál is jellemző, ami a divatban általában, hogy ciklikusan térnek vissza az egyes irányzatok. Az eltérés alapvetően abban mutatkozhat meg, hogy az adott korszak mit szeretne hangsúlyozni; a derekat, a vállat, a csípőt...

Sokszor látunk egészen kihívó darabokat is, ezek mennyire illenek egy ilyen alkalomhoz?

Nyilvánvalóan igyekszünk a különféle irányzatokat lefordítani a 21. század nyelvére, így előfordulhat egy-egy pikáns darab. Ugyanakkor megemlíteném, hogy a '60-as években például minden nő miniben és szűk ruhában esküdött, tehát ez sem egy új keletű dolog.

Hogyan lehet egy ruhát „ráönteni" valakire?

Amikor bejön hozzám egy hölgy a szalonba, először mindig arra vagyok kíváncsi, hogy - elvonatkoztatva a saját alakjától - mire vágyik. Szeretném megismerni az álomstílusát, hiszen nekem az a feladatom, hogy ezt a hatást elérjem. Erre megvannak a különféle módszerek. A kulcs az, hogy a testen olyan vonalakat helyezzünk el az anyagok és szabásvonalak segítségével, amik hangsúlyozzák a szépet, és eltakarják a kevésbé kívánatosat.

Miképpen kerülhetjük el, hogy egy rendezvényen ugyanazzal vagy egy nagyon hasonló ruhával találjuk magunkat szembe, mint amit mi viselünk?

Erre igyekszünk nagyon odafigyelni, alaposan dokumentáljuk, hogy melyik ruhát milyen eseményre rendelte az illető. Sokszor azonban egyáltalán nem veszik zokon az esetleges hasonlóságot, sőt, többször találkoztam már azzal a jelenséggel, hogy egy hölgy azzal a kéréssel jött oda hozzám, hogy látta az adott ruhát valakin, és ő is azt szeretné felvenni. Például Tolvai Renáta nagy port kavart ruhájáért is jelentkezett egy másik celeb hölgy, de azt mondtam neki, hogy szó sem lehet róla. Az a ruha annyira eggyé vált Renivel, hogy nem vagyok hajlandó másnak elkészíteni. Egyébként érdekes, hogy egy ruha ekkora hatással van emberekre, hogy nők szeretnék összehasonlítani magukat benne.

Te végzel minden folyamatot ruhakészítés közben?

Azt hiszem, ennek a szakmának az is a része, hogy az ember megtalálja - és meg is tartsa - azokat az embereket, akikkel együtt dolgozik. A varrás például egy külön szakma, azt már a vizsgakollekciómnál sem én csináltam. Nincs is hozzá türelmem, én ennél gyorsabban gondolkozom, de szerintem ezzel minden tervező így van. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy az embereimmel már annyira összefonódtunk, hogy már egy vázlatból tudják, hogy mire gondolok.

Lehet valakiből divattervező, ha vannak jó ötletei, de nem tud rajzolni?
Ez kicsit olyan, mintha lenne egy író, akinek nagyon érdekes történetei vannak, de nem járta volna ki az elemi iskolát, és hiányozna a szókincse a sztori papírra vetéséhez. Ám rajzolni tudni önmagában még nem elég. Meg kell ismerni, és „látni" kell a világot magunk körül. A divat híven tükrözi az aktuális gazdasági és társadalmi helyzetet. Szükséges a tudás, amin keresztül ki tudod nyilatkoztatni az elképzeléseidet!
| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu