Kiegészítők

Fehérneműk és kiegészítők

Az esküvővel kapcsolatban számos kérdésben együtt dönt az ifjú pár, ám a menyasszonyi ruha kiválasztása csak az ara feladata. Amikor pedig megvan az álomruha, jöhet az egyik legizgalmasabb kihívás: a nagy naphoz méltó elegáns, szexis, ugyanakkor kényelmes fehérnemű és egyéb kiegészítők kiválasztása.

 Hiába „láthatatlan” a menyasszonyi ruha alatt a fehérnemű, mégis óriási szerepe van a nagy napon. Egyrészt a csodálatos ruhához, királynői fehérnemű illik, amely remekül formál, kiemeli a ruha és egyben viselője szépségét. Másrészt a nőies darabokban még magabiztosabb, sugárzóbb lesz a menyasszony. És azt se felejtsük el, hogy a különböző játékos lakodalmi feladatoknál bizony előbukkanhat a harisnyakötő is.

A fűző, a míder a menyasszonyok legkedveltebb esküvői fehérnemű darabja, a legnépszerűbb választás a pánt nélküli menyasszonyi ruhákhoz. A pánt nélküli melltartó is jó megoldás, de a fűző a szerkezeténél, szabásánál, anyagánál fogva jobb tartást ad. Megemeli a mellet és előnyös dekoltázst alakít ki. A legtökéletesebb alakformáló a hátul szalagos fűző, amelynek segítségével centiméterekkel karcsúbbá válhatunk. Aki nem akar a szalagokkal bajlódni, az számos kapcsos modell közül is választhat. Ahogy a menyasszonyi ruhák terén is: a fűzőknél és mídereknél is a hófehér és az ekrü színvilága a legnépszerűbb. A díszítőelemek tárháza végtelen: a finom csipkétől kezdve a gyöngyös változaton át a hímzett fehérneműig egyéniségünkre szabott alsóneműt választhatunk.  Végül egy fontos információ: a tévhitekkel ellentétben a fűző végtelenül kényelmes viselet.

A menyasszonyi ruhák többsége nem csupán a keskeny derekat emeli ki, hanem a dekoltázst is. Van, aki finomabb, sejtelmesebb kivágásban gondolkodik, ám egyre nagyobb divat a merészebb dekoltázzsal kialakított ruha. Hogy igazán szépen mutasson a viselőjén, abban nagy szerepe van az esküvői melltartónak. Széles a választéka a kosaras és kosárnélküli melltartóknak, amelyet általában alul és oldalt csipkével gazdagon díszítenek.  Gyönyörű mellformát biztosítanak a szivacsbetétes push-up melltartók, még a kisebb méretekkel megáldott menyasszonyok is látványos dekoltázst villanthatnak a megfelelően kiválasztott darabnak köszönhetően.

Természetesen fontos kiegészítő a harisnyakötő is. Szokás, hogy az esküvőn a vőlegény leveszi a menyasszonyáról, és a még nőtlen férfi vendégek közé dobja. A babona szerint, aki elkapja, az nősül legközelebb közülük. Egy másik hagyomány szerint esküvőnkön viselnünk kell, valami újat, valami kölcsönkapottat és valami kéket. Általában ez a kék szín a harisnyakötő színében jelenik meg. A harisnyanadrág viselése ritkább az esküvőn, ha mégis, legyen az bármilyen finom, csipkés, légies, a menyasszonyok többsége a szexis combfixre szavaz harisnyatartóval. Különösen izgalmas mindez akkor, ha egyébként az ara nem hord ilyesmit, így ez a viselet a vőlegény meglepetése is lehet. Akár a harisnyanadrágra, akár a combfixre esik a menyasszonyok választása, nem kell feltétlenül a fehér színhez ragaszkodni. Egy selymes fényű testszínű combfix vagy harisnyanadrág sokkal szebbé teheti a lábat. A combfixnek egyébként egyéb praktikus oldala is van: a hosszú, alsószoknyás menyasszonyi ruhákban így is nagy kihívás a mosdó használata, mégis kissé egyszerűbb…

Még egy fontos kiegészítőről ne feledkezzünk meg! Valamikor hajnaltájt végre elérkezik a nászéjszaka ideje is. Ugyan ma már nincs olyan szimbolikus jelentése mindennek, mint évszázadokkal ezelőtt, ám mégis érdemes az ifjú asszonynak valami izgalmas, emlékezetes hálóruhával kirukkolnia. A  hálóinget, vagy babydollt tüll, finom csipke, szépséges gyöngyök, strasszok is díszíthetik, a legnépszerűbb anyag ebben az esetben a sejtelmes, lágyan omló szatén. Ha beszerzünk egy-két ilyen jellegű hálóruhát, akkor azoknak ott a helye a nászúton is, tovább fokozva az álomesküvő hangulatát.

 

Menyasszonyi táska

Mi is van a menyasszony kezében a nagy napon? Természetesen csodaszép csokra, no és jó esetben a menyasszonyi táska. Ez utóbbiról nem egységes az álláspont, ám saját példámból okulva: biza jó lett volna egy aprócska, praktikus táskával belibbenni az anyakönyvvezetô elé…Ennek hiányában ott szipogtam egy szem zsebkendő nélkül a nagy Igen kimondása közben. Még szerencse, hogy életem párja az utolsó pillanatban a kezembe csempészett egy életmentő zsepit, amit aztán táska híján gyűrögettem tovább a kezemben… Így számomra most már nem is kérdés: szükség van a kicsike, formás, egyéniséghez és ruhához illő táskára, amelyben a zsebkendő mellett jó néhány egyéb kincs is rejtőzik: sminkkészlet, aprócska tükör, parfüm, tű, cérna...

Az persze egyértelmű. hogy nem érdemes nagy táskával feszengeni, inkább apró, kecses kis darabok illenek a jeles naphoz. Formáját tekintve az egyik legbájosabb a szütyő fazon, amelyet nagyanyáink, vagy inkább dédanyáink is előszeretettel helyeztek csuklójukra a bálokon. Nem csupán játékos, könnyed forma, de praktikus is, hiszen a csuklónkra tehetjük, így a kezünk szabad marad. Ráadásul egy ügyes kezű menyasszony akár saját maga is megvarrhatja. A másik nagy kedvenc a letisztult tárcafazon, amely elegáns, a klasszikus vonalú menyasszonyi ruhák finom kísérője, bár sok mindent nem pakolhatunk bele. Ennél kicsit tágasabb lehet a szintén közkedvelt borítékfazon, amely számtalan módon variálható.Ha a formát tekintve dűlőre jutottunk, akkor jön a legizgalmasabb része a tervezésnek. Színek, anyagok, kiegészítők ezernyi lehetőségéből választhatunk. Remek kiindulópont lehet a ruhánk színe és díszítése: ha varratjuk a ruhánkat, akkor a táska megalkotását is érdemes a kivitelezőre bízni. Természetesen örök sláger a hófehér, de egyre népszerűbb a lágy krémszín, különleges az ezüstös, csipkés kivitelű és a lágy púderes árnyalat. Finom játék, ha a menyasszonyi táska választott színárnyalata visszaköszön a vőlegény nyakkendőjén és a kezünkben tartott csokor színeiben. Mindez lehet akár egy lágy kékes árnyalat is, hiszen ki ne ismerné a babonát: szerencsét hoz az ifjú párnak, ha a menyasszony egy kis kéket visel a nagy napon. Miért is kellene mindennek a hagyományos rejtett harisnyakötőnek lennie csupán?

Ha megálmodtuk a menyasszonyi táska formáját, anyagát és színvilágát, akkor már csak a kreativitás szabhat határt a további díszítésnek. Választhatunk valamilyen finom csipkét, amely akár a nyakunkban, a hajunkban, vagy éppen a csuklónkon is visszaköszönhet. Ugyanilyen sokoldalúan felhasználhatóak a kisebb vagy nagyobb gyöngyök. Ennél feltűnőbb, karakteresebb lesz, ha egy nagy masnival díszítjük a táskát, mindez jól párosítható egy letisztult A-vonalú ruhával, ahol a menyasszonyi ruha hátulját is feldobhatja a táskához hasonló masni.A menyasszonyi táska nem pusztán a boldog ara sajátja, ha van elég energia és kreativitás a barátnőkben, akkor a koszorús lányok is beszerezhetnek, vagy készíttethetnek hasonlót, csupán a színárnyalatban érdemes különbséget tenni.

Mint az egy esküvői készülődés közben annyiszor, adódik a kérdés: no de érdemes-e ennyi figyelmet, energiát fordítani egy kiegészítő kellékre, mint a menyasszonyi táska?  Erre határozott igennel válaszolok. Gondoljunk csak bele: ha az ifjú párnak előbb-utóbb édes kis lánykája születik, akkor abban a csipkés, gyöngyös táskácskában az aprócska kezek nagyon nagy örömüket lelik majd néhány év múlva…

Kalap: az önkifejezés eszköze

Tavaly tavasz óta, amikor az esős Angliában William elvette Kate-et, újra divat a kalap: egy-egy impozáns darab ugyanis öltöztet. Azonban nem mindegy, milyet hord a nagy eseményen az ara. Magas, alacsony, kerek vagy ovális arcú, esetleg tokás? A tökéletes összképhez jól kell választani.

A kalap viseléséhez némi elegancia is szükséges. Előkelő körökben a kalap mindig kötelező tartozék, manapság esküvőkön, egyéb rendezvényeken is gyakori. A királyi házasságkötésen csodaköltemények pompáztak fiatal és idős fején egyaránt. Hogy mindenkinek jól állt-e, abban nincs egyetértés, az viszont biztos, hogy a kalap újra reneszánszát éli. Kategóriájába többféle ékesség tartozhat: bájos bóbita, mini méretű, fátyolból készült fejdísz, apró pamacs, satöbbi. Szabályos, rendhagyó, szimmetrikus, aszimmetrikus, játékos, elegáns, variálható, egyszerű vonalvezetésű, méretes, nagy karimájú, pici, művészien komponált remekmű: ez a kalap. Különbözőek, de egyben mégis egyformák: az önkifejezés eszközei. Díszítheti fátyol, szalag, élő- vagy selyemvirág, gyöngy, toll.

A jól megválasztott darab harmonikusan összecseng a menyasszonyi ruhával, bár lehetséges, hogy éppen egy ízléses kontraszt teszi extravagánssá a komplett hatást. Merész, de mindenképpen jó döntés az egyszerű fehérséget egy színes - akár fekete - kalappal izgalmassá tenni.

Nem csak a ruha színe, stílusa határozza meg, hogy mi legyen a fejen, hanem az arc is. A klasszikus kalaparc ovális, hosszúkás. Egy ilyen alkatú nőnek minden jól áll: kicsi, malomkerék méretű, szokatlan, vagány fejfedőt egyaránt hordhat. A fejbe húzott, keskeny modellek kizárólag az ovális arcúaknak állnak jól. A mélyen behúzotthoz az sem árt, ha a hölgy álla ovális, nem tokás, és nem keskeny a szája, hiszen egy szembe lógó kalapnál a száj hangsúlyos lesz. A nagyon nagy karimájú kalapok elveszik a menyasszony magasságát, ezek alacsony nőknek kevésbé ajánlottak. Viszont egy kistermetű, kerek arcú arának azért érdemes nagyobb karimát választani, mert az kevésbé emeli ki az arcot.

A kalap fejrésze a legfontosabb tényező a választásnál: nem mindegy, hogy rövid vagy hosszú, kerekded vagy lapos tetejű. A kerekebb állúaknak a lapos tetejű, a fejbe nem túlzottan belesüppedő kalapforma a jó. Így, mivel az arcból több látszik, a fej hosszabbnak, arányosabbnak tűnik. A kerek kalap-fejrész a szögletes arcoknak áll jól, lágyabb vonalaival nőiesebbé teszi az ábrázatot. Másik lényeges faktor a szín, hiszen a cél, hogy öltöztessen, ne rontsa az összhatást. Kalap viselésekor a smink is lehet erősebb.

Fotózáskor és videózáskor figyelni kell arra, hogy a karima árnyékol, így eltűnhet a felvételeken az arc, de ezt egy ügyes fényképész, operatőr megfelelő derítéssel megoldja. Ha a menyasszony a szertartáson nem akar kalapot, a fotózásra (videózásra) mégis érdemes megfontolni, mert remek miliőt teremt: akár múlt század eleji, romantikus vagy vad westernes hangulatot is varázsolhat egy-egy jó holmi. A lényeg, hogy elegánsan tudja hordani a menyasszony: viselni ugyanis tudni kell a kalapot.

Fátylak világa

„a hatás ennek a lehelet könnyű, áttetsző csodának tudható be“

A huszadik század esküvője minden kétséget kizárólag Diana hercegnőé volt, aki ’81-ben abban a felejthetetlen ruhában vonult be a katedrálisba. Rémlik valami a ruhájából? Csak az uszály? Nem csodálkozom. A közel nyolc méteres uszály és felette az ugyanilyen hosszú, kézzel vert csipke fátyol, légies, mesebeli hatást keltett. S ez a hatás ennek a lehelet könnyű, áttetsző csodának tudható be, ami a 19. századtól elválaszthatatlanul kötődik a menyasszony nagy napjához. Persze az elmúlt években ismét komoly divatja volt a kalapos esküvőknek, de az örök darab, mégis csak a fátyol marad, mely a nő tisztaságának, érintetlenségének szimbóluma. Ez a tény azonban még kevés ahhoz, hogy megtaláljuk az arcunkhoz, ruhánkhoz, hajunkhoz és az esküvőnkhöz illő formát. Meglepő, ugye? Ennyi mindennel kell összhangban lennie ennek a gyönyörű kiegészítőnek.

A fátylakat hossz, forma és bőség szerint is kategorizálhatjuk. A legrövidebb a vállig érő, mely 45-50 cm, ezt követi a hátközépig érő 60-75 cm hosszúsággal, majd jön a derékig érő 95-100 cm-es. E fölött már különleges darabokról beszélünk, olyanokról, mint a Waltzer (200 cm), a templomi (230 cm) és a katedrális darabról, ami 270 cm, vagy hosszabb, ahogy a fenti példa mutatta. A választásnál, ahogy az elnevezésükből is sejteni lehet, fontos az esküvő mérete, hiszen az utolsó három darab a valóban formális, nagyszabású, és elegáns szertartásokhoz illik csak igazán. A többi hosszúságnál már nyugodtan lehetünk merészebbek, csak arra figyeljünk, hogy a ruha vágása és a fátyol hosszúsága ne essen egybe, mert optikailag szélesíthet. (Persze kifejezetten vékony menyasszonyoknál ez még cél is lehet!)
Még mindig csak a méretnél maradva, számolnunk kell az anyag bőségével is, mely normál esetben 180, extra bő formában pedig 270 centiméteres is lehet. Ez természetesen nagyban meghatározza a fátyol esését, tartását és kiterjedését is. Az egyetlen aranyszabály itt csak a kerek arcú hölgyeket érinti: óvakodjanak a dús, bő fátylaktól, mert azok még kerekebbnek, rosszabb esetben szélesebbnek mutatják az arcot. A keskeny, illetve hosszúkás arcú menyasszonyok pedig már le is csaphatnak ezekre a modellekre, mert ezek pont nekik vannak kitalálva, nyugodtan válasszanak rövidebb fazont, széles diadémmal, akár vastag selyem szegélyt is bátran kérhetnek. A szív alakú archoz is megvannak a tökéletes kiegészítők: hozzájuk a tarkódíszek, illetve a tarkóhoz rögzített bő fátylak illenek a legjobban, melyek az áll vonalában kiszélesednek, így optikailag egyensúlyba hozzák az arcot. Ennek ellenpárja lehet a határozott, kemény álvonal, melyet a leomló hosszú tüll, vagy csipke jótékonyan lágyíthat.

S ez persze még mindig csak az arcunk volt, pedig testalkatunk épp így befolyással van a tökéletes kiegészítőre. Az alacsonyabbak messziről kerüljék el a dús, magasított fátyol csodákat, mert egyszerűen összenyomja őket a tengernyi organza, inkább egyszerű, függőleges vonalvezetésben gondolkodjanak, mely megnyújtja alakjukat. Magasabb társaik, azonban már bátrabban nyúlhatnak a drámai, dús darabokhoz.
Minden szabály ellenére azonban a lényeg az, hogy olyan darabot válasszunk, amiben mi is gyönyörűnek, királylánynak érezzük magunkat.

gud

archiv 2009
| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu