Koszorúslány

Koszorúslányok régen és ma

Az esküvői szokások, mint az emberi élet főbb állomásait övező hagyományok általában, népenként, sőt vidékenként is nagy eltéréseket mutatnak. A nyugati kultúrában ugyanakkor általánosan elterjedt a koszorúslányok vagy nyoszolyólányok részvétele az esküvőn, és sok helyen találkozhatunk gyűrűhordó fiúkkal is. Lássuk, mit és miért csinál egy jó koszorúslány!
A szokás eredetére vonatkozóan több elmélet is fennmaradt. A koszorúslányok egyfelől arra voltak hivatottak, hogy a menyasszony köztük elrejtőzve észrevétlen maradjon az ártó szellemek számára. (Vannak, akik szerint az elnevezés is innen származik, tudni illik a lányok körbe állták, „koszorúba fogták” az arát.) Másrészt a koszorúslány szerep kiváló alkalom volt a még eladósorban lévő hajadonoknak, hogy díszes ruhában pompázva, fontos feladatukat ellátva a figyelem előterébe kerüljenek, s így könnyebben találjanak férjet maguknak. Voltak vidékek, ahol koszorúspárokat hívtak a lakodalomba: amelyik leánynak komoly udvarlója volt, azt vele együtt hívták, a többinek a legény pajtásai, vagy a rokonság közül választottak párt.
A koszorúslányok felkérése általában az eljegyzés után volt esedékes, így nekik is elegendő idejük volt felkészülni. Sok helyen az esküvő napján ezt egy újabb felkérés követte, ennek során a vőfély vagy a násznagy tréfás versikében hívta a kijelölt lányokat koszorúslánynak.
A koszorúslányoknak az esküvő alatt sokféle feladatuk akadt, ők voltak a menyasszony legfontosabb segítői. Részt vettek az öltöztetésében, ők kísérték a templomba, és végig a lakodalmas menetben. A vacsora során az ifjú párnak felszolgálták az ételt, és vigyáztak az ifjú asszonyra. Egyes vidékeken a nyoszolyóasszony – aki a fiú rokonságából került ki – bizonyította a nász elhálásakor a feleség érintetlen voltát is.
Bár szerepük némiképpen megváltozott, ma is sok esküvő résztvevői a koszorúslányok. Lehetnek felnőttek vagy gyerekek, szerepkörük ettől is függ. A kis koszorúslányok általában csak kísérik a menyasszonyt, a nagyobbak a hagyományos segítő szerepet is magukra vállalják. Ha felnőttként kérnek fel koszorúslánynak, illik az esküvő szervezéséből is kivenni a részedet. Ez lehet a menyasszonyi ruha kiválasztásában nyújtott segítségtől az esküvő részleteinek, vagy a lánybúcsúnak a megszervezéséig bármi, amit a menyasszony rád bíz. Emellett fontos, hogy lelki támasza is légy a menyasszonynak, hiszen az utolsó hetekben nagyon nagy teher nehezedik rá!
A koszorúslányok általában egyforma ruhába öltöznek. Van, amikor csak a szín egyezik, és ezen belül maguk választanak alkatuknak megfelelő szabásvonalat, máshol teljesen egyforma ruhát vesz fel mindegyik. Akármelyik megoldás mellett is döntsünk, fontos, hogy a koszorúslány ruhák színe és stílusa harmonizáljon a menyasszony öltözékével, csokrával. A ruha költségeit régebben a menyasszony állta, ma már gyakoribb, hogy ez a koszorúslányokra hárul. Ebben az esetben viszont illik megengedni, hogy a ruha szabásáról is ők döntsenek.
Az esküvők kedves résztvevője lehet a gyűrűhordó fiú, ritkábban gyűrűhordó kislány. Ebben a szerepben ma már elvétve találunk csak felnőtteket, a párok szívesebben választanak egy apróságot a rokoni, baráti körből. Általában 4–10 év közötti kisgyerekekre szokás bízni ezt a feladatot. Fiatalabbaknak még nehéz lenne fegyelmezetten végrehajtani, amit várnak tőle. Ha gyereket bízunk meg a feladattal, sokszor próbáljuk el vele, és nem árt, ha bevonjuk a szülőket is segítségképpen.| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu