Meghivó

Meghívó


A jó meghívó csak a szükséges információkat tartalmazza, a pár három-négy hónappal az esemény előtt adja át személyesen, kitér az ajándékozásra, és arra, hogy a bulin szívesen látott vendég a gyermek, avagy sem.

Van, hogy a szerelmesek együtt rezegnek, ugyanaz az elképzelésük a meghívóról, egyezik a vizuális igényük, és hasonlóan fogalmaznak. Ilyenkor nem kihívás a megvalósítás. Előfordul azonban, hogy a lány és a fiú egyet akar – leginkább összekötni az életüket –, mégis nehéz közös nevezőre jutniuk. Az egyik romantikázna inkább, a másik poénosabbra venné a hangulatot. Lehet szelíd vagy formabontó az eredmény, a lényeg, hogy a fontos adatok ne maradjanak le. A 2014-es trend minimál stílusú, csak a must-have információkat tartalmazza: a lány neve, a fiú neve, a házasságkötés időpontja és helyszíne, hol található a szállás, kérnek-e ajándékot, esetleg csak pénzt szeretnének, vagy bevállalják, hogy tizenkét ugyanolyan kávéfőzővel rendezik be fészküket, szívesen látják-e az aprónépet a szertartáson és a lakodalmon.

Idézetet is lehet választani: klasszikus szépirodalmi, spirituális szöveg – egy eltalált Coelho-gondolat vagy szellemes mondat – bármi rákerülhet a papírra, ha a házasulandók úgy gondolják. De: erőltetni nem szabad, ha azonnal beugrik, adott, ha nem, felesleges. A piktogram is gyakori: van, akinek a turbékoló galambpár vagy az egybefonódó karikagyűrű nem igazán jön be, sokan viszont kedvelik a megszokottat. Kedves, ha a kötelező szöveget feldobják fotóval, akár egy-egy gyerekkori kép mindkettejükről, akár egy közös a közelmúltból, némi vizuális utalás mindenképpen ajánlott a tökéletes hatás érdekében.

Kényes téma a gyerek. Ha a szülő elhozza, mindenki a bájos kicsiben gyönyörködik, árad a szeretet, viszont anya-apa nem partizik, folyamatos készenlétben van, nem tud százszázalékosan a eseményekre koncentrálni, a pár meg aggódik, hogy épp a boldogító igen kimondásánál sír fel az apróság. Viszont az meg annyira édes, ha a táncolásnál együtt ropja a rózsaszín habcsóknak öltözött négyéves az ifjú házasokkal. Ha mégsem kap zöld lámpát a babasereg, akkor a meghívón egy piros, 18-as karikával ki lehet küszöbölni az esetleges megbántódást.  

Fontos jól megválasztani a kézbesítés időpontját: nyári esküvőnél minimum fél évvel a ceremónia előtt érdemes személyesen átadni a meghívót, nehogy a vendég lefoglalja a nyaralást. Tavaszi, őszi (esetleg téli) házasságkötés esetében elég három-négy hónappal korábban betervezni a látogatást. Ennyivel előtte nem árt megtenni, a túl későn érkező invitálás gyanút ébreszthet: nem voltam első körös, valaki visszamondta, és csak így jöhetek szóba…?

Kiosztani először a családtagoknak illik, utána jöhet mindenki más. Ha valaki a meghíváskor még szingli, de ügyesen bepasizott/becsajozott az alkalomra, ajánlott ezt jeleznie. Ez fordítva is igaz: szakítás, válás esetén is szólni kell, hogy ne maradjon üresen az ex széke. Jól teszik a jegyesek vagy a koszorúslányok, ha legalább két héttel az esküvő előtt mindenkivel egyeztetnek telefonon, így nem érheti meglepetés őket a nagy napon.

Tervezz előre - „Save the date"

Vannak évek, mikor az esküvői főszezonban az ember akár négy-öt nagy napra is hivatalos. Ezzel persze nem könnyű tervezni, de azért nem lehetetlen. S egy apró figyelemfelkeltő gesztussal akár még azt is garantálhatjuk, hogy senki ne szervezzen a mi napunkra mást.

Az apró trükk az angolszász kultúrában régmúltra nyúlik vissza. A 12. századi Angliában az eljegyzést illetve a frigy tervezett időpontját a szokás szerint a helyi templomban hirdették ki három egymást követő vasárnapon. Így nem csupán azt biztosították, hogy senki nem felejti el a dátumot, de ezzel biztosították azt is, hogy ha valaki bármi okot tud, amiért a házasulandók nem köthetik össze az életüket, akkor azt még időben jelezhesse, vagy mint tudjuk, hallgasson örökre...

A 19-dik század végére aztán az újságok hasábjaira is betörtek az esküvői hírek. Ez persze már akkor sem számított olcsó megoldásnak, de a társasági élet kiemelt családjai hamar rákaptak erre a megoldásra. Persze a legelterjedtebb még ekkor is a szájról szájra szálló élőszó volt, aminek azonban megvolt a maga íratlan szabálya. Így például az esküvő hírét csak a menyasszony családja terjeszthette, szegény vőlegény a legjobb barátjának se szólhatott, míg leendő anyósa és apósa nem osztotta meg a jóhírt a közösséggel.

Ezek után nem meglepő az sem, hogy az első eljegyzési bálok, partik is valójában csak azt a nemes célt szolgálták, hogy mindenki, aki csak számít, tudjon a nagy napról. Ennek eggyel intimebb verziója - a ma is élő szokás - egy „egyszerű" meghitt vacsora a legkedvesebbeknek, ahol váratlanul egyszer csak az apa, az idősebb fiú testvér, néha-néha az örömanya bejelentette a nagy hírt. (Ezt azért ma már inkább az ifjú pár tenné.)

S ezzel a rövid időutazással már el is érkeztünk modern korunkba, ahol bizony nagy szerep jut a „save the date" üzenetnek. Hogy mi is ez a kedves és hasznos rafinéria? Egy a meghívót megelőző figyelmesség. Az esküvői meghívó ugyebár általában négy-hat héttel a nagy nap előtt kerül a vendégekhez, de ezt akár négy-öt hónappal is megelőzheti egy apró, dekoratív üzenet, egy kreatív emlékeztető, mellyel jó előre lefoglalhatjuk vendégeink szabad hétvégéjét.

Kifejezetten ajánlott az emlékeztető küldése, mikor a már említett zsúfolt nyári időszakra tervezzük az esküvőt, ha sok távoli, akár külföldi vendégre számítunk, ha esetleg egy hosszú hétvégére, nemzeti ünnep közelébe tervezzük a ceremóniát, vagy ha egyszerűen elfoglalt vendégeink vannak, akiket nem elég egy hónappal előbb meghívni.

Mint már többször írtam, a „kártya" - nem is mindig kártya - egyik legfontosabb kritériuma, hogy figyelemfelkeltő legyen! Gondoljunk csak bele, majd hat hónapig meg kell, hogy tartsa a vendég. Ezt a kihívást komolyan vették a kreatív párok, így a cukitól a vagányig millió ötletet láthatunk a közösségi oldalakon.
Az egyik nagyon jól bevált forma a hűtőmágnes. Már neve is biztosítja, hogy a lakás legtöbbet látogatott pontján, a hűtőszekrényen kap majd helyet, így folyamatosan szem előtt lesz. A remek megoldás - bár nagyon időigényes elkészíteni - a kiégethető gyurmából készült naptár, melyen pirossal kiemelhetjük a hónapot és a napot. Plasztikus darabként passzolni fog a többi mágneshez. Játékos párok akár ifjúpáros LEGO figurákból is készíthetik üzenetüket. A megtartható, hasznos(?) tárgyakat is gyakran használják ilyen célra, így például egy egyéni grafikájú poháralátét is izgalmas megoldás lehet. Persze nem mindenki érez magában bütykölős talentumot, ilyenkor jöhet jól a számítógép. Egy vicces képregény, egy a pár közös képéből tervezett képeslap, vagy egy jövő évi naptár, személyes üzenetekkel gazdagítva, mind nagyon jó lehet, a lényeg, hogy passzoljon a vőlegényhez és menyasszonyhoz.

Borítékba rejtett csodák

„ a meghívók formavilága is nagy változásokon ment át “

Fiókomat rendezgettem, rendszereztem, mikor kezembe kerültek az elmúlt években kapott esküvői meghívók tucatjai. Magam is meglepődtem, ugyan miért tartottam meg őket, és most is feltett szándékom volt kidobni mind egy szálig. De nem ment. Ismertem a főszereplőket még vad facér korukból, s most már házasok… a meghívóba rejtve archiváltam egy-egy fotót, egy szalvéta darabot és hadd ne folytassam még miféle kacatokat.
Persze valamennyi más és más volt… Az első pár még szigorúan fehér volt, arany betűkkel, galambos, gyűrűs motívummal, ahogy kell, majd jöttek a különlegesebbek, az egyre újabbak, amik, hogy őszinte legyek, inkább illettek az ifjú párhoz, mint azok a habos-babos klasszik verziók. Az újhullámosok egyik első példánya volt egy üde zöld kompozíció – mely mellesleg az esküvő színe is volt – méregzöld szatén szalaggal átkötve. Azóta persze már mindenki merészebben használja a színeket, sőt a nemzetközi trendekben már egyre merészebb grafikai megoldásokkal is előállnak a szervezők. A fekete alapon fehér rokokó mintás darabtól, a mély lila csipkés rátéttel, a bohém zöld pink növénymintával és a buja piros és arany duettje is megtalálhatók a kínálatban.
Na de nem csak a színek változtak meg, változott az anyag is. Gyűjteményem soron következő darabja már pausz-papírral egészült ki. Ezen az új formán már a pauszon olvastam a meghívó szövegét, s a háttérből a szerelmes pár kartonra nyomtatott képe sejlett fel. Ez volt az egyik legszemélyesebb darab, az egyik nagy kedvenc, s ahogy láttam, nem csak az enyém, mivel azóta összefutottam több hasonló megoldású meghívóval is, a lehető legváltozatosabb grafikai megoldásokkal párosítva.
S ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen az elmúlt időszakban a meghívók formavilága is nagy változásokon ment át. Erre volt gyönyörű példa az a kis üvegfiola és organza zsákocska, ami a fiókom bal sarkában várakozott. A régi időket idéző, igazán romantikus forma a tekercs, melynél a pauszra, vagy más nem túl nehéz papírra nyomtatott meghívót elegánsan feltekerjük, és egy szaténszalaggal átkötjük. Ezt a tekercset már akár így, önmagában is kézbesíthetjük, de egy üvegfiolába rejtve tovább fokozhatjuk a hatást, hogy az igazi ünnepi hangulatú organza zsákokról már ne is beszéljünk.
Ennyit a fiókom kincseiről, s egy röpke túra idejére kukkantsunk ki a nemzetközi piacra: Milyen meghívók várnak ránk a tengerentúlon? Igazi grafikai bravúrként említeném a Casablanca korabeli poszterének meghívóvá alakítását, melyen természetesen Bogart helyett a vőlegény, Bergman helyett pedig a menyasszony pózolt, a szokásos stáblista helyett pedig az esküvő és a lakodalom részletei szerepeltek. Hasonló elven működtek a fóliázott képeslapok, melyeken a szerelmes párról egy magazinszerű sztárfotó és persze az esküvő adatai szerepeltek.
Egy szó, mint száz, ma már nyugodtan elrugaszkodhatunk a hagyományos meghívóktól, a nyomdák rengeteg újszerű és fiatalos mintát tartogatnak az ifjú párnak, csak győzzünk válogatni!

gud

archiv 2009  
| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu