Menyasszonyi ruha

2017 Esküvői ruhái

A menyasszonyoknak idén sem lehet oka panaszra, ha végignézik az idei év menyasszonyi ruha trendjeit. A paletta nagyon széles, és bőven találhatunk köztük elegáns vagy épp egy pimaszabb ruhát, klasszikust vagy modernt, és rafinált megoldásokkal épp úgy találkozhatunk, mint egyszerű és letisztult vonalakkal. Mit is jelent ez?

 A köpeny
Igen, elsőre talán mindenkinek a romantikus selyemköpenyek jutnak eszébe, a francia kalandfilmek klasszikus darabjai, melyekben a hercegnők lopakodtak ki éjnek idején. S bár bevallom, nekem azok is igazán tetszenek, az idei év alapjaiban rajzolta át a köpeny vonalát és akár funkcióját is. Ezek a rövid – könyök maximum alkar középig érő – köpenyek szervesen illeszkednek a ruhához, anyaguk többnyire csipke vagy lágy organza, ahogy a ruha megköveteli. Előnyük egyrészt, hogy erősebb karú menyasszonyoknak is kifejezetten jól áll, másrészt a köpeny fel és levételével gyakorlatilag két különböző hangulatú menyasszonyi ruhánk is van.

Lenge ujjak
A köpenyhez hasonlatosan a szuperromantikus ruhák kiegészítői között találjuk a gótikus ruhaujjak hosszát idéző tüll ruhaujjakat, könnyed szalagokkal, csipkével díszítve. Ezek, csak úgy minta fent idézet társaik jótékonyan ápolnak és eltakarnak, s e mellett még légies könnyedséget kölcsönöznek minden mozdulatunknak. Igazán romantikus választás!

 Könnyed tollak
Akik tavaly beleszerettek a tollas ruhákba, most nyugodtan dőljenek hátra, a tollak bent maradtak a pikszisben. Ami változott azonban, hogy most leginkább a lehelet finom, szinte pihe puhaságú tollak kerültek előtérbe, melyektől a ruha szinte lebeg, szárnyal.

Magasan záródó nyak
Ha nem is garbószerű megoldásokra kell gondolni, de több ruhát is találhatunk, kifejezetten zárt nyakú, sőt egészen a nyak vonalát követő elegáns szabásvonalakkal. Igazán kifinomult és divatos darabok ezek a menyasszonyi ruhák, melyek szinte kiáltanak a nagyobb fülbevalókért, de ha van valami, amit csak karcsú vagy hosszú nyakú aráknak ajánlanánk, hát ezek biztosan azok.


Mély V-nyakkivágás
S mivel a divatban minden lehetséges, bizony egyszerre lehet trendi a magasan záródó nyak és a mély V-nyakkivágás is. Ehhez persze kell egy kis merészség, de tagadhatatlan tény, hogy a kivágást finoman árnyaló csipke- és virágdíszek igazán nőies megjelenést biztosítanak, a vonalvezetés pedig garantálja, hogy másként nem is, de optikailag mindenképpen kerekíti felsőtestünk vonalait, a homokórához hasonlatosan.

Nadrágok
Nem, nem nadrágkosztümökről van idén szó, hanem nadrágokról. Hófehér elegáns, élére vasalt vagy épp testhez álló nadrágokról, melyek felső része lehet bármelyik romantikus menyasszonyi ruháé, legyen szó vállnélküli klasszikusról, vagy virágmintás csipke hosszú ujjúról. A párosítás formabontó és igazán merész, kifejezetten modern menyasszonyoknak.

3D-s virágok
A lapos virágok már tavaly sem élték szezonjukat, s ha lehet, ez még csak tovább burjánzott az idei ruhák díszein. Ízlés szerint találhatunk a vállrészen elszórt egy-két kiemelkedő virágot éppúgy, mint az egész nyakvonalat dúsan körbeölelő virágkoszorút, vagy épp a ruha egészén fentről lefelé vagy lentről felfelé ritkuló virágdíszeket.

 A masni
Igen, így csupa nagybetűvel. Mert ezek a masnik köszönő viszonyban sincsenek a korábban megszokott szolid selyemszalagok derékon megkötött masnijaival. Az idei masnik grandiózusak. Nem lehet őket, nem észre venni. Legyenek elől vagy hátul, mellettük több díszítés már nem fér el. Bohó menyasszonyoknak szinte kötelező darab.

Kivágások
Aki a mély V-nyakakban nem találja meg a számítását, de egy kis extravaganciát, merész kivágást szívesen látna menyasszonyi ruháján, bizony kedvére válogathat az idei ruhák között. A mell alatti ékformájú kivágások reneszánszukat élik, minden méretben. Legyen szó szolid apró kivágásról, vagy igazán szexi már-már kihívó darabokról.

 Rövid-hosszú
A November Rainben megcsodált elől rövid, hátul hosszú menyasszonyi ruha visszatért, persze nem pont ugyanúgy, mint régen, de újra itt van! A jól ismert elől miniszoknya hosszon túl a térdig érő és a 7/8-ados szoknyahosszal is találkozhatunk.

Színek
Megszokhattuk, hogy minden évben vannak „kedvenc” színei a tervezőknek. Idén mintha minden az lenne. A kifutókon láthattunk kanári sárgát éppúgy, mint világos, hideg kék ruhakölteményt, ahogy a púderes bézs, és fáradt rózsaszín mellett a rózsa üdébb változatait is.

 

 

 

 

Újragondolva

Nehezen tudnám bármely férfi ismerősömnek elmagyarázni, hogy hogyan lehet minden évben újabb és újabb menyasszonyi ruha trendekről írni, de évről évre engem is meglepnek a tervezők azzal, hogy miképpen tudják megújítani ezt a ruhacsodát.


OSCAR de la renta

A meglepetés idén se maradt el. Nézzük szépen sorban mit álmodtak meg a 2016-os esküvői időszakra az esküvői álomgyárosok.

Kétrészes
Volt már ilyen, illetve ilyesmi. Nem újdonság, hogy a szoknyát és a felső részt külön elemként kezeljük, de most egy merészebb vonalvezetéssel rövidültek a felsőrészek. Bizony ebben a ruhában megvillan a derék is! A felsőrész lehet lezser vagy testhezállóbb, gazdagon díszített, a szoknya pedig egyszerű vonalában és anyagában egyaránt. A hatás bohém, merész és kétség kívül szexi.


Delphine Manivet Marie


Kivágások

Az idei trendekben nagy szerepet kapnak a kivágások, amelyek kifejezetten merészek lehetnek, de ezeket számos modell esetén csipkével fedik. Ez alternatívát jelenthet a kétrészes modellekhez. Oldalt és a ruha hátrészéhez is izgalmas megoldásokat sejtet. A kivágások közé tartozik a mély V-nyak kivágás is, ezt már többnyire nem kendőzik csipkével.

Mély dekoltázs
És mikor azt mondom mély, úgy értem nagyon-nagyon mély, V vonalú dekoltázs. A tavaszi modellek között nem ritka a derékvonalig vezetett dekoltázs sem. Többek között Lazarro és Mira Zwillinger is élt modelljeinél e merész vonallal.

Szuper vékony pántok
A pánt nélküli darabok örök divatot képviselnek, de most egy hajszálvékony pánttal kiegészítve praktikusabbá is válhat egy-egy ilyen ruha.

Kiemelkedő virágok
Igen, idén már nem elég a hímzett vagy festett virág. Ha virág, akkor legyen virágözön és ha lehet emelkedjen is ki! A 3D-s virágapplikációk lehetnek könnyedek, mint Oscar de la Renta modelljein, vagy mesébe illően romantikusak, mint Angel Sancheznél.

Hullámok
A virágtengereken túl, visszatérő minta az ismétlődő hullámvonal, mely megjelenhet a szoknya rátétes szabásában, mint kiemelkedő díszítésben, rakott elemként. Varázslatosan dinamikus ruhát mutatott be ehhez kapcsolódva Austin Scarlett és Lazaro is.


Hayley Paige

Tollak
A glamúros tollas részletek, puhaságukkal, lágyságukkal mozgalmassá és igazán emlékezetessé teszik az idei trendeket! Carolina Herrera kiegészítő elemként használja, míg Kelly Faetanini egy egész hömpölygő szoknyát tervezett belőle.

Illúziók
Az illúzió határát feszegetik az idei év menyasszonyi ruháinak felsői. Organzák és csipkék olyan finom összeállításaival találkozhatunk, hogy az az illúziónk lehet, a menyasszony virágba öltözött, nem ruhába. Csodálatos példa erre Hayley Page vagy Reem Acra modellje.

Nyitott hát
Idén nagy hangsúlyt kaptak a ruhák hátai is. A gazdagon díszítettől, a hátat teljesen szabadon hagyóig számos verzióval találkozhatunk, melyek közül külön kiemelkednek az illúziószerű felsők hátrészei aprólékos finom részleteikkel.

Kulcslyuk nyakkivágás
Az elegáns magas nyak és a mély nyakkivágás között találjuk a kulcslyuk kivágást. Idén ez is megjelenik számos modellen J. Mendelltől Rita Vinierisig. Raffinált megoldás, mutat is meg nem is!

Nadrág
A fehér szmokingoktól a bohókás szélesszárú nadrágokig, számos formájában tör a szoknya életére a nadrág. Theia, Pamella Roland, Carolina Herrera mind mind mutattak idén valami forradalmit.


Angel Sanchez


Mini

Visszatértek a játékos minik is. Minden felsőrész variációval, amit eddig láttunk: mély kivágással, illúziószerű csipkelehelettel, tollakkal, virágokkal, pánttal és pánt nélkül egyaránt. De ha csak egyet választhatnánk, az mindenképpen Delphine Maniveté lenne, aki a legegyszerűbb fazonnal már már minimalista szépséget tervezett.

Hosszú ujjak
Pont ahogy Katalin hercegné mesés ruháján, még mindig hódítanak a hosszú, elegáns ujjak, természetesen még mindig csipkéből, vagy organzából, illeszkedve az illúziószerű felső részhez. Általában vagy ezt vagy azt használják, de például Rita Viniers és Mira Zwilliger izgalmasan variálja az ujjakon is az anyagokat.

Rövid összeállításunkból is jól látszik, hogy idén is tudtak újat álmodni 2016-ra a tervezők, melynek köszönhetően az elmúlt évek talán legszexibb menyasszonyi ruha-kollekcióval találkozhattunk.

 

Híres tervezők


Minden tervezô kicsit másképp gondol az esküvôi ruhákra, de mindbôl lehet tanulni.

Az esküvői tervezés során van egy édes álmodozós szakasz, amikor kicsit elengedjük a fantáziánkat, és a leghíresebbek esküvőjébe képzeljük magunkat. Olyan esküvőkre, ahol a legutolsó vendég is tart otthon egy- vagy két Grammy-díjat vagy Golden Globe-ot, ahol motorcsónakkal indul a násznép a lagzira, s ahol a menyasszony ruháját maga … tervezte. De pontosan ki is tervezte? Mit tudhatunk ezekről a híres tervezőkről, s milyen tippet, trükköt érdemes ellesni tőlük, mikor a mi ruhánkra kerül a sor.

Tadashi Shoji
A Japánban született amerikai tervező ars poeticája magával ragadó. „Azért tervezek ruhákat, hogy a nők magabiztosnak és gyönyörűnek érezzék magukat.” Ennek megfelelően, azon kevés tervező közé tartozik, aki nem csak a modellalkatú hölgyekre gondol. Ruhái különböző testalkatú és méretű nőknek is jól állnak. Jellemző csodája, hogy egy szépséges ötletre, más-más testalkatot is hangsúlyozó ruhát álmodik. 2015-ös esküvői ruháin a csipkével játszik virtuóz módon.

Vera Wang
„Ha uszályos esküvői ruhát tervezek, abban a menyasszonynak tudnia kell táncolni. Szeretem, ha valami egyszerre praktikus és jól néz ki.” Akár mondhatnánk, hogy ő a gazdagok és híresek elsőszámú esküvői ruha tervezője. Az ő költeményeiben pompázott Mariah Carey, Kim Kardashian, Jennifer Lopez, Kate Hudson és Uma Thurman is, hogy csak pár ismert menyasszonyt említsek. A Vogue egykori „Senior Fashion Director”-a 1990-ben jól rátapintott a modern esküvői divat hiányára, és megalapította világhírű márkáját.  Ruháiban a párizsi divat hangulata jelenik meg, részleteiben gazdag, kidolgozott és luxus alapanyagokkal, kézzel díszített csodákkal.

Carolnia Herrera
„Nem készítettem sok menyasszonyi ruhát. Ez a ruha nagyon-nagyon fontos a lányoknak; fontos, hogy ismerjük a viselőjét, és hiszem, hogy meg is kell lepnünk őt…” (Elgondolkoztató persze, hogy mi számít soknak) Carolina Herrerát gyakran elmegetik a first ladyk tervezőjének is, hiszen Jacqueline Onassis-nak és Michele Obamának is tervezett ruhákat. Stílusa megkérdőjelezhetetlenül letisztult, elegáns és világi, olykor drámai és ezáltal nagyon nőies.

Sarah Burton
„Őszintén azt gondolom, hogy a ruhatervezés és a divat egy kijelentés. Kijelentés arról ahogy élünk, ahol élünk, és a körülöttünk lévő világ eseményeiről.” Ha az angol divattervezőt annyian nem is ismerjük, ruháját, melyet Katalin hercegnő viselt az esküvőjén, már minden bizonnyal nem kell bemutatni. Az Alexander McQueen kreatív igazgatója alapvetően csak megrendelésre tervez esküvői ruhákat, de stílusában mindig nyomonkövethető a minimalista elegancia.

Reem Acra

A libanoni származású divattervezőt a legismertebb 10 esküvői ruhatervező között tartják számon. Szuper feminin, kifinomult, légiesen könnyű ruháit gyakran láthatjuk a vörösszőnyegen, s ha tündérkirálynőként akarjuk érezni magunkat, az ő ruháiban ez biztosan sikerül.

Az esküvői ruhánkon elmélkedve érdemes végigfutni pár tervező oldalát, hogy inspirációt gyűjtsünk, hogy megtaláljuk milyet szeretnénk, és milyet nem, s érdemes pár alapgondolatot megfogadni a ruhával kapcsolatban is…

2014 trendje

Minden évben lélegzetvisszafojtva várjuk a következő menyasszonyi ruha trendeket. Egészen egyszerűen hihetetlen, hogy mennyi megújulási lehetőséget fedeznek fel a tervezők a fehér ruha bűvöletében. A 2014-es trendek például egyöntetűen az szexi hátkivágásokról és az áramvonalas ívekről szólnak. Számos divattervező követte idén a kevesebb több elvét, így most az elegáns darabok mellett még a romantikus ruhák is igazán letisztult, modern vonalvezetéssel és sok-sok selyemmel leptek meg minket.
Kezdjük a színekkel
A fehér még mindig nem kötelező, Vera Wang például idén határozott fekete-fehér, merész ruháival lépett a kifutóra, persze nem mindenki használta ilyen elvágólag a két színt. Láthattunk számos visszafogottabb fekete virágos mintával díszített, csipkerátétes menyasszonyi ruhát, vagy csak vékony, fekete selyemövvel kacérkodó darabot. S persze volt a korall minden árnyalata, épp úgy, mint a szürkéé. A színkezelésben persze nem volt mindenki ilyen kihívó, az elefántcsontszíntől az ombre festéssel készült szürke és kék árnyalatú csodákig számos visszafogottan elegáns ruhával is találkozhatunk idén. Az ombre az elmúlt években világhódító módon lopta be magát a hajápolási kultúránkba, s ahogy várható volt, ezt átvette a divat más területe is. Ez a fokozatos, árnyalatos stílus biztonságos lehetőséget ad azoknak a menyasszonyoknak is, akik szívesen elrugaszkodnának a fehértől, de nem nagyon.
Vágások, kivágások
Szexi hátakról beszéltünk, melyek egyik klasszikus megoldása, a nyakba akasztott pántok használata. Legyen szó könnyű muszlin felső ruháról, nyakékben záródó rafinált vonalakról, vagy testhezálló, merész mellényről - a vállak és a hát megkapja a kellő figyelmet. Persze egy keresztpánttal is csodákat lehet tenni, kivált, ha finom csipkéből készült, vagy kristályokkal díszített selyemből. Az idei év nagy kedvencei lehetnek ezek a szépségek! Hosszan, röviden
A ruhák hossza talán még soha nem volt ennyire változatos. A földig érő, klasszikusok mellett minden méret divatban lesz. A Hollywood aranykorát idéző, bokáig érő A vonalú szoknyák, csak úgy, mint a térdig érő harangvonalak, vagy a legjobb lábaknak járó minik. S hogy tényleg minden hossz és rafinéria szerepet kapjon, az elöl rövid, hátul uszályos darabok is újra hódítani fognak.
Kabátok, pelerinek és társaik
A legújabb esküvői trendekkel találkozva, a legnagyobb meglepetést a pelerinek változatossága jelentette. A francia kosztümös filmek hangulatát idéző bő, kapucnis selyemköpenyek mellett, ezek modern, kerek nyakú testvérei is megjelentek. Az újdonságok között rövid ujjú, bő kabátokat is találunk, tüll és toll kendőket, boákat minden mennyiségben, s persze csipkét.
Rózsák minden mennyiségben
A nyomott, hímzett minták után, idén a textilből varrott, csavart rózsák is megjelentek a ruhákon, akár a szoknya vonalát megtörve egyedül, akár millió apró rózsaként díszítve a ruhát.
A ruha ujja
Várható volt, hogy Kate Middletone esküvői pompája hosszú távon inspirálja majd a tervezőket, s ez így is lett. A csipke örök reneszánszát éli, kivált a hosszú és a három-negyedes hosszúságú ruhaujjak esetében.
Vonalak
Már nincsenek igazán szabályok, de ami biztos: visszatérnek a sellő vonalú ruhák, hangsúlyozva a női test domborulatait, de mellettük a légies, merevítő nélküli organza- és selyemszoknyák is tarolhatnak, csak úgy, mint a romantikus habos-babosok vagy fodrosok.

Fehérben az igazi!

Ha menyasszonyi ruha, akkor fehér! Évszázados dress code! Évszázados? Dehogy!

Mint annyi mindenben, ebben is az ókori görögökhöz, rómaiakhoz kell visszakanyarodnunk. Zeusz népe már fehérben ünnepelt, a rómaiak pedig ünnepekkor fehérre festett testtel jelentek meg. A fehér szín a tisztaságot, az ártatlanságot jelképezi. No de ez még nem csupán a menyasszonyok kiváltsága volt.

A fehér esküvői ruha Viktória királynő nevéhez fűződik. Ő teremtette meg a fehér színű ruha divatját Angliában, amikor 1840-ben tartott esküvőjén narancsvirág szirmokkal és csipkével szegélyezett fehér szaténból varrt csodaszép ruhát viselt. Akkoriban a fehér szín nem csupán a tisztaságot, hanem a gazdagságot is jelképezte. És mi ennek a titka? A fehér már egyszeri viselés után sem maradt igazán hófehér az akkori tisztítási lehetőségekhez mérten, így egy fehér ruha csak egyszeri viselésre volt alkalmas. Kicsit ugorjunk előrébb az időben egészen Coco Chanel divattervezőig! A divat nagyasszonya vezette be a fehér színt a köztudatba, sőt megalkotta az első rövid fehér menyasszonyi ruhát hosszú fátyollal. Az első és második világháború között bekövetkezett válság hatására a nők többsége saját maga készítette el ruháját a legszentebb alkalomra. Ennek egyik nagy előnye volt, hogy esküvő után jöhetett az akkoriban gyakorta használt ruhafesték, és az egykori menyasszonyi öltözet átlényegülhetett tetszés szerint.

Kis hazánkban érdekes hagyomány volt egykoron, hogy Kalocsán és környékén a fekete színű menyasszonyi ruha dívott, amely a hűséget szimbolizálta. No de ma már ott is, mint mindenütt hazánkban és szerte a nagy világban, a menyasszony fehér ruhában mondja ki a boldogító igent. Amelyhez társul a hófehér fátyol, amely a keleti kultúrákból származik. Az arab társadalmakban a mai napig hétköznapi ruhadarab. Mit is jelképez a fátyol? A szemérem, a tisztesség megóvását, és amikor a jövendőbeli férj felhajtja a fátylat, akkor kedvese tiszta szeme az odaadásról tanúskodik.

A fehér színt egyetlen árnyalat tudta „megszorítani" a menyasszonyi ruhák terén, ez pedig az ekrü, azaz a nyersselyem szín. No persze egyéni kilengések mindig akadnak. Így láttam már menyasszonyt rózsaszín habruhában, amivel nem is lett volna probléma, ha szegény nem küzdött volna kihívásokkal testsúlyával kapcsolatban... De ne legyek rossz májú! Apropó testalkat! Alapvető szabályokat érdemes betartani! Akinek amolyan Jennifer Lopez-es alkata van, azaz szélesebb csípő, keskeny váll, annak ajánlottabbak az alul bővebb, derekat hangsúlyozó modellek, az empire szabású ruhák, a csónaknyak vagy a puffos váll. A nőies idomokkal, vékony derékkal megáldott Salma Hayekre hajazó szerencsés hölgyek bátran választhatnak a test vonalát követő, egyenes szabású ruhát, amelyet a mély dekoltázs tesz hangsúlyossá. Ha valaki sportosabb, mint Cameron Diaz, annak tökéletesen állnak a szűk ruhák, a merész megoldások: egy szűk, váll nélküli felsőrész, a dekoltázsnál sok anyagot felhalmozó top erősíti a mellrészt. A legszebb mindezt keskeny szabású, a testet szűken követő, a lábfej felé bővülő szoknyával kombinálni. Akik mindenütt kerekdedebb formákkal rendelkeznek, azoknak a V kivágású, mell alatt szabott, onnan finoman bővülő ruhák ideálisak, amelyek remekül takarják az alakot, és rendkívül nőiesek.

Egy szoknya vagy egy nadrág?

A menyasszonyi ruha kiválasztása kardinális - pontosabban A kardinális - pillanata minden esküvőnek. S ahogy már a neve is mutatja, ez bizony ruha: abroncsos vagy lágy esésű, hosszabb vagy rövidebb, egy részes vagy több, de ruha... vagy mégsem? Tényleg, melyik kőbe vésték bele, hogy a menyasszony nem lehet nadrágban?

Meglepő, vagy sem, de már a hetvenes években is voltak olyan merész menyasszonyok, akik nadrágban mondták ki a boldogító igent. Hogy csak egy híres példát említsek ebből a korszakból, ott van rögtön Bianca Jagger, aki '71-ben, St. Tropezben, Mick Jagger oldalán egy hófehér nadrágkosztümben és hozzá egy hatalmas lelógó karimájú kalapban esküdött örök hűséget. S hogy ne nyúljunk nagyon vissza az időben, tavaly előtt Boris Becker kedvese, Sharlely ‘Lilly' Kerssenberg elevenítette fel a trendet három részes hófehér szmokingjával. Míg Bianca Jagger a végzet asszonyaként mutatott az összeállításban, Mrs. Becker egyszerű, természetesen elegáns megjelenésével nyűgözte le a vendégsereget. Hiába, ahány nadrág, annyi hatás. Ha végignézünk a kínálaton, hamar kiderül, hogy ma már számtalan forma, stílus közül válogathatunk a visszafogottabbaktól a merészebbekig.

Az esküvői nadrág választás terén, alapvetően két irányban tudunk elindulni. Fazon szerint egyrészt vannak a klasszikus nadrágkosztümök jellemzőit követő darabok, melyek állhatnak egy kifejezetten testhezálló fehér nadrágból és hozzá egy erősen karcsúsított blézerből épp úgy, mint a megfelelő helyeken jótékonyan takaró, elegánsan laza összeállításból. A másik irányzat formailag nagyobb szabadságot ad, hiszen a kosztümöket feledve, akár nadrágra is átrajzolhatják a klasszikus menyasszonyi ruhákat. Itt a bíder, a csipke, az organza és a selyem szinte állandó elem, s valljuk be, kicsit királylányosabb külsőt kölcsönöz a nagy napon.

Persze nem mindenki akar királylány lenni az esküvőjén. Többek között nekik is ajánljuk a nadrágos összeállításokat, de ideális választás második vagy sokadik házasság esetén, szerényebb polgári szertartásokhoz, idősebb párok esküvőjén, s végül, de nem utolsó sorban azoknak, akik egyszerűen ebben éreznék jól magukat. Mert trendek ide vagy oda, ez a legfontosabb szempont. S ha már az elhatározás megvan, a kiválasztáshoz íme néhány hasznos szempont.

A nadrágot ellensúlyozzuk nőies részletekkel! Ilyen lehet egy selymes fényű anyagválasztás, hímzett, csipke vagy gyöngy díszítések.

Nagyobb figyelem a kiegészítőkre, ékszerekre! A visszafogottabb öltözethez nyugodtan válasszunk hangsúlyosabb ékszereket!

Óvatosan a tiarával... Bár szinte minden menyasszonynak jár a tiara luxusérzése, gondoljuk meg hatszor is, hogy nadrágos összeállításunkhoz illik-e? Egy kalap vagy virágdísz a hajban biztosabb választás lehet.

Nem csak a méret a lényeg! Egy ránk szabott, értő kezek által tervezett nadrág - még fehérben is! - ápol és eltakar, s a legjobb formánkat mutatja. Ne válasszunk se túl kicsit, se túl nagyot, s ha nem konfekció méretünk van, akkor irány a szakember!

Hó-fehér téli esküvőre készen

Kicsit félünk a hidegtől, na meg a téli esküvőktől, pedig nem ördöngösség a túlélése, aminek ékes bizonyítéka, hogy bizony, még az esküvői ruha trendek között is külön fejezetet érdemelnek a téli modellek.

Igen, először nekem is az jutott eszembe, hogy novembertől már csak hosszú ujjú ruhák jöhetnek szóba, na és persze egy bunda, de bizony ennél jóval több rafinériával készülnek a tervezők. A legfontosabb talán, hogy engedjük el azt a kényszeres gondolatot, hogy tetőtől talpig be kell bugyolálnunk magunkat, csak azért, mert kint már mínuszok vannak. Nyugodtan nekiindulhatunk álmaink pánt nélküli ruhájának is, csak keressünk hozzá egy, az évszakhoz megfelelő kiegészítőt, mint például egy fehér műszőrme stólát, vagy egy fehér-arany kasmír kendőt, melyek puhaságukkal és - nem utolsósorban - melegségükkel tökéletesen illenek a téli milliőbe. Az idén voltak tervezők, akik a boleróra helyezték a fókuszt, így születtek meg a háromnegyed ujjas, rövid, szűkített esküvői kiskabátok, melyek a homokóra alakú menyasszonyok kedvencei lehetnek. S bármennyire furcsa, akár egy kötött angora boleró is lehet a kiegészítőnk, kivált, ha egy térdig érő, nehéz, Mikado selyem ruhához választjuk.

Ha a mégis óckodnánk a melengető kiegészítőktől, még mindig jöhetnek a rafinált ujjú modellek. Kate Middleton esküvői ruhája óta tudjuk, bizony egy hosszabb ujjú darab is lehet végtelenül elegáns s izgalmas is. A ruha sokakat megihletett, ennek is köszönhető, hogy gyönyörű és szexi, csupa csipke hátú, háromnegyed ujjas menyasszonyi csodák jelentek meg a piacon.

Eddig persze csak áthidalandó nehézségekről volt szó, pedig az elvitathatatlan előnye a téli ceremóniáknak, hogy gyakorlatilag minden anyag megengedett a nehezebb selyem szaténoktól a rusztikusabb csipkékig, a már emlegetett műszőrmétől a kasmírig, mindent lehet, hiszen most biztosan nem lesz túl melegünk benne. Az anyagválasztás kérdésében a tervezők idén a csipkét érezték a leginspirálóbbnak, s a lélegzet vékony textilektől a vastagabb, kézzel vert csipkékig mindennel dolgoztak, mellyel hangsúlyozhatták az alkalom fényét.

S még nem is beszéltünk a színekről. Karácsony környékén valahogy nagy késztetést érzünk rá, hogy mindent vörössel és zölddel dekoráljunk, ami azért érthető is. Ez akár az esküvőnk színvilágát is meghatározhatja, de legyünk óvatosak: ha túlzásba visszük, könnyen tűnhet a nagy napunk inkább egy karácsonyi partinak, mint egy lakodalomnak, s ez alól a ruhánk sem kivétel! Hasonló a helyzet a jeges kékkel, ami kristálytiszta kiegészítőkkel igazi téli varázslatot ad megjelenésünknek, de az óvatosság itt is kulcsfontosságú, mert könnyen válhat belőlünk jégkirálynő. A jeges, ezüstös megjelenés - mely az elmúlt éveket téli trendjeit jellemezte - idén az arany felé fordul. Az aranyfényű szövetektől az arany topánkáig, szinte mindenre készülhetünk. Az idei tél másik nagy slágere pedig valószínűleg a váratlan rózsaszín lesz. Jessica Biel őszi esküvőjén már bevált, s jó eséllyel így lesz ez még a következő hónapokban is. Bár New York-i bemutatón persze feltűntek a bézs és fekete ruhák is, mint az évszak színei, de ezek még nem jelentek meg a menyasszonyok világában is.

Ahogy látjuk, a téli esküvői ruhák épp oly rafináltak, ha nem rafináltabbak, mint tavaszi és nyári társaik, s igazi királylányos hangulatot teremtenek a hűvös napokra tervezett mennyegzőn.

Menyasszonyi ruha

Nem csak a húszéveseké…

Minden kornak megvan a maga szépsége, csak tudni kell hangsúlyozni az elônyeit. Ehhez gyûjtöttünk praktikus ötleteket húszas, harmincas és negyvenes éveikben járó menyasszonyoknak.

Bár mindig azt mondjuk, hogy az „ifjú pár”, s ebben már eleve benne rejlik azon elképzelésünk, hogy fiatal szerelmesekről lehet csak szó, ez azért így, ebben a formában nem igaz. Változó világunkban az emberek egyre később kötelezik el magukat, így míg régen tényleg többnyire a húszas éveikben keltek egybe a párok, ma már egyre több harmincas és negyvenes menyasszony lép oltár elé. Ez persze nem von le semmit a menyasszony fényéből, de fontos, hogy a hihetetlenül széles ruhakínálatból, ne csak alkatunknak, de korosztályunknak is megfelelő darabot tudjunk választani.
Nézzük szépen sorban, kinek mit ajánlanak, illetve tiltanak a szakértők!

Húszévesek
Húszas éveinkben éljük talán legaktívabb szakaszát életünknek. Fiatalok vagyunk és dinamikusak, tele energiával. Testünk és bőrünk még természetesen üde, így nem igazán van szükségünk nagy varázslatokra ahhoz, hogy gyönyörűek, harmatosan frissek legyünk az esküvői ruhánkban. Nyugodtan választhatunk modernebb darabot is, ezt a fiataloknak még megbocsátja a násznép. De akár egy egyszerűbb, elegánsabb ruhára is eshet választásunk, mely követi a természetes női íveket. Egy sellő stílusú, csípőben és comboknál szűk, lefelé kibővülő forma egyszerre hangsúlyozza a karcsú sziluettet, és ad szexi megjelenést.

Harmincasok
Hála a hollywoodi szupersztároknak, ma már bőven láthatunk jó példát arra, hogy az ember lánya a harmincas éveiben is lehet gyönyörű, elbűvölő menyasszony. Azt azonban el kell fogadnunk, hogy számos változáson megy át a női szervezet ezekben az években, testünk változik, s nem feltétlenül ugyanazokat az erényeinket kell hangsúlyozni ruhánkkal, mint tettük volna húszas éveinkben. Fontos, hogy ne próbáljuk belesajtolni magunkat mindenféle szuper-szűk ruhákba. Éljünk inkább a természetes vonalakkal, és legyünk rafináltak a ruhamodellek esetében. Nem kell rögtön halszálkás fűzőt vennünk, elég ha úgy tűnik, keskeny a derekunk. Az A-vonalú ruhák ebben mindig partnereink lesznek! Ott takarnak, ahol csak kell. S végül ne felejtsük el, egyre kisebb bőrfelületet illik megmutatni az esküvőn. A mélyen dekoltált menyasszonyi ruhák ideje bizony lejárt.

Negyvenesek
Az érett nő dicsérete. Erről is szólhatna az esküvő, hiszen ez az a kor, mikor már megtaláltuk a saját utunkat, tisztában vagyunk nőiségünk és nőiességünk erejével és eszközeivel. Már van stílusunk. Elvitathatatlan előny korunkból fakadó eleganciánk, melyet egy jól megválasztott esküvői ruha csak tovább fokoz. Egyszerű, de nem unalmas ruhák ajánlottak leginkább. Egy szép boleróval ügyesen takarhatjuk a felkar kényesebb részeit – ha kell –, s nyugodtan játsszunk a kiegészítőkkel is! A gyöngysor visszafogott diszkrét bája például ennek a korosztálynak áll csak igazán jól. Persze fontos elmondani, hogy míg a húszasok szemtelen fiatalságuk okán engedhetnek meg szinte mindent maguknak, a negyvenesek szintén kiérdemlik azt a nagyfokú szabadságot, mellyel nyugodtan választhatnak színes ruhákat is – a bézstől a pasztell minden árnyalatáig. (Azért a sötét színektől óvakodjunk, azok öregítik érett viselőjük vonásait.) De akár választhatnak kosztümöt vagy koktélruhát is a nagy napra.
Jól látható, hogy minden korosztálynak megvan a maga előnye, bár ötvenes barátnőm szentül vallja, hogy az élet igazán 50-nél kezdődik, próbáljuk meg élvezni azt a kort, amennyit éppen írunk, s ne próbáljunk többnek vagy kevesebbnek tűnni, mint a valós korunk. Hiszen, hiába minden jó tanács, a világ legszebb esküvői ruháját is hordhatjuk, ha nem vagyunk kibékülve a tükörrel és az évekkel.


Az haute couture-tôl a valóságig

Az esküvői kiállítások leglátogatottabb programja mindig is a divatbemutató volt, hiszen évről évre menyasszonyok ezrei keresik saját álomruhájukat. Persze nagyon ritkán fordul elő, hogy egyetlen nap alatt rátalálunk az igazira, ekkor jön a kereső(tor)túra. Kölcsönzők tucatjait járjuk sorba, s gyakran nem is gondolunk arra, hogy akár szalonban is készíttethetnénk saját esküvői ruhánkat, mondván, az túl extravagáns, túl macerás. Korsós-Nagy Eszter, a Forever esküvői ruhaszalon tulajdonosa is gyakran találkozik ezekkel a félelmekkel, pedig jobbára alaptalanok.
Az esküvői kiállításokon a kifutóra jobbára csak haute couture darabokat viszek fel, exkluzív, különleges ruhákat, amelyeket nem gondolom, hogy egy hétköznapi esküvőn fel venne bárki is, de ennek nem is ez a lényege. A sok nagyon hasonló modell között izgalmas megmutatni valami mást is, azonban ez nem azt jelenti, hogy a standon nem tartunk visszafogottabb, klasszikus vonalvezetésű, igazi minőségi anyagokból készülő esküvői ruhákat is. Dehogynem! Sőt szalonunk lényege, hogy nem csupán az általam tervezett ruhákat, de a menyasszony által megtervezettet is elkészítjük. S legyünk őszinték, egy a saját méreteinkre szabott ruha mindig másképp áll, mint egy kollekció darab, melyet itt-ott hozzánk igazítottak. A teltebb hölgyeknél ez különösen fontos, hiszen hiába kapható egy ruha az ő méretében, ha azt a modellt alapvetően nádszál vékony alakra tervezték, nem lesz előnyös a viselet, még ha a méret jó is.

Ha valaki eldöntötte, hogy készítteti a ruháját, hogyan lásson hozzá?
Érdemes két-három hónappal előbb eljönni, hogy legyen idő alakítani az elképzeléseken, s tényleg a legszebb ruha készüljön el. Maga a szabás-varrás elvégezhető akár egy hét alatt is, ha csak azon dolgozunk, de a megrendelőnek is nagyon ritkán van annyi ideje, hogy ilyen rövid idő alatt annyi próbára el tudjon jönni, amennyi szükséges. Mielőtt elindulnak, nem árt egy picit végiggondolni, milyen ruhát szeretnének, vagy milyet nem szeretnénk semmiképpen. Például mindenképpen pántos legyen, vagy véletlenül se. Gyakran jönnek hozzám katalógus képekkel is a vendégek, hogy pont ilyet akarnak. Ezeken a legtöbbször egy kicsit változtatok, egy-egy apró részletet módosítok, hogy még jobban passzoljon a menyasszony stílusához, s eddig szerencsére mindig tetszett az eredmény. A ruha kiválasztásánál, pláne a megtervezésénél nagyon nagy szerepe van a vendég egyéniségének, stílusának. Hiába látom én, hogy ez vagy az a ruha csodálatosan mutat rajta, ha ő nem érzi magát gyönyörűnek benne, akkor nem működik. Mostanában egyébként úgy látom, újra divatba jött, hogy a menyasszonyok az édesanyjukkal jönnek ruhát választani, próbálni. S ez jó, nagyon jó.

Vőlegények nem is jönnek?
Eddig egy vőlegény jött csak, hogy segítsen a párjának menyasszonyi ruhát választani, bevallom, nekem szokatlan volt. A ruhák összehangolása szempontjából persze mindig jó, ha jönnek, mert az ifjú párnak öltözetében is egységesnek kell lennie, amit egy-egy apró részlettel, motívummal, vagy a díszzsebkendő színével könnyen megoldhatunk. De ehhez kell, hogy a vőlegény öltönyét is lássam, hogy tudjam, miben lehet gondolkodni.

S most, a szezonra készülve miben gondolkozol? Milyen lesz az új kollekciód?
Az új kollekció még csak most alakul, szerencsére sok munkánk van, így még nem volt időm nekilátni. Az alapok azonban már biztosak. Idén egy kicsit visszafogottabb kollekcióval készülök, klasszikus vonalvezetésű szoknyáim lesznek, amikhez rafináltabb, izgalmasabb felsőrészek jönnek. De többet nem árulok előre el!

archiv 2009 | archiv 2010
| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu