Nász-, vendégajándék

Pénzt nászajándékba

A nászajándékkal örömet kívánunk szerezni az ifjú párnak, és szeretnénk hozzájárulni közös életük kezdetéhez. Míg régebben főleg használati tárgyakat, háztartási eszközöket adtak a vendégek a fiatal házasoknak, ma már gyakoribb ajándék a pénzes boríték.

Anyáink idejében a nászajándékokról való döntést szinte teljesen rábízták a vendégekre. Így az ifjú házasok akár három kenyérpirítónak, két porszívónak vagy ötféle kávéskészletnek is örülhettek. A lagzi után aztán vihették vissza az áruházba az egyforma holmikat, hogy becseréljék valamilyen hasznosabb darabra.
A mai párok tudatosabbak. Ennek oka, hogy mire a házasságra sor kerül, gyakran már saját lakással, autóval és közösen vásárolt berendezési tárgyakkal rendelkeznek a fiatalok. Ilyenkor általában „szabad felhasználású nászajándéknak”, vagyis pénznek örülnek leginkább.
De hogyan illik mindezt tudatni a násznéppel? Még ma is gyakran szájhagyomány útján terjed, milyen ajándéknak örülne igazán a pár. Ez nagy létszámú vendégsereg esetén nem túl szerencsés, hátha valakihez nem jut el az információ. Sokszor maguk a meghívottak kérdeznek rá, milyen ajándékkal készüljenek. Ilyenkor egyáltalán nem szégyen elmondani, hogy pénzt szeretnénk kapni.
Jó ötlet a meghívó mellé kis versikét csatolni. Ezt megírni időbe telik ugyan, de jó szórakozás lehet együtt kitalálni a rímeket. Nem baj, ha a saját magunk által fabrikált rigmusok kicsit sutácskák, de arra azért ügyeljünk, hogy a gagyi kategóriát elkerüljük! Végső esetben megkérhetünk egy költői vénával megáldott barátot is a feladatra. Íme két rövidke példa:

Háztartásunk teljes, nincs szükség másra,
elég az edényünk, van grill, mixer, párna,
így csak annyit kérnénk mi nászajándékba,
hogy a perselymalacunk se maradjon soványka!

Kedves Vendég, ne fáradjál,
ajándékért ne szaladjál,
örömöt borítékkal okoznál!

Aki nem szívesen verselne, írhat annyit: Mindenünk megvan a kenyérpirítótól az autóig, most nászútra gyűjtünk. Vagy: Ajándék? Mindennek örülünk, ami egy borítékba belefér. A vendégek érteni fogják a célzást.
Vannak párok, akik banki átutalást kérnek, vagy a meghívó mellé csipkével, masnival díszített egyen borítékot küldenek, amibe az ajándékba szánt pénzt lehet tenni. Ki-ki döntse el, mennyire tartja ezt ízlésesnek. Kár lenne azonban megfosztani a vendégeket az ötletelés örömétől.

A pénz alapvetően személytelen, nem éppen fantáziadús ajándék. Ez nem azt jelenti, hogy az átadás módjának is ilyennek kell lennie. Felejtsük el a borítékot, találjunk ki valami kreatívabbat! Tehetünk például bankjegyeket képkeretbe, több címletet, színes összevisszaságban. Az ügyesebbek különböző figurákat hajtogathatnak papírpénzből. Ajándékozhatunk elegáns fényképalbumot, a fotók helyére bankókat bújtatva. Rakhatjuk a pénzt lufiba, amiket aztán a plafonról kell levadászni, vagy bútorszéfbe, aminek a kódját rejtvényből kell kitalálni. Ha a pár éppen építkezik, egy tégla lyukaiba dughatjuk a pénzt. Nagy ötlet társasjátékot adni, amiben a játékpénzt igazira cseréljük. A lehetőségek tárháza végtelen!

És végül a nagy kérdés: mennyit illik adni? Aranyszabály, hogy az összeg ne legyen kevesebb, mint amibe a mi ellátásunk kerül a párnak (vacsorával, esetleg szállással együtt). Fejenként legalább tízezer forinttal szokás számolni.

Nászajándék, vendégajándék

Ha szóba kerül a nászajándék, biztosan mindenkinek akad egy-két humoros története a tizennegyedik teáskészletről vagy egy huszadik kristály vázáról...
Az elmúlt években több ötlet is született a fentiek kiküszöbölésére, hiszen valljuk meg, a házasulandó párok manapság már közös háztartásban élnek, így a múlt században praktikus stafírung idejét múlta.
A legkézenfekvőbb megoldás a nászajándéklista. Ennek lényege, hogy az ifjú pár összeállít egy lajstromot, mely azon dolgokat tartalmazza, amikre valóban szükségük van. Ez az útmutató aztán lehet az esküvőszervezőnél, az örömszülőknél, lelkesebb barátoknál vagy a pár által megadott üzletekben is. Amennyire praktikus dolog a nászajándéklista, annyira kényes pontja is az előkészületeknek, hiszen figyelembe kell venni a vendégek anyagi lehetőségeit is.
Ha a párnak leginkább pénzre van szüksége – akár a nászút költségeinek fedezésére –, a menyasszonytánc keretein belül alkalma van az ifjú feleségnek egy kis gyűjtögetésre. Ennek megfelelő prezentálását nyugodtan bízhatjuk esküvőszervezőnkre, vőfélyre, ceremóniamesterre, akik tapasztalatból számos praktikát ismernek ennek gördülékeny lebonyolítására. Mindenesetre a meghívóban érdemes előre feltüntetni a várható ceremóniát.
Ha ajándékról van szó, felejthetetlen élményt nyújthatnak a baráti társaságok által szervezett kisebb produkciók, frappáns pohárköszöntők is.
Egyre gyakoribb, hogy nemcsak a meghívottak ajándékoznak, hanem vendégajándékával az ifjú pár is kifejezi köszönetét a megjelenteknek. Így a jeles nap emlékeként a násznép is hazavihet valami kis apróságot. Ez a szokás még a Napkirály idejéből maradt ránk. Olaszországban az esküvők alkalmával öt szem cukrozott mandulát kötnek tüllbe, szimbolizálva ezzel a házasság öt alappillérét: a hosszú életet, a jómódot, a boldogságot, az egészséget és a termékenységet.
Manapság ez a köszönetajándék tulajdonképpen bármi lehet, ami a pár egyéniségét tükrözi, nem kell drága dolognak lennie, de mindenképpen harmonizálnia kell az esküvő egészével. Lehet egy apró kis finomság, egy névre szóló tárgy, és funkciójában összevonható akár az ültető kártyával is. Napjainkban a legnépszerűbbek a gravírozott tárgyak, különböző mécsesek, egy a párról készült kép, de a merészebbek a saját arcképükkel ellátott fémpénzt is ajándékozhatnak. A lehetőségek tárháza végtelen. Az interneten számos szolgáltatót találhatunk, akik személyre szabott elképzeléseket is teljesítenek, valamint ötlet hiányában tippekkel is ellátnak minket, de mint minden ajándékozás alkalmával, itt is célszerű figyelembe vennünk az ajándékozottak igényét, stílusát, egyéniségét.

Zsana
| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu