Ökoesküvő

Esküvő „zöldben"

Szelektíven gyűjteni a hulladékot, kerékpárra ülni autózás helyett, papírzacskóba pakolni a vásárlásnál - egyszóval „zöldnek" lenni manapság trendi dolog. Környezetünk megóvására nemcsak a hétköznapokon törekedhetünk, hanem a kivételes alkalmakon is. Nézzük, milyen egy esküvő, ha öko! Normális esetben egy esküvő megszervezésekor a legkevésbé sem gondolunk a környezet védelmére, hiszen rengeteg dolog van, ami sokkal fontosabb ennél. Az öko-szemlélet azonban már a „nagy napot" is célba vette. A környezettudatosság rögtön a helyszínválasztásnál érvényesülhet, hiszen ha az esketés, a vacsora és a táncos mulatság is egy helyen történik, máris megóvtuk a bolygót egy kiadós szén-dioxid fröccstől. Ha vízpartra vagy virágos rétre vonulunk ünnepelni, még közelebb érezhetjük magunkat a természethez. Eredeti ötlet például pikniket rendezni!

Álmaink esküvői meghívója készülhet újrahasznosított papírból is, ezekből mostanság egyre nagyobb a választék, szép, igényes kivitelben hozzájuthatunk, és ami lényeges, a végeredmény garantáltan egyedi lesz! De ha piros pontot szeretnénk kapni a Greenpeace-től, a szívélyes invitálást küldjük inkább e-mailben. A ruhaválasztásnál nincs igazán nagy mozgástere a „zöldeknek". Bár a kifutókon időnként megjelennek PET-palackokból és szemeteszsákokból készült kreációk, ezeket ember fel nem venné a saját esküvőjén. De meggondolandó például előkeresni a nagymama menyasszonyi ruháját, és némi átalakítás után ebben kimondani a boldogító igent. Már akkor is sokat tettünk a környezetért, ha pamutból készült ruhát öltünk magunkra.

A dekoráció lehet élő virág, érdekes formájú termés, búzakalász vagy gyümölcs. A gázzal felfújt műanyag lufi nem kompatibilis egy öko-esküvővel. Ha lampiont, mécsest vagy gyertyát használunk, a hangulat is meghittebb lesz. Tűzijáték helyett inkább a galambröptetés ajánlott. Emlékezetes mozzanat lehet, ha az ifjú pár közösen elültet egy fát. A menyasszonyi csokor igazán bájosan festhet, ha mezei virágokból vagy napraforgóból készül. A helyszín megközelítésének környezetbarát eszköze lehet a hintó, de volt már példa arra is, hogy az ifjú pár lovon vagy kerékpáron érkezett.

Az esküvői menü összeállításakor törekedjünk arra, hogy a felhasznált zöldségek, húsok, tejtermékek lehetőleg hazai biogazdaságból származzanak! Az eldobható papír helyett használjunk inkább textil szalvétát, ez mosás után később ismét használható, nem terheljük vele a környezetet. Köszönőajándék lehet például kis üveg méz vagy kóstoló a nagymama lekvárjából. Ha süteményt pakolunk a vendégeknek, használjunk újrahasznosított papírdobozt! Az esküvői fotókat készítsük digitális géppel, és küldjük szét elektronikus levélben!

Romantikus és felejthetetlen nászútért nem feltétlenül kell a világ túlsó felére utazni. Magyarországon is vannak szép helyek, ahol a boldogságos mézesheteket eltölthetjük anélkül, hogy a túlzott károsanyag-kibocsátás és kerozinfogyasztás miatt fájna a fejünk. Ha mindez megvolt, elégedetten dőlhetünk hátra: nem vágtak ki miattunk több fát, nem lett nagyobb az ózonlyuk, és mégis emlékezetes marad a „nagy nap".


| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu