Szépségápolás

Fénylő hajkorona


Lehet hosszú, lehet rövid, lehet kontyban vagy éppen szétterülő loknikban: mindenki a saját egyéniségéhez illő frizurát választ a nagy napra. Egy azonban közös: a frizura csak akkor lesz a menyasszony éke, ha szépen fénylô, egészséges, élettel teli hajból készül.

És hogy a haj valóban a menyasszony éke legyen, időben érdemes figyelmet fordítani a hajápolásra. Van néhány alapvető szabály, amely nélkülözhetetlen.

Az esküvő előtti egy-két hét már nem éppen a kísérletező korszak időszaka. Egy hirtelen hajszínváltást, drasztikus frizuraalakítás még a vőlegényt is rémületbe kergetheti.

Érdemes a menyasszonyi frizurát már akkor megtervezni, amikor sikerült a ruhát kiválasztani a nagy napra, hiszen akkor lesz egységes a kép, ha a ruha stílusa remekül passzol a frizurához. Kedvenc fodrászunkat keressük fel a frigykötés előtt két-három hónappal, így marad elég időnk a próbálgatásra.

A túl sok hajmosás, a sok hajhab, lakk igazi pusztítást végez: fénytelenné, töredezetté, élettelen teszi hajunkat. Érdemes visszatérni az esküvő előtt a természetes, gyógynövény alapú hajápoló szerekhez: a rozmaring, a kamilla, a menta, az eukaliptusz csodákra képes.

A hajfestést érdemes az esküvő előtt 2–3 héttel elvégeztetni. Napjaink nagy slágere az ugyancsak látványos, ombre technika, melynek köszönhetően finoman, lágyan omlanak egymásba a színek. A módszer lényege, hogy több különböző árnyalatban pompáznak a tincsek. Ezek a színek mégis harmonizálnak egymással: a hajtő a legsötétebb, és a hajvégek felé érve egyre világosodik a szín. Hajfestés után érdemes igénybe venni az ultrahangos hajstimulációt, amely a legújabb innováció a fodrásziparban, a hajkezelés új, speciális alternatív módja. Segít megőrizni a haj szerkezeti épségét, a hajszálakat megóvja a dehidratáltságtól. Alkalmazásával a hajszálak ellenállóbbá, fényesebbé, selymesebbé válnak. Mindezt hatékonyan kiegészítheti egy fejmasszázs, amely nem csupán élénkíti a vérkeringést, serkenti a haj növekedését, hanem kellemesen nyugtat és ellazít. Ez nem utolsó szempont az esküvő előtti feszült napokban.

Végül következzen néhány egyszerű otthoni hajpakolás, amely rövid idő alatt is csodákra képes:

Száraz haj ellen:
  • A töredezett, szálkás haj ellen egy marék apróra vágott kamillát és rozmaringot 1 deci kókuszolajjal gőzöljünk fel, tegyük üvegbe egy hétre, majd ezt a zselészerű pépet masszírozzuk a hajba, melyet fél óra elteltével, langyos vízzel öblíthetünk ki.
  • Még ennél is egyszerűbb, ha egy banánt leturmixolunk egy doboz joghurttal, és a keverékkel kondicionáljuk a hajvégeket!

Zsíros haj ellen:
  • Igazán gyors segítség a zsíros haj ellen, ha két tojás sárgáját a hajunk tövéhez kenünk, majd negyedóra múlva lemossuk meleg vízzel, és zsírosodás elleni gyógynövényes samponnal megmossuk.
  • A másik titkos szer a csalántea, amellyel erőssé varázsolhatjuk a megviselt hajat, különösen hatékony a zsírosodás ellen.

Henna csodák

A keleti kultúrák színpompás esküvői szertartásai közül, a menyasszony testét díszítő hennafestés, szépen lassan meghódította a mi menyasszonyainkat is. A legismertebb forrásként általában az indai hagyományokra vonatkoztatunk, ahol a menyasszony gazdag feldíszítettsége - beleértve a hennát is - az értékét is jelentette, de a henna története ennél sokkal sokrétűbb, és több kultúrába nyúlik vissza, egészen a bronz korig. A legkorábbi bizonyíték használatára az 5000 éves egyiptomi múmiákhoz köthető, de az Énekek-énekében is történik utalás a növény ágasbogas bokrára, mely őshonosságának köszönhetően megjelent a zsidó, a muszlim és a hindu kultúrkörben is. A henna használatát a legnagyobb örömteli ünnepekhez kötötték, így szerves része lett a győztes csaták, a születések és természetesen az esküvők szertartásainak is.
A hennát egyfajta áldás jelének tekintették, mely szerencsét, örömet és szépséget hoz viselőjének, így érthető, hogy a menyasszonyok díszítésében előkelő helyet kapott, és itt teljesedtek ki a legösszetettebb minták. A szokások természetesen változatosak, van, ahol egyetlen estét szentelnek neki, mely egyben a „lánybúcsúztató" is, a yemeni zsidó menyasszonyok díszítése azonban a hagyomány szerint akár négy-öt napig is eltarthat. A hagyományos minták sorából nem maradhat el Mohammed próféta lányának, Fatimának hennával díszített tenyere sem, melynek motívuma az egyik leggyakoribb talizmánként viselt szimbólum. A már sokat emlegetett hindu menyasszonyok testfestése tovább megy a tenyérnél. A hagyomány szerint a festés alatt kapja meg azokat az asszonyi útmutatásokat a lány, ami őt jó feleséggé teheti, így minél részletesebb és gazdagabb a minta, annál tovább tartott a festés, és így ennyivel is több tudásra tett szert. A hagyományos mintákban - melyek leginkább virág alapúak - elrejtik az ifjú pár nevének kezdőbetűjét is, melyet az este folyamán a vőlegény meg kell, hogy találjon a minták között, ha nem találja, azt bizony ajándékkal kell ellensúlyoznia. Az alkalmazott henna színe is fontos, minél mélyebb, annál nagyobb szerelemben lesz részük.
Az eredeti hagyományos díszítés sokban megújult, mikor a nyugati esküvői szokások közé is belépett. A hennán túl - mely több napig is megmarad - használnak már színes, többnyire fehér, vizes bázisú testfestékeket is, melyet akár a menyecskeruhához is lehet igazítani az este folyamán. A változás persze nem csak az anyagokat érintette, hanem a mintákat és azok helyét is. Mivel a hagyományos alkar-, tenyér- és lábdíszítés nem feltétlenül passzol minden nyugati esküvői ruhához, ezért e téren is sok újítás történt. Az egyik legnépszerűbb, a fehér virágos csipkenyakék, vagy annak csuklót díszítő párja. Merész hátkivágású ruhákhoz mesésen mutatnak a hátat díszítő virág-, madár- vagy nonfiguratív motívumok is, akár kristályokkal és csillámokkal kiegészítve. Persze ebben is vannak kacérsági fokozatok, melynek egyik csúcsa lehet az egyik lábat harisnyakötőig díszítő, gazdag mintázat, vagy akár a meztelen váll ívét hangsúlyozó minta.
Akár melyiket is választjuk, érdemes egy próbát tenni előtte, és nem csak azért, hogy ellenőrizzük, bőrünk hogy viseli a festéket, de azért is, hogy barátkozzunk a képpel, megtaláljuk a hozzánk leginkább illő mintát, színt és hennafestőt is.

Szépségnapló - Bőrünk felkészítését időben el kell kezdeni!

Nincs is annál természetesebb, hogy a menyasszony sminkpróbára megy a nagy nap előtt. Még azok az arák is megteszik ezt, akik egyébként soha sem sminkelik magukat.

Sajnos kevésbé megszokott, hogy valaki szép, egészséges bőrrel készül élete legemlékezetesebb napjára. Pedig a legtökéletesebb smink sem mutat igazán jól az ápolatlan bőrön. A bőr felkészítése több hónapos folyamat, amelyhez érdemes egy hat hónapos szépségnaplót készíteni. Mindebben Vighné Kondora Zsuzsa győri mesterkozmetikus lesz segítségünkre.

Nézzük az első két hónap feladatait! A szakember tapasztalatai szerint már a fiatalok körében is gyakorivá vált a májfolt. Ez ellen a leghatékonyabb fegyver a hámlasztás, amely az aknés, tisztátalan, fáradt bőrnek is a leghatásosabb ellenszere. A hámlasztásnak több fajtája is létezik: a cél mindegyiknél ugyanaz: a bőr felső rétegének egyenletes, kíméletes eltávolítása, hogy megkönnyítsük a hatóanyagok bejuttatását és a bőr megújulását. A peeling történhet gépi kezeléssel, vagy manuális módszerrel. Az egyik legnépszerűbb kozmetikai hámlasztáshoz használt készülék a kristályos mikrodermabrázió, ahol nagy sebességű sűrített levegővel alumínium-oxid kristályokat juttatunk a bőr felszínére, és ezzel történik a hámlasztás. Továbbra is népszerű a gyümölcssavas peeling, a gyengédebb hámlasztásra pedig kiválóan alkalmas a vízsugaras peeling. Mindegyik módszer akkor igazán hatásos és látványos, ha négy-öt alkalommal megismételjük.

Ezután jöhet a következő hónapok feladata: a bőr megfelelő hidratálása, különböző hatóanyagokkal történő feltöltése. Öröm hallgatni a mesterkozmetikust, hogy milyen sokfajta kezelés áll rendelkezésünkre bőrtípustól, no és persze életkortól függően. Hadd kezdjem a személyes kedvencemmel. Kaviáros prémiumkezelés! Ez az, amitől sugárzóan szép lesz a harmincas menyasszonyok bőre is. A kezelés fő eleme a masszázs, amely kaviárt tartalmazó mikrogyöngyökkel történik. A hatóanyagok kibocsátása a gyöngyökből a masszázs során folyamatos. Ez a különleges kezelés regenerál, feltölt és táplál is. Különböző maszkok is kényeztetik bőrünket. Így a fiatalító alga maszkkezelés remekül felkészíti a bőrt az esküvői sminkelésre. Az érzékenyebb bőrűeknek igazi gyógyír lehet az intenzív nyugtató kezelés. Pigment foltoknál a speciális fehérítő algamaszk hozhat megoldást. Ezeken kívül is számtalan módon kedvezhetünk bőrünknek. És nem csak a menyasszonyok!

Ne feledkezzünk meg az urakról sem! Egy zsírosabb, tisztátalanabb bőrrel bizony ők sem mutatnak majd jól az esküvői fotókon. Aggodalomra nincs ok! Számukra is többfajta kezelési módot kínálnak, bőrtípustól függően. A szemkörnyék ápolása a menyasszonyok és párjaik számára egyaránt látványos eredményt hozhat.

Mi az, amit ne hagyjunk az utolsó egy-két hétre? Ha valaki 3D-s műszempilláról álmodik, akkor ne az utolsó pillanatban tetesse fel életében először, hiszen lehet, hogy mégsem tetszik a végeredmény, vagy esetleg a menyasszony nem tudja viselni. A sminktetoválásra ugyanez vonatkozik! Az érzékenyebb bőrűek ne hagyják az utolsó pillanatra a szemöldökszedést! A vőlegények közül egyre többen szőrtelenítik a nagy nap előtt mellkasukat, azt sem érdemes az utolsó hétig halogatni.

No és melyek az utolsó hét teendői? Ilyenkor jöhet a szemöldök- és szempillafestés, és egy kellemes, nyugtató, hidratáló arcmasszázs, amely nem csupán a bőrnek, hanem a léleknek is igazi ajándék.
Ha olyan remek szakemberre bízzuk magunkat, mint amilyen Zsuzsa, akkor a lehető legjobb formánkban ébredhetünk a nagy nap reggelén...


Csak röviden!

Manapság nagy divatja van a rövid hajnak. Váczi Balázst, a győri VB Design mesterfodrászát a rövid menyasszonyi frizurákról kérdeztük:

Lehet szép esküvői frizurát készíteni rövid hajból, vagy inkább póthajban érdemes gondolkozni a rövid hajú menyasszonyoknak?
Milyen ruhát érdemes választani a rövid frizurához? Segítség-e a fodrásznak, ha látja a ruhát?
Mindenképpen látnia kell a fodrásznak a menyasszonyi ruhát, mielőtt hozzálát a haj elkészítéséhez. Határozott támpontot tud adni nekünk a ruha stílusa és szabása. A menyasszony frizurájának passzolnia kell a ruhájához és persze a sminkjéhez, ékszereihez is, hogy tökéletes legyen az összkép. Szerintem a rövid hajhoz az egyszerűbb, A-vonalú, abroncs nélküli ruha illik, de az ara általában a ruhát választja ki először, és már kész tények elé állít minket, fodrászokat.

Milyen kiegészítőkkel, trükkökkel, színekkel lehet feldobni a rövid hajat?
Hajkiegészítők, ékszerek nagyon széles palettájáról válogathatunk. Mindent fel lehet használni egy alkalmi frizurához, és természetesen mi, kreatív fodrászok mindent bele is tudunk építeni a hajakba, persze bizonyos határokon belül. Nekem nagy kedvencem az élő virágból készült hajdísz. Kicsit visszanyúlik a természethez, sokkal látványosabb és élettel telibb, mint egy műanyag dísz. Rövid menyasszonyi hajhoz célszerű kisebb, apróbb virágokat, esetleg strassz köveket használni, hiszen a túl nagy dísz rövid hajban eléggé mesterkélt. Természetesen satírozással is lehet játszadozni, de tudni kell, hogy a mai trendek alapján már a lágy, alig észrevehető, sejtelmes melír a divat…

Lehet-e rövid hajba fátylat tenni?
Nehéz, de persze kisebb-nagyobb fortélyokkal megoldható, ha nagyon ragaszkodik hozzá vendégünk. Én személy szerint nem kedvelem a fátylat, ha tehetném, a hosszú hajú, kontyos menyasszonyoknak sem tennék, hiszen majdnem az egész ceremónia alatt fenn van, és eltakarja azt a remekművet, amit élete legszebb napjára készített neki a fodrásza.

Van-e olyan hosszúság (rövidség), ami alatt nem érdemes menyasszonyi frizurában gondolkozni?
Nincs. A mi szakmánk ettől szép, hogy (majdnem) mindent meg tudunk valósítani, amit csak kérnek tőlünk. A legnagyobb feladatunk, hogy teljes mértékben kielégítsük vendégünk igényeit, különösen ha az esküvője napjáról van szó. Csak a képzelet szabhat határt!

archiv 2009 | archiv 2010
| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu