Vendéglátás

Food Bar – avagy a svédasztal újragondolva

Aki már végig csinálta, vagy akár csak belekezdett, azt hiszem egyet fog érteni velem, hogy az ültetési renddel fej-fej mellett halad a lakodalmi menü kitalálása. Nézi az ember fia és lánya az éttermek csomagajánlatát – még jó, hogy vannak! – és közben azon gondolkodik, ki melyiknek örülne igazán. Mit enne szívesen az ifjú pár, mit a szülők generációja és mit a barátok köre, hogy a még idősebbekről és még fiatalabbakról ne is beszéljünk!

 Többek között erre és ezért is találták ki a svédasztalt. (Az eredetileg tényleg svéd terítési mód, a smörgåsbord a XVI. században jelent meg a svéd arisztokrácia lakomáin, ahol előbb az italokat és a hideg előételeket tálalták ezen, majd a XX. századra az előételeken túl a meleg főételek is erre az asztalra kerültek.) Az amerikai Food Bar kifejezés, mely egyre gyakrabban jelenik meg az esküvői magazinokban is, gyakorlatilag ezt a formát újított fel megcsavarva pár trükkös ötlettel. Ami mindenképpen új megközelítést hozott, hogy egyrészt a vendéglátást az esküvő témájához (is) illesztik, másrészt szinte minden ételcsoport kap(hat) saját asztalt! Lássuk miről szólnak a trendek!

Az ajánlások szerint ne féljünk az esküvő helyszínéhez és hangulatához igazítani az ételek sorát! Egy erdei lakodalom esetén például nyugodtan dominálhat a vadhús, a gombafélék és a vad(on) is növő gyümölcsök, bogyók sora. Ennek mintájára egy vízparti esküvőn se féljünk halakat felszolgálni, s bár tengerünk nincs, ehhez azért még a tenger gyümölcseit is hozzá illeszthetjük egy kis jóindulattal. A lényeg tehát, hogy a svédasztalon található ételek is tükrözzenek egyfajta összehatást, harmóniát. Persze, ebben lehetünk egészen vakmerőek is, egy rockabilly tematikájú esküvőhöz például szervesen illeszkednek a mini hamburgerek és hot-dogok, a turmixok és még akár a pizzák is, ahogy egy igazán elegáns esküvőhöz a fine dining tökéletesen megkomponált falatkái a hozzá illő borok kíséretében.

 Mindezeken túl, ami még újdonság a hazai módival szemben, hogy a gyümölcs- és édességasztalon, -báron kívül megannyi apróbb bárt alkottak meg, melyek egyrészt segítenek hasznosan kihasználni a teret – vendégeink nem egyetlen végtelen kígyózó sorban ácsorognak – másrészt a nagyobb változatosság esélyét adják meg egy témára. Így például nemcsak egy előételes asztalban gondolkodhatunk, de külön asztala lehet a grissinikhez vagy bagett-szeletekhez, pirítósokhoz kínált kencéknek, és külön a sajtválogatásoknak, krékereknek, olajbogyóknak, sajtokhoz illeszkedő mézeknek, magoknak friss és aszalt gyümölcsöknek. Ma már a salátákra mi sem csak úgy tekintünk, mint a főétel mellé járó kis zöld csomag, így a salátabárok helye is megjelent már a hazai lakodalmakon. Ide kerülhetnek a sajtrudak és dipek, a kész salátaválogatások, és azok a nyers zöldségek és öntetek, melyekből magunk is összeállíthatjuk salátánkat. Ez persze csak egy verzió az előételek csoportosítására, interkulturális esküvő esetén – legyen szó az ifjú párról vagy csak a násznépről –, akár nemzeti konyhák szerint is csoportosíthatjuk az ételeket, így kellemesen megfér egymás mellett, de külön asztalokon egy karakteres magyaros kolbász-, szalonna- , tepertőkínáló, míg egy másikon a mediterrán régiót képviselő humusz, tahini, pita, egy másikon pedig a Földközi-tenger északi részét képviselő már említett grissinis falatok.  

Ahogy az előételeknél, úgy a főételeknél is nyugodtan szabadon engedhetjük fantáziánkat, és a tésztabártól a grillbárig bármi jöhet. Ma már a húsleves sem egyeduralkodó a terített asztalon, így egy jó levesbár ötletét is érdemes megfontolni, három-, négy-fajta izgalmas leves, hozzá különböző levesbetétekkel – mert bizony nem a levesgyöngy a levesbetét alfája és omegája! S ha a gyerekekről sem akarunk megfeledkezni, az egyik leves lehet akár gyümölcsös is, a siker biztos nem marad el. A késői snackek sorába a hagyományos kocsonya vagy pörkölt mellé/helyett krumplibárt is tervezhetünk, ahol a frissen sült – különböző formájú és ízesítésű – sült krumplikhoz változatos szószokat kínálhatunk, ahogy héjában sült krumplit is tejföllel és reszelt sajttal. És akkor az édességekről még nem is beszéltünk!

 

 

Egészségtudatos étkezés a lagziban is

„Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk.” – vitatható megállapítás, fôleg azoknak, akik újházi tyúkhúslevessel, klasszikus rántott bordával és dobos tortával azonosítják az esküvôi menüt. Egyre többen vannak azonban olyanok, akik a jeles vacsorán is figyelnek egészségükre.

Az egészséges táplálkozás lényegét sokan, sokféleképpen próbálták már meg összefoglalni, hol rosszul, hol jól. A hozzáférhető irodalom is hol jó, hol furcsa, egymásnak ellentmondó tanácsokat ad, sőt néha szakirodalomnak is nehezen nevezhető. Az összefoglalásra mi sem vállalkozunk, viszont hozzáértők segítségével szeretnénk bemutatni a manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő nyers étkezést, mert friss zöldségekből, gyümölcsökből, magokból, zöld levelekből készített, nyers ételekkel sem elképzelhetetlen a násznép elégedettsége. Kizárólag csak a nyers, hőkezelésmentes étkek tartalmazzák az élethez elengedhetetlen enzimeket: egy efféle menüsor végigkóstolása jó adag energiával is ellát, feltölti a szervezetet, nem keletkezik teltgyomor érzet, így marad erő a lényegre, az ünneplésre.


Életkert Nyersétterem


Ezek a finomságok mentesek mindenféle állati eredetű alkotótól, mesterséges anyagtól, színezéktől, ízfokozótól, nem tartalmaznak glutént, laktózt, hozzáadott cukrot, tejet, tojást.

Pinezits Alexandra és Tóth Péter, a szombathelyi Életkert Nyersétterem tulajdonosai ezt a menüsort ajánlják: étvágygerjesztő előétel és elegáns kompozíció egyben a zellerszáras, ropogós, aszalt kenyér, az Igor kenyér, tökmagkrémmel, friss paradicsommal.
Magában is nagyon ízletes, a pasztával pedig különösen kedvet csinál a folytatáshoz. Tetején a szezámmag nem csak a látványt, az ízhatást is kellően feldobja.

Aztán jöhet a füstölt sajtkrémleves édesburgonya chipsszel. A leves alapja napraforgómag és kesudió, 42 fokra melegítve érdemes kínálni.

A fő étel tálalásához remek opció a svédasztalos megoldás: a vendégek kedvük, ízlésük szerint válogathatnak. Fogyaszthatnak például körözöttel töltött paradicsomot, töltött káposztát, sushit,  melegített ételekből gombapaprikás, zöldségpörkölt nokedlivel, Caponata zöldségrizzsel a kínálat.


Életkert Nyersétterem

Természetesen egészségtudatosan is lehet édességgel zárni a menüt: túrógombóc eperöntettel melegen tálalva, feketeerdő pohárkrém jelentik a desszertet. Az esküvői torta, amely lényeges elem, szintén lehet egészséges: banán-csoki-kókusz, citrom, tiramisu, eperkrémes sajttorta a repertoár, de a pár fantáziája, kreativítása rengeteg új lehetőséget hozhat. Természetesen nemcsak a torta, hanem a lakodalmi menüsor kiválasztásánál is.

Catering-szolgáltatás

A catering-szolgáltatás egyre népszerûbb a házasulandók körében, hiszen ilyenkor a kiválasztott cég a lakodalom stílusához, az ifjú pár elképzeléseihez választja ki a helyszínt, az ételsort, a dekorációt, a felszolgálást… Mindez sokkal egyedibbé, emlékezetesebbé tehet egy esküvői ebédet, vacsorát.

Egy igazán jó cateringes csapattal való egyeztetés bizony nem egy rövidke találkozás, hiszen számtalan kérdést kell tisztáznia a megrendelés során az ifjú párnak. A legfontosabb nyilván az éteksor megálmodása, amely során ezernyi lehetőség közül választhatnak. Ha valaki ragaszkodik a hagyományos magyaros fogásokhoz egy ültetett vacsora keretén belül, azt is meg lehet kicsit bolondítani egy mini állófogadásos svédasztalos sarokkal, ahol az ínyencek vagy épp a vegetáriánus étkezés hívei találhatnak maguknak finomságokat. A meghívás során ma már minden vendégtől érdemes előre tudakozódni: nincs-e valamilyen élelmiszerallergiája, hiszen egyre gyakoribb a laktóz és glutén érzékenység, ezt is figyelembe kell venni a menü kialakítása során.Egy jó cateringes cégnek nem probléma, ha az ifjú pár egy grill party hangulatára vágyik, vagy netán ragaszkodna egy látványkonyhához. Akadnak, akik a mediterrán ízvilágot preferálják, vagy éppen egzotikus tengeri finomságokkal, vagy vadhúsból készült ínyencségekkel (is) szeretnék meglepni a vendégsereget. A menüsor akár visszatükrözheti az ifjú pár szerelmének állomásait is, így egy-egy étek mellé a vőfély külön kis színes történetet is elmesélhet… Természetesen az italsor is lehet hasonlóan izgalmas, így például egy kis mini borkóstoló, vagy az egyre népszerűbb pálinka kóstolása is emlékezetessé teheti az étkezést. A hölgyek biztosan örömmel csipegetnek a dúsan megrakott gyümölcstálakból, a gyerekeket pedig el sem lehet mozdítani a csoki szökőkút mellől. A kisebbek számára érdemes egy-egy külön nekik szánt, a mesék világát felidéző falatokat is kínálni. A figyelmesség a szülőket is meghatja…

A felszolgálás is lehet egészen egyedi, így igazán elegánssá teheti az esküvőt, ha az udvarias, jóvágású pincérfiúk frakkban vagy szmokingban szolgálják fel az ételeket. No persze az urak nem bánják, ha csinos hostess lányok kínálják az aperitifet. Apropó italok! Megegyezés kérdése, hogy ezen a téren mit vihet saját maga az ifjú pár, és mi az, amit az adott catering-szolgáltatás biztosít. Általában egy házi pálinka, vagy saját termelésű bor, ami kifejezetten az ifjú párhoz kötődik: mindenütt vihető. A felszolgálás is számtalan módon alakulhat. Az esetleges hidegtálakat, gyümölcskosarakat, desszertet sok esetben büféasztalon kínálják, míg a meleg ételeket általában pincérek szolgálják fel, de chafingekből (melegen tartókból) felszolgálók s maguk is szedhetik az ételeket a vendégek.Az evőeszközök és tányérok is alkalmazkodnak az esküvő stílusához, mint ahogy külön nagy figyelmet fordít a szervezőcsapat a terítőre, a szalvétára, a virág dekorációra, a megvilágításra, a székek díszítésére, a színek, anyagok harmóniájára és még számtalan kiegészítő elemre.

A catering-szolgáltatás szakképzett, gyakorlott kollégákat, stílust, elkötelezettséget és profizmust kíván. Az esküvői rendezvény sikeréhez hozzájárul a stílus, a hangok, fények, ízek összhangja. Egy jó szolgáltató ismeri a legújabb, modern megoldásokat: extravagáns helyszíneket, designt, ételeket. Mielőtt választunk, mindenképpen kérjünk referenciákat és tájékozódjunk körültekintően, mert nem biztos, hogy az olcsóbb árérték megfelelő szolgáltatással párosul.

A jó cateringes csapat olyan harmonikusan simítja egymásba, hangolja össze a különböző elemeket, hogy a vendégek egyszerűen csak azt érzik: remek miliőbe csöppentek, itt minden róluk és az ifjú párról szól...

Pezsgő vagy prosecco?

A pezsgő nemes ital, ünnepi alkalmak, esküvők szokásos kísérôje. Ezzel koccin-ta-nak a polgári szertartás végén, és a lakodalmi pohárköszöntô után is pezsgőt kortyol a násznép. Egyeduralma ma már megtörni látszik, hódít ugyanis a prosecco, azaz a pezsgőbor.
A prosecco egy szőlőfajta neve, amelyből az eredetvédett pezsgőbor készül. Északkelet-Olaszországban, Velencétől ötven kilométerre, a Valdobbiadene és Conegliano közötti dombok lejtőin termesztik immár kétszáz éve. Az olaszok szinte nemzeti italként tartják számon, de a világ számos pontján szívesen fogyasztják. A nemzetközi prosecco-divathullám kitörése a 90-es évek végén indult el, népszerűsége az elmúlt évtized második felében nőtt ugrásszerűen.Fehér és rozé változatban készül. Könnyű, gyümölcsös ízű, a nyáresti kerti partyk kedvelt kísérője már nálunk is. Előnye, hogy egy teljes menühöz lehet kínálni, hiszen aperitifként, de főétel mellé is kiváló. A nagy pezsgők (pl. Champagne) olcsóbb alternatívája, ugyanakkor minőségi ital.

A pezsgő egész életét ugyanabban az üvegben tölti, ott erjed ki először és másodszor is, a borhoz adott cukor és élesztő munkálkodása folytán, tehát természetes módon kerül bele a szénsav.A prosecco másoderjedése ezzel szemben acéltartályban megy végbe, az elnyeletett szénsav eredményeképpen mesterségesen kerül buburék a borba. Nincsenek benne másodlagos aromák, hiányzik belőle az élesztő jellegzetes, kekszes íze, inkább az elsődleges, gyümölcsös íz az uralkodó. Vigyázat, ugyanolyan könnyen a fejünkbe szállhat, mint a pezsgő! Ugyanakkor kevésbé eltartható: a palackozást követő három évig fogyasztható. A legtöbb pezsgőt is legjobb egy éven belül elfogyasztani, egy tankpezsgőben vagy prosecco-ban épp a frissesség az érték. Utóbbi remekül illik a sárgadinnye-sonka kombináció, az osztriga és más tengeri herkentyűk, valamint a kecskesajt mellé. Prosecco-ból készül például a Bellini koktél.

Nemcsak az olaszok, de az amerikaiak és az angolok is nagy rajongói a prosecco-nak. Idehaza is egyre kedveltebb: a borszaküzletek polcain ott van az eredeti olasz, de már a hazai pincészetek kínálatában is megtalálható a buborékos bor.

Döntés kérdése tehát, hogy maradunk-e a meg­szo­kott, jól bevált és mindenki által kedvelt pezsgőnél, vagy kipróbálunk valami újat, és egy kis itáliai életérzést csempészünk az esküvői koccintásba.

Morzsaparti


Ha nem is tervezünk három napos lakodalmat, másfél még beleférhet.

Családunkban volt egy sűrű évtized, mikor majd minden évben volt egy igazi nagy falusi lakodalom. Emlékszem a hajnalig tartó táncokra, a fáradt lábakra, és hogy persze a nagy eszem-iszomban rendesen elfáradtunk. De leginkább a másnapokra emlékszem, mikor pihent gyomorral kibontottuk az örömanya által alufóliába csomagolt kis pakkot és immár nyugodtan, de még a lagzi hangulatán ábrándozva majszolgattuk a hidegtál darabjait és a barackot. Anyukám szentül állította, hogy a barack névre hallgató sütemény igazán csak másnapra érik össze, másnapra, a morzsapartira, így személyes sértésnek érezte, ha az kimaradt a csomagból. Mi ezt a másnap délutáni lakomát csak madárlátta falatozásnak hívtuk, ajkai ismerőseink csurgónak, a morzsapartit pedig csak sokkal később, Pesten hallottam először.

No, de lássuk csak, szépen sorjában, hogy is van ez a morzsaparti! Az ugyebár mindenki számára tény, hogy a násznépnek csomagolunk útravalót, ha már ilyen hosszú – bármilyen hosszú – utat megtettek. Ezt régen a maradékokból szedték össze, ma már az esküvői ajánlatokban külön is kérhetjük az előre összekészített, dobozolt csomagokat, amik többnyire süteményekből állnak.

Igazi morzsapartiról akkor beszélhetünk, ha „ottal­vós” a lagzi, és másnap délelőtt vagy inkább délután még egy kötetlen közös falatozásra vendégül látjuk a násznépet, vagy egy részét. Ez attól függően, hogy hol tartjuk a nagy napot, és hogyan intézzük a vendéglátást, különbözően alakulhat.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy az ifjú párnak ott kell-e lennie… Van, aki úgy tartja, hogy feltétlenül, hiszen ők a vendéglátók. Szó se róla, kedves és nemes gesztus, ha másnap még fitten, frissen készen áll az ifjú pár a forgolódásra, de azért nem túl reális elvárás. És remélhetőleg ők már boldogan robognak nászútjuk felé, kettecsként. Éppen ezért a házigazda, háziasszony szerepét többnyire nem ők szokták ellátni. Ha a család szállásolta el a násznépet, és az örömszülőknél lesz a morzsaparti, akkor természetesen ők gondoskodnak a vendégekről. Ha hotelben aludtak vendégeink, és az esküvői csomagunk része a másnapi falatozás, a tanúk is átvehetik a házigazda szerepét.

Akármelyik verziót választjuk, ügyeljünk arra, hogy ne vállaljuk túl magunkat – lesz elég feladat az esküvővel így is, úgy is. Ha gondoskodunk a morzsapartiról, nagyszerű, vendégeink bizonyosan hálásak lesznek érte, de ne kerítsünk neki nagy feneket. A problémamentes szervezés miatt, érdemes már a meghívóban is feltüntetni a morzsapartit, jelezve, hogy kiknek szól, mikorra vagy még inkább, mikortól tervezzük és hova. Erre épp úgy kérhetünk, és kérjünk is visszajelzést, mint a lakodalomra. Persze a résztvevők száma nincs kőbe vésve, ki tudja, hogy milyen hosszúra nyúlik az éjszaka, de jó tudni, hogy egyáltalán vannak-e érdeklődők. A menüt nem kell túlcizellálni, hiszen eleve megfáradt gyomroknak szól, legjobb egy könnyebb svédasztalban gondolkodni, ami mellett kellemesen lehet beszélgetni, és nagyokat nevetni az előző este szépségein.

Borok az esküvőn


Mennyit emel egy esküvő hangulatán a jóféle bor? Aki boros, annak rendesen elronthatja a kedvét egy jellegtelen, túlságosan savas, túlkénezett, hibás bor. Érdemes jó helyről, jó bort választani!

Minőségi bort az asztalra!

A magyarországi hagyományos esküvőkön az a megszokott, hogy a borok között lehet választani. Fehéret, vagy vöröset szeretne a vendég? Van úgy, hogy nem is kell külön rendelni, a bor általában kancsóban már az asztalon kínálja magát – ami a vörösbornál nem gond, a fehér viszont hűtést igényel! Ne várjunk ezektől a nedűktől különleges minőséget, sok esetben a családhoz tartozó, borral foglalkozó férfiember borát kapja a násznép. Ez takarékossági szempontból talán jó lehet, de sajnos sok esetben kiábrándító borok kerülnek az esküvői asztalra. Érdemes inkább egy jól iható, minőségi bort választani a lakodalmi étkezéshez, mert ha nem jók az asztali borok, több fogy a whiskyből és a többi röviditalból.  Ha például van egy kellemes, közös boros élménye az ifjú párnak valamelyik borvidék pincéjéből, ezt kell feleleveníteni, onnan kell rendelni, és nyilván nem palackos kiszerelésben, hiszen a lédig verzió mindig olcsóbb. Egy jó borásztól származó, letesztelt borral nem lehet melléfogni!

C.S. vagy OPI?


Életem egyik legkellemesebb vörösboros élménye egy Neszmélyhez közeli pincében volt. A pince mélyén két Villányból származó marmonkanna rejtette a kétféle bort, a C.S.-t és OPI-t – ez volt ugyanis rájuk ráírva. Előbbi Cabernet Sauvignon volt, utóbbi Oporto (Portugieser). Mindkettő nagyon finom volt, főleg úgy, hogy egy forró nyári napon a melegtől is menekültünk a pince hűvös mélyére. Ha ezt szolgálták volna fel az esküvőmön, a násznép már a második pohár után vonatozott volna…

Bor dobozban

Azt persze nehéz lemérni, mennyit emel egy esküvő hangulatán a jóféle bor, talán nem annyira fontos, mint az ételek minősége, de aki boros, annak eléggé elronthatja a kedvét egy jellegtelen, túlságosan savas, túlkénezett, elrontott bor. A megbízhatóság is fontos szempont. Ha nincs idő elmenni az ország másik végébe a borért, vagy a műanyag kannás szállítás riasztja a szervezőket, akkor is van megoldás! Sok városban vannak minőségi borszaküzletek, már több, mint 40 helyen található olyan Borháló Borkereskedés, ahol meg is lehet kóstolni a borokat, jó áron elérhetőek és az ország legjobb borászaitól származnak. Választhatjuk a több literes dobozos kiszerelést, a minőség garantált és így többféle borból is italozhat a násznép.

Ha nyár, akkor rozé!

A magyar gasztronómia egyre inkább halad a könnyebb ételek felé és az esküvőkön a húsleves–rántott hús–töltött káposzta szentháromsága sem egyeduralkodó már. A nyári melegben szívesebben fogyasztják a könnyű rozét az emberek, és egyáltalán nem szentségtörés, ha a rozéba egy kis szóda is vegyül. Újházy Ede színész ugyan nem szódával, hanem kovászos uborka levével hígította a bort, de ezt semmiképp sem ajánlanám a násznépnek, legfeljebb a lagzi másnapján… A hagyományos szódát viszont mindenképpen javaslom, kiválthatja a buborékos ásványvizet is. Habár az abroszokat biztosan meglocsolják egy kis szódavízzel a gyakorlatlan jelenlévők, de ezek a kis bakik csak még vidámabbá teszik a lakodalom hangulatát.

Éjféli vacsora

A menü már kész van, az italokat már összeállítottuk, torta, desszert pipa. Mi maradt még hátra? Természetesen az éjféli vacsora! Mert hiába is gondoljuk, hogy a vendégsereg hét degeszre ette magát a vacsoránál, éjfélre a féktelen tánc és az italfogyasztás meghozza újra az étvágyat, és már hevesen nézelődnek is, mikor jelennek meg a túlélő tálak. Hogy mi legyen a tálon, az már persze egy nehezebb kérdés, hiszen ahány lagzi, annyi kínálat. Amiket mindig fel szoktak nálunk tálalni, azok a vacsoráról megmaradt hideg sültek: ezek ilyenkor igazi csemegét jelentenek az éhes mulatozónak. Szokás még a levesben főtt tyúk vastagabb részeit sütve tálalni. Ahogy Móricz Zsigmond írja a Tragédiában: „Eszébe jutott, hogy egyszer gyerekkorában valami lakodalomban volt. Rokona is volt az a család, mégse kapott az egész lakomából mást, csak tyúklábat." Pedig, mint ismeretes, a töltött káposztára várt, amiből hatvanat akart megenni főhősünk. S igen, a töltött káposzta egy régi kedvence a magyar lakodalmas konyhának, s előszeretettel tálaljuk különböző verzióit éjfélkor is. Ha már itt tartunk, kis hazánkban akár a hús hússal kínálása sem lenne meglepő, így igazán szívmelengetően hat ránk egy igazi jó disznótoros, hurka, kolbász házikenyérrel és savanyúságokkal, vagy egy jó szarvas- vagy őzpörkölt nokedlivel. Ezeket a menüket persze komoly gyomrokra tervezték, így idővel a könnyebb saláták és hidegtálak is megjelentek, élen a töltött tojással és sajttálakkal, valamint az elmaradhatatlan majonézes salátákkal - a kukoricától a tésztáig. S mert tényleg könnyített szakaszhoz értünk, ma már a gyümölcs is része lehet az éjféli ajánlatunknak, frissen és salátában kínálva egyaránt.
A hazai hagyományoktól merően eltérő menükre is van példa, persze. Egy bohém, kötetlen lagzira például nem átallott az ifjú pár éjfélre friss, forró, családi pizzákat rendelni - a siker nem maradt el! A jó pizzát mindenki szereti, a hivatalos sok fogás után, pedig egészen üdítően hatott kézzel ennie a násznépnek. Az amerikai esküvőkön ennél kalandosabb ajánlatokkal is találkozhatunk. A helyi nagy kedvenc a csípős csirkeszárnyak, colesaw salátával és zöldséges-csirkés wrapokkal például gond nélkül felkerülhet az éjszakai kínálatra. A könnyedebb verziók között gyakran találunk különböző sajtkrémes, joghurtos, vagy akár paradicsomos alapú mártogatós kencéket hozzá falatnyi zöldségeket, chipset, tortillát és sajtot kínálva, vagy frissensült perecet. S hogy a plusz édességről se feledkezzünk meg, a nemzetközi trendek szerint nyugodtan kínálhatunk snapsz pohárba töltött étcsokoládé mousse-t, csészében kínált habos kávéparfét, vagy ha igazán különleges meglepetéssel szeretnénk előállni, jöhet a waffel bár. Igen, a belga waffelről beszélek, erről az omlós, foszlós, roppanós cukros csodáról, amit szabadon bolondíthatunk gyümölccsel, tejszínhabbal, vanília- vagy csokikrémmel, vagy akár fagyival is. Zseniális!

Az esküvői ital etikett

Amikor az ifjú pár belevág a nagy nap szervezésébe, akkor döbben rá, hogy az egyik legfogósabb kérdés, az italkínálat összeállítása.

Vannak biztos pontok is ezen a téren. Így a polgári szertartáson a pezsgős koccintás a tanúkkal, szülőkkel mindenütt szokás. A hivatal általában felajánlja, hogy biztosítja a pezsgő nedűt, kevesen élnek azzal a lehetőséggel, hogy saját maguk viszik az italt. Ezt akkor érdemes megtenni, ha valakinek népes baráti, ismerősi társasága van, akiknek jó része nem kap meghívást a lagziba. Ilyenkor kedves gesztus lehet, ha a szertartás után egy „össznépi" pezsgős koccintásra invitálnak mindenkit. No persze nem kis szervezést kíván a kellő mennyiségű pezsgős pohár bérlése. Ilyenkor érdemes fele részben édes, fele részben száraz nedűt biztosítani, illetve narancslevet a gyerekek és a sofőrök számára.

Az esküvői itallap összeállításánál vannak alapvető szabályok, amelyeket a násznép ízlése, szokásai egészítenek ki. Először nézzük a nem alkoholos italokat! A szénsavmentes és szénsavas ásványvizet, a minimum két fajta rostos üdítőt, és három-négy fajta szénsavas üdítőt érdemes kiegészíteni néhány üveg gyermekpezsgővel a kicsik kedvéért, akik nagy melegben biztosan élvezettel kortyolják nagy kedvencüket, a jégkását is. A gyümölcsös alkoholmentes bólé pedig akár a felnőtteket is kényezteti. No de a legnagyobb fejtörést inkább az alkoholos italok jelentik. Amiből nem lehet elég, az a sör. A legjobb megoldás, ha a kiválasztott vendéglátóhely jó kis csapolt sörrel rendelkezik, ám több féle üveges sör kínálata is elengedhetetlen. A borkínálat az esküvő stílusától függő. Egyre nagyobb divat a borkóstolós esküvő, amely a svédasztalhoz remekül párosul. Ilyenkor az itallapra nem csupán a bor fajtáját érdemes feltüntetni, hanem annak legfőbb jellemzőit, versenyeken való minősítését. Ha erre esik a választásunk, akkor nem maradhat el az asztalról a sajttál sem. A legszerencsésebb, ha sommelier kínálja az italokat, így az arra fogékony vendégek még többet megtudhatnak az adott nedűről. Borkóstolónál érdemes öt-hat fajta különlegességgel is kirukkolni, illetve a megfelelő poharakról gondoskodni. Aki a hagyományos borfelhozatal mellett dönt, annak érdemes egy jó minőségű fehér- és vörösbort kínálni az asztalon, illetve egy jófajta rozét is, hiszen egyre nagyobb a kultusza ennek a gyümölcsösebb, könnyedebb bornak, elsősorban a hölgyek körében.

Nincs igazi a lagzi tömény italok nélkül! A készletből nem hiányozhat a Jägermeister, a whisky, a vodka, hölgyeknek a Baileys, no és mindenekelőtt a jó házi pálinka. Ma már a köszöntőital is a legtöbb helyen valamilyen jófajta pálinka, amelynek története van. Ezt általában a vőfély meséli el a násznépnek. Igazi kultusz itallá vált az esküvőkön a pálinka. Apropó! Vajon melyik dal az, amely az utóbbi években minden esküvőn „mindent visz"? Amelyre még azok is a táncparketten teremnek, akik egyébként egész este az asztalnál ülnek? Természetesen a Magna Cum Laude Pálinkadala. Mindezt igazán megbízható forrásból tudom: egy esküvői videós ismerősöm mesélte, aki szerint nincs lagzi e nélkül a dal nélkül, ahogy nincs lagzi jófajta pálinka nélkül sem. Azt is tőle hallottam, hogy italfronton mindig telitalálat, ha egy képzett mixer a lagziban folyamatosan keveri a vendégek kívánságait. A sláger a Mojito, a Cosmopolitan, a Margarita, a Sex on the Beach és a Pina Colada. Persze ez bizony nem olcsó mulatság! Míg az ételfogyasztást elég pontosan lehet megbecsülni, addig az italoknál sajnos nincs egyszerű dolgunk! Sokat spórolhatunk azon, ha a tömény italokat saját magunk vihetjük, és az étterem csak a felszolgálásért számít fel külön díjat.

Ami a lényeg: ne porciózzuk ki az adagokat! Ha a végén marad néhány üveg itóka, az tökéletes lesz a nászútra útravalónak...


Másnaposság ellen

Áttanulmányozva az összes fellelhető forrást a következő örökbecsű igazságokra jutottunk. Ha el akarjuk kerülni a macskajajt, ne igyunk! Az egyik legismertebb latin szállóigénket, Brennus gall hadvezérnek tulajdonítjuk, de Cserna-Szabó András és Darida Benedek könyve után, bizony ezek a szavak - Jaj, a legyőzötteknek! - már mást is jelentenek. Igen, a macskajajról beszélek, mely szinte elkerülhetetlen velejárója egy hajnalig tartó lagzinak. Persze, lehet azt tervezni, hogy nem lesz baj, de szegény vőlegénynek ezen az estén, bizony mindenkivel innia „kell", és a vőfély játékai is általában egy pohár bornál vagy pálinkánál kezdődnek és fejeződnek be, szóval jobb felkészülni a legrosszabbra is, a másnaposságra. (A felkészülés természetesen az ifjú arának is szólhat. Ha fennáll a veszélye a másnapi szenvedésnek, érdemes pár nappal későbbre tenni a nászutat.)
Tehát, ha az alkoholfogyasztás rögös útjára lépünk, van pár trükk, amivel csökkenthetjük a macskajaj lehetőségét, majd pár, ami a hatását is. Tudjuk, mennyi az annyi! A súlyunk, a nemünk és a korunk is mind-mind hatással van arra, hogy mit bír el a szervezetünk. Első és legfontosabb aranyszabály, ne igyunk éhgyomorra. Egy nehezebb étkezés sokat segíthet - na nem a vonalainknak -, mert a zsír lassítja az alkohol felszívódását, így nem emelkedik meg olyan gyorsan véralkoholszintünk. Sokat segíthetnek persze az étkezések közötti rágcsálnivalók - sósmogyoró, chips, olajbogyó - is, amelyek szintén a lassítást segítik.
Víz, víz, víz! Előtte, közben, utána. Ezzel sokat tehetünk az alkohol okozta dehidratáltság csökkentéséért. Gyakran javasolják a gyümölcslé fogyasztását is, mivel a fruktóz segíti az átalakítást, de ezzel azért legyünk óvatosak, mert mikor már keverjük a kettőt, a gyümölcslé édes íze elfedheti az alkohol erejét, és észre se vesszük, hogy már hányadik pohárnál tartunk. Azon túl, hogy a dohányzás milyen élettani veszélyeket rejt, alkoholfogyasztás mellé különösen kerülendő, mivel csökkenti az alkohol álmosító hatását - ami természetes határa lehetne fogyasztásunknak -, így sokkal-sokkal hosszabb lehet az éjszaka. Ha már megtörtént, maradnak a gyógyírek!
Kutyaharapást szőrével... van, akinek talán beválik, de alapvetően ezzel csak tovább halogatjuk a józanodás végét, így inkább ajánlanánk egy jó forró levest, és jó sok alvást. Ne feledjük, épp méregtelenítünk! Drága, jó megviselt májunknak elsődlegesen időre van szüksége a regenerálódáshoz, amit attól függően, hogy bírunk-e már ételre vagy italra nézni, különböző táj- és házegységenkénti gyógymóddal támogathatunk. A herbateák hívei a citromfű, a borsmenta és a bodza teákat javasolják elsődlegesen, de a sok víz is a barátunk lehet. Ne feledjük, ahány gyomor, annyi kúra; legkedvesebb kollégiumi cimboránk ezeken az estéken a kovászos uborkára járt rá, neki ez segített...

Tegyük varázslatossá!

Számtalan esküvői menüt állított már össze Limpert János mesterszakács, aki a szakmáját hajdanán a Pannónia Vendéglátóipari Vállalatnál kezdte, dolgozott Európa számos országában és Japánban is. A Szófia Étterem és a Benczúr Palota voltak pályájának későbbi állomáshelyei, majd a visegrádi Silvanus Hotel következett, 4 éve pedig társtulajdonosként a visegrádi Nagyvillám Étterem konyháját irányítja.

Mennyire fontos a látvány, az ételek tálalása, díszítése az esküvői menüsornál?

Ez egy olyan díszétkezés, ami jó esetben egyszer van az ember életében, ezért tegyük varázslatossá! Ha már a terítés, a dekoráció alkalomhoz illő, az étel is legyen szemet gyönyörködtető. Az a jó, ha ez a kép megmarad a vendég emlékezetében. Vannak olyan társaságok, akik a büféasztalos megoldást kedvelik, de azt javaslom, hogy legalább az előételt és a levest hagyományos módon szolgáljuk fel. Szerintem fontos, ha megérkezik a vendég, foglalja el a neki szánt helyet, szolgálják ki. Szerencsés, ha előétellel kezdünk, ami jól mutat a tányéron, aztán jöhet a leves, és a fő fogást már választhatja a násznép a büféasztalról. Az is fontos, hogy alkalmazkodjunk a lakodalom programjához, a ceremónia mester igénye szerint kell időzítenünk a különböző fogásokat.

A húsleves megújítható?

Lehetőleg csésze levest fogyasszunk, a gazdag húsleves olyan, mint egy lórúgás a nagy nyári melegben. Lehet tokaji, vagy fácán erőleves, kerülhet bele vadderelye, fátyolos fürjtojás. A Pilisi tárkonyos vadragulevesünk nagyon népszerű ilyenkor is. Rengeteg megoldás létezik húslevesre, nagyon széles a magyar konyha kínálata, a kánikulában pedig gyümölcsleveseket vagy egy gazpachót ajánlunk.

Mi az a főétel, amit szívesen fogyasztanak a vendégeik?

Ha szárnyas ételt ötvözünk kecskesajttal roppant jó a fogadtatása, ha libamáj is előkerülhet, akkor a komfitált libamáj almakoronán olyan étel, ami megbolondítja az esküvői menüt, ezt utána nehéz überelni.

Helyénvalónak tartja az éjszakai töltött káposztát?

Az éjfél utáni töltött káposzta elsőre nehéz ételnek tűnik, de mi úgy tapasztaltuk, hogy alkohol szívó hatása van, és a gyenge gyomrú vendégek is szívesen csipegetnek belőle. Nem kell sokat enni ebből, hogy a beteg gyomra ismét magára találjon. Olyasmi ez, mint a korhelyleves újévkor.

Készítenek esküvői tortákat is?

Igen, mestercukrászunk meg is kóstoltatja a párokkal a tortáinkat, de sokan ragaszkodnak ahhoz, hogy ők hozzák a tortát, házi süteményeket is, de ha forró augusztusban megjelenik az örömapa és hozza a tortát a 40 fokos autójában, akkor támadnak bennünk kételyek... Én ilyenkor el szoktam botlani a tortával: nem adom oda a vendégeknek. Fontos, hogy tudjuk, melyik cukrászat készítette a tortát, és hogyan szállítják. Nyáron akkor teljes egy esküvő, ha könnyű fagylaltkehely vagy gyümölcssaláta a desszert.

Tudják-e érvényesíteni azokat a gasztronómiai jellemzőket a lakodalmakon, amik az étterem sajátjai: mediterrán jellegű konyha, könnyű ételek, grillezett és tepsiben sült ételek, helyben termesztett fűszernövények, vadak és erdei gombák?

Természetesen folyamatos kompromisszumkeresés folyik, még mindig a bundázott ételek a meghatározóak, de kitágult a világ, a párok sokat utaznak, sok esküvőn vesznek részt, rengeteg a vegyes házasság, jönnek az új ételek, sokat változott a gasztronómia nálunk is, már rendelkezésre állnak remek nyersanyagok, amikből jókat lehet készíteni. Ha engedékeny a vendég, és az ár-érték arányt is meg tudjuk találni, akkor sok minden kerülhet a menüsorba.

Gyümölcsöző lakodalom

Egy gyönyörű, érett gyümölcs formájában és ízében is éke lehet egy esküvőnek, csak merjünk játszani vele, s ne álljunk meg rögtön a gyümölcssalátánál! Válogathatunk színek, formák, szimbólumok vagy akár kedves emlékek szerint is, ahogy a kedvünk tartja.

A, mint alma. A sokszínű gyümölcs, mely köztudottan a szerelem szimbóluma is - s nem csak Éva, de akár Aphrodité aranyalmájára is gondolhatunk - méltatlanul kerül általában háttértbe, pedig telis tele van lehetőségekkel. Egy „country stílusú" vörös-fehér esküvőn a kicsattanóan vörös Starking almák ültető kártyáinkat is jelölhetik, a ma is oly divatos, zöld-fehér lagzin akár asztaldísz is lehet a Granny Smith egy öblös üvegkehelybe halmozva. Így a hűvösebb napokon a karamellbe mártott csillogó almák is ínycsiklandó darabjai lehetnek a menünek, csak úgy, mint a násznépet felmelengető almakehelybe töltött fűszeres forró almalé, egy fahéj rúddal megkeverve, vagy a sajttál kísérőjének tálalt szeletek. Ezen túlmenően elvitathatlan érdeme, hogy akár öko-tudatos esküvőkre is nyugodtan ajánlható, hiszen a helyi piacról is könnyedén beszerezhető. A hely közelsége egyébként a gyümölcs választásához jó szempontot adhat. Egyre többen választanak például borászatot esküvőjük helyszínéül, s ha már ott tartjuk a nagy napot, a szőlő kötelező darabja kell hogy legyen a fogadásnak, legyen az akár a jégkockaként lefagyasztott szőlőszem a pezsgőben, vagy a szőlőnyárs a csokoládé fondü mellett. A gyümölcsök idényére egyébként kevésbé környezettudatos pároknak is érdemes figyelni, mivel a szerelemszínű piros gyümölcsök - cseresznye, málna, eper - frissen jók csak igazán. Kora nyári esküvőknek már friss vendégköszöntői lehetnek, személyre szóló kis tálkákban. Ha már nyakig járunk a gyümölcsszezonban akár egy bőségszaruval is bővíthetjük a büfé kínálatát, nem csak az alakjukra figyelők fogják megköszönni. A bőségszarutól persze már csak egy apró lépés az extravagánsabb kiegészítők, a gyümölcsszobrok köre. Talán már mindannyian láttunk művészien kifaragott kosarakat vagy épp rózsákat görögdinnyéből, ananászokból épített pálmafákat, melyek mellett most már gyümölcscsokrokat is faragnak, komponálnak a szakemberek. Ennivalóan szépek!
Írtunk már színekről, idényekről, számtalan felhasználási lehetőségről, kimaradt még azonban a gyümölcs, mint téma. Ma már nem újdonság, hogy egy édes falat - mint például az eper - az egész ünnepség hangulatát meghatározza. Persze nem könnyű meghatározni, hol a határ, de ím e néhány ötlet szamócára:
- meghívón feltűnő piros szívnek már akár lehet kis zöld szára is,
- a köszöntő pezsgőben már feltűnhet pár szem eper,
- az előétel is lehet egy merészebb saláta balzsamecettel és eperrel megbolondítva,
- a gyerekek üdítője lehet inkább eperszörp,
- a desszertek között feltűnhet csokoládéba mártott eper, vagy csak egy öblös tálnyi, tejszínnel koronázva,
- s ha igazán bohémek vagyunk, akár az esküvői csokorba is belecsempészhetünk pár szemet, s az sem baj, ha még nem mind piros,
- a legelhivatottabbak pedig a násznép tagjait egy-egy szalaggal átkötött szamóca palántával is megajándékozhatják.

Az elburjánzó gyümölcsös motívumok mellett, persze, hozzá kell tenni, hogy van pár Achilles-sarka is az ötletnek. Ilyen lehet például a kerek asztal közepére beállított hatalmas üvegváza barackokkal - hatása pont olyan, mint egy őrült nagy csokoré: szép, szép, de senki nem érti, miért van ott. Hasonlóan fontos szempont lehet a nyári szabadtéri esküvőknél, hogy a felvágott gyümölcs nem csak a vendégeinket, de a környék összes szárnyas rovarát is csalogatja. Akár hogy is döntünk, akármilyen gyümölcsöt választunk is esküvőnk kiegészítőjeként, csak olyat válasszunk, amit szeretünk is - mind a ketten -, s bizonyosodjunk meg róla, hogy frissen érkezik a parti helyszínére, mert bizony ezen áll és bukik ehető dekorációnk sikere.

Tea az esküvőn

Egy csésze tea felfrissíti a testet, kettő pedig a szellemet – tartja egy ősi, kínai mondás. A teázás szenvedély, szertartás, szinte már művészet. Az aromás ital igazi kedvenccé válhat, ami a nagy napot is különlegesen elegánssá teheti.

A valódi tea nem a boltban kapható filteres változat, ezt jó, ha előre leszögezzük! A megbízható minőségű, kimért szálas tea sok szárított gyümölccsel – na, az az igazi! Nem kell más, mint egy kis forró víz, egy fém teatojás, egy kanál méz, kevés citrom, és kész a finom, melengető ital. Ezt nem lehet csak úgy kutyafuttában elkortyolni, a tea szinte megkívánja, hogy nyugodt körülmények között, lassan iszogassuk, mondjuk egy fotelba kuporodva. A hétköznapokat megédesíti, az ünnepeket még fényesebbé teszi egy-egy különleges teaköltemény. Miért épp az esküvő lenne kivétel?
Egy elegáns menyegző italválasztékából nem maradhat ki a tea. Ma már kifejezetten az esküvő hangulatához illő kompozíciókat is készítenek. Az esküvői teák látványukban, ízhatásukban és illatvilágukban is passzolnak az alkalom fennköltségéhez. Létezik például szerelmes mandulás tea, amelyben rózsaszín szívecskék szimbolizálják az örök összetartozást. A fehér esküvői teát pedig citromos vanília és apró rózsabimbók varázsolják ünnepi itallá. A választékot bővíthetjük zöld- és fekete teával, különböző gyümölcsteákkal.

Ha van hozzá megfelelő hely, berendezhetünk egy tea szalont az esküvői vacsora helyszínén, egy meghitt kis sarokban. Az asztalokat itt is az esküvő színeivel ékesítjük. Kell néhány illatgyertya, amelyek a romantikus félhomályról gondoskodnak, esetleg pár véletlenszerűen elszórt rózsaszirom, és máris kész a hangulatos kis zug, ahová két tánc között beülhetünk elkortyolni egy csésze finom teát.

Ne feledkezzünk meg az alkalomhoz illő teás készletről sem! Ha az esküvő alapvetően nagystílű és elegáns, tanácsos a csészéket és a kannákat egy patinás porcelángyár termékei közül kiválasztanunk. Ha bohókás, fiatalos arculata van a menyegzőnek, különböző színes bögréket tehetünk az asztalra. Használhatunk hagyományos szamovárt is, a vendégek a csodájára fognak járni!

Ha a lagzit meleg, nyári napra szerveztük, nem biztos, hogy a forró tea nyerő ötlet lesz. Készítsünk inkább többféle jeges változatot, ami igazán hűsít és frissít! Ezt azok is megihatják, akik a mulatság után autóba ülnek. A teakoktélokat bolondíthatjuk mentával, citromfűvel, az ízének megfelelő gyümölcsdíszítéssel.

A tea nem csak az esküvői vacsora különleges kiegészítője lehet, hanem például köszönő ajándéknak is kiváló. Az ún. virágzó tea tökéletes választás. Ez egy kézzel készült művészeti alkotás, amely 20 évvel ezelőtt a tea őshazájából, Srí Lankáról, Indiából és Kínából indult világhódító útjára. A teagumókat tavasszal gyűjtik be az ültetvényekről, majd válogatott tealevelekkel kötözik össze. Minden egyes darabot aromazáró csomagolásba zárnak, hogy minél tovább megőrizze zamatát. A kis golyócskát aztán kancsóba tesszük, és ráöntjük a forró vizet. Ennek hatására a teagumó kivirágzik, és igazi műalkotássá válik. Illata telt, íze erőteljes és frissítő, a látvány pedig csodálatos. Igazi különlegesség. Legtöbbször fehér vagy zöld teából készül, de számos változata létezik. További előnye, hogy többször is felönthető, egyetlen gumó másfél-két liter tea elkészítéséhez elegendő.

Lakodalmi konyha

Hatvan-hetven vagy akár százhúsz embert egyszerre elégedetté tenni nem könnyû.
De az út a gyomrukon át vezet.
Íme egy biztos módszer.

Egy-egy esküvőről az évek múltán pár emlék jut már csak az eszünkbe, s ez általában nem is a ceremóniához, hanem a lakodalomhoz kötődik. Szégyen, nem szégyen, nem igazán emlékszem már az egyébként tényleg csodaszép menyasszonyok ruhakölteményeire, vagy a szertartás részleteire. Viszont pengeéles képek, ízek idéződnek fel bennem egy-egy családi lagzira emlékezve. Milyen volt a házi fatörzs-torta íze, hol nem sütötték át rendesen a húst, hol maradtam éhes, s hol ettem a legfinomabb éjféli aprófalatokat. Hogy min múlik a jó vendéglátás, s mivel készüljünk násznépünk számára, ehhez kértem segítséget Edvi Lászlótól, a győri Belgian Beer Café Royal Étterem és Söröző séfjétől.
Mindenképpen óvatosan kell az ételsor összeállításába belekezdeni. Egy hagyománytisztelő menüvel nem lehet nagyot hibázni, s bizony hatvan-hetven fős vendégseregnél ez már fontos szempont. Persze, ha csak szűk körben ünnepeljük, tíz-tizenöt főnél, lehetünk merészebbek is! Nálunk egy hagyományos lakodalmi menü újházi tyúkhúslevessel kezdődik, természetesen a főtt húst külön tálaljuk zsemle- és/vagy tormamártással. Ezzel már megadtuk az étkezés alaphangulatát, melyet a vegyes hústálakkal folytatunk. Ezeken lehet rántott szelet, natúr borda, sertés szelet vadász módra – gombás, vörösboros, csirkemájas raguval tálalva – és persze szárnyasok. Mondanám, hogy elhagyható a rántott, de azért mi magyarok olyanok vagyunk, hogy keresnénk a „kabátos húst”. Fontos tehát, hogy legalább háromféle hús kerüljön a tálakra, amikhez a köret konvencionálisan krumpli és rizs. Persze ma már egy pici, nagyon pici párolt zöldség is melléjük kerülhet, de alapvetően nem őket keresik. Ehhez jönnek a saláták, magyarosan. Ecet, víz, só, cukor, s ezzel nyakon öntve a fejes saláta, az uborka vagy a paradicsom, kicsi hagymával megbolondítva. Mellettük ott vannak a savanyúságok, melyek nem azonosak a salátákkal! Ide soroljuk a csemegeuborkát vagy például a káposztával töltött paprikát. A desszertek sorába már beletartoznak a sörkorcsolyák – a sós falatkák, pogácsák és tallérok, majd az aprósütemények. Hagyományosan ezt a násznép szokta hozni, s én is mindig ledöbbenek azon, milyen aprólékos, macerás süteményeket tudnak csinálni a háziasszonyok. Ott van például az „őszibarack”, az a ragasztott, színezett, cukorba görgetett sütemény. Hihetetlen mennyi munka van vele. De komolyra fordítva a szót, tény: a legtöbb étterem beengedi ezeket a házi finomságokat a lakodalomra, de azért vigyázzunk az étkeztetési szabályokra, nehogy a megbetegedjen az egész násznép! Az édességekhez jönnek még a torták is, ami lehet feketeerdő, csoki, karamell vagy valami tejszínes, de mindenképpen más ízűeknek kell lenniük, mint az esküvői tortának. Éjfélkor aztán újra tálalunk. Jöhetnek a hústálak maradékai, mini töltött káposzta, pörköltek, de jellemzően nem körettel, hanem péksüteményekkel tálalva.

S mit adjunk a vegetáriánus vendégeknek?
Nekik készülhetnek merészebb összeállítások is, hogy ne csak mindig a magyar vendéglőkre jellemző rántott gomba-rántott sajt összeállítást kapják. Levesnek akár egy zöldborsó-krémleves – ha fogyasztanak tengeri gyümölcsöket, akkor rákfalatokkal –, második fogásnak pedig szervírozhatunk egy karamellizált tetejű céklás rétest, grillen elkészített egymásba fordított töltött gombával, mellé brokkoli, karfiol. De akár egy rizottófelfújtat is el tudok képzelni hozzá.

archiv 2009 | archiv 2010
| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu