Virág

A menyasszonyi csokor formái

Ki gondolná, hogy a menyasszonyi csokornak nemcsak a virágai, a színe, de bizony a formája is külön tudomány? A költôi kérdésre, persze a virágkötô mesterek ne válaszoljanak, de kezdô menyasszonyként érdemes pár alapkifejezést átnézni, mielôtt kikérnénk a szakember véleményét, hogy lássuk, hogy ez a sok ismeretlenes egyenlet mennyi lehetôséget nyit meg elôttünk.

Kerek, bokréta csokor
Klasszikus kicsi, kerek formájú csokor, amit ennek megfelelően tömött fejű virágokból szokás leginkább kötni. Esküvő esetén erre a rózsa a legjobb választás. Ebbe a csokorba nem, vagy csak kevés kiegészítőt tesznek, itt a tömény virág biztosítja a hatást.

Gömb alakú függô csokor (csóklabda)
Nomen est omen. Ez a csokrot pont úgy kell elképzelni, mint ahogy a neve mutatja. A bokrétához hasonlóan általában rózsából kötik, de csodásan mutat hortenziából vagy akár krizantémból is. Mivel itt egy teljes gömböt formáznak a virágokból, több hely jut a kiegészítő díszeknek gyöngyből, szalagból. A gömbön egy szalagból készült akasztó található, így különösen könnyű a tartása. Drágább típusa a kompozit avagy társított virágcsokor, ami pusztán szirmokból áll.

Biedermeier csokor
A megunhatatlan klasszikus. A svájci eredetű csokor követi a fenti kompozíciók kör, gömb fókuszát, de velük ellentétben, minimum két különböző színű virág alkotja. Ebben a csokorban a szigorú geometria a mérvadó, a színek körkörös rendben követik egymást.

Karcsokor
Maga az elegancia. A híres színésznőről, Sarah Bern­hardt után gyakran hívták Bernhardt csokornak is.
Jellegzetessége, hogy hosszú szárú, és alapvetően hosszúkás virágokból kötik, orchideákból, kálákból vagy liliomokból. Ezt a csokrot a menyasszony a karjára fektetve tartja, igazi dívaként.

Vízesés csokor
Ilyen volt Diana hercegné menyasszonyi csokra is. Gazdag, burjánzó forma, mely kevésbé feszesen rendezett, mint a fenti példák. Ennek a csokornak egy természetes dinamikája van, melyben a dús virágözön szépen fokozatosan elvékonyodik. Különböző virágok, zöldek és díszek keveredhetnek benne.

Legyezôcsokor
A legritkább csokrok egyike, mivel igazán formabontó megoldás, így kifejezetten modern esküvőkre tervezett. Leggyakoribb formájában egy speciálisan erre tervezett legyezőbe illesztik be a virágokat, így virágcsipkében végződik a legyező. De készítik keret nélkül is, mikor a drótozott virágszálakból rajzolódik ki a legyező.


Csuklócsokor
Egy visszafogott, apró virágdísz, ami helyettesítheti a hagyományos csokrot. Mivel a menyasszony csuklójához egy szalaggal vagy rugalmas karkötővel rögzítik, ezért minden csokor közül ennek kell a legstrapabíróbbnak lennie, hiszen számos mozgásnak van kitéve. Méretében illeszkednie kell a menyasszony kezéhez, ezt bizony mérni kell. Ne legyen túl nagy, túl kicsi. (És ezt nehéz lesz eldobni.)

Balerina csokor
A negyvenes években divatossá vált forma. Rózsa és tüll. Kevesebb virág, több tüll. Szellős, kerek csokor, ami visszafogott menyasszonyok tökéletes kiegészítője lehet, másrészt költséghatékony is – nem mellesleg ezért találták ki.

Virágkosár
A nagy, színházi premiereken látott virágkosarakon túl, vannak kisebb, kifejezetten kézben hordható formák is. Egy szalagokkal díszített kosárba, bármilyen virágból izgalmas csokrot rendeznek a virágkötő mesterek. Formára lehet tömött, rendezett és természetesen hosszabb indás kiegészítőkkel akár kiömölhet a virágözön a kosárból. Természetbe tervezett szertartások kedvelt darabja, de dobni ezt sem érdemes!

Jogar
Már a megnevezése is drámai, nem különben a megjelenése. Feszes rendbe kötött kifejezetten hosszú szárú virágok, melyek a szárak végén kicsi gömbbe rendeződnek. Rafinált díszítési lehetőségeket rejt ez a forma és ahogy a karcsokrot, ezt is alkarra fektetve viszi a menyasszony.

Tussie-Mussie
A meglepő kifejezés igazából egy kis kerek csokrot rejt, de van benne egy apró történelmi csavar, és már ezért érdemes felvennünk a listára. A virágnyelv és a virágokkal való üzenés Viktória királynő idejében vált divatossá, amikor a kerek, aprólékosan megtervezett virágkompozíciók divatos darabok voltak, ezért kis fém kézivázába tették. Az elegáns gazdagon díszített váza már önmagában egy dísz volt, pláne a virággal.

Őszi csokrok


A levélhullás évszakának csokrai, dekorációi igazi színpompát kínálnak. Az ilyenkor jellegzetes pirosas, téglás, narancsos, sárgás árnyalatok melegséget csempésznek az őszi, téli hónapokban köttetett esküvők miliőjébe!

Egy őszi esküvői csokor elkészítésekor ezernyi virág- és színkombináció áll a rendelkezésünkre, ám van néhány közkedvelt fajta, amelyek gyakrabban tűnnek fel a dekorációban.

A legnépszerűbb ilyenkor is a rózsa, amely továbbra is a romantikát, az örök szerelmet és a szenvedélyt szimbolizálja, főként, ha vörös színben pompázik. Ma már a legkülönlegesebb színekben is választhatjuk, így az őszi menyasszonyi bokréta igazi éke lehet a csokoládébarna rózsa. Kedvelik a virágkötők kiegészítő növényként a díszes színvilágú hortenziát, melynek a leggyakoribb árnyalatai a kék, a piros, a rózsaszínű és lila. Nemes növényként tartják számon a délceg kardvirágot, amely egyedi, különleges csokroknak lehet az alapja. A népi virágszimbolika szerint esküvői csokorban fiú születését segíti a házasságban. Színpompás változatai a rózsaszíntől, a pirostól a lilás árnyalatokon át a narancssárgáig, krémszínig terjednek. No persze az örök klasszikus: a hófehér.

Személyes kedvencem a szerény, mégis szépséges, illatos frézia, amely egy őszi csokor egyedi kiegészítője lehet. Épp úgy választhatunk fehéret, rózsaszínt, mint az ősz színeihez remekül illő napszínűt, vagy éppen narancsos árnyalatút. A krizantémot sokan temetői virágnak nevezik, pedig meleg, vöröses árnyalata jól illik egy vegyes virágokból összeállított csokorba. A népnyelvben többnyire szarkalábként ismert sarkantyúfű a hangulatos vidéki kert elengedhetetlen virága, és egy romantikus csokor alappillére is lehet. Színválasztékba tartozik a vörös, a fehér, a levendula, a kék, az indigó és lila.

A csokrot néhány érdekes kiegészítő varázsolhatja igazán egyedivé. A hagyományos zöldek mellett vagy éppen helyett, választhatunk néhány szál búzát vagy akár rozst és gazdag őszi színekben pompázó füveket. Bátran válasszunk az ősz sok-sok bogyós termésű növényéből! A virágokat körbevehetjük saját leveleikből font fátyollal is, amik az ősz színeiben pompáznak. Egy őszi csokor még olyan érdekes kiegészítőt is „elbír”, mint például a fahéjrúd, ami még kellemesebb illatot kölcsönöz a csokornak.

Érdemes egy-két praktikus tanácsot is figyelembe venni a virágválasztásnál! Ha a menyasszonyi ruha elefántcsontszínű, egy krémszínű csokor beleolvadna a ruhába. Ha valaki vonzódik az egyszerűbb, letisztultabb színvilághoz, akkor is érdemes kontrasztként egy kis élénkebb árnyalatot belecsempészni a csokorba! Ha a menyasszony nem szeretne megválni szeretett csokrától, inkább köttessen egy kisebb dobócsokrot, amely színvilágában, stílusában hasonlít a menyasszonyéra.

Nem utolsó sorban ne felejtsük el: ha igazi harmóniát szeretnénk, akkor az autódísz, a templomi dekoráció és az asztalok díszítése „rímel” a menyasszonyi csokorral. Ősszel azért is érdemes az évszakhoz illő virágok közül válogatnunk, mert a szezonális virágok mindig olcsóbbak.

Esküvői virágok textilbe álmodva

Addig a pillanatig, amíg nem láttam egy esküvőt textilvirágokba öltöztetve, magam sem hittem volna, hogy mennyi kreativitás, finomság, elegancia rejlik ebben a díszítésben.

A fent említett esküvőben egy lehelet finom, púderszínű selyemrózsa köszönt vissza „lépten-nyomon". Így a menyasszony haját a fátyol helyett ez díszítette, a kezében tartott csokorban is fellelhető volt élő rózsáktól övezve, az esküvői autó virágdíszítésén is főszerepet kapott, a lagziban pedig az asztaldekorációt tette egyedivé. Akkor tűnt fel, hogy a menyasszony húga is viselte a selyemrózsát, mégpedig nyaklánc helyett, egy fekete pántra erősítve a nyakában. A lagzi végén pedig minden vendég hazavihette a saját rózsáját ajándékképpen.
Ezeket a rózsákat, mint később megtudtam, egy kreatív virágkötő alkotta, aki számtalan anyagból, szalagból képes a kérésnek megfelelő virágot elkészíteni. Esküvőre, tapasztalatai szerint, a textilrózsa a legkeresettebb, de tulipánt, margarétát, liliomot, pipacsot és fréziát is kértek már tőle. A szakember szerint az ügyesebb menyasszonyok akár saját maguk is nekiállhatnak a rózsa varrásának, amelyet a legegyszerűbben egy szép szalagból lehet elkészíteni.
A rózsa kerülhet a hajba egy csattal biztosítva, vagy rögzíthetjük hajpántra, díszítheti a menyasszonyi ruha derekát, de lehet akár csuklópánt is. Egy egyedi textilvirág stílusossá varázsolja az ifjú párnak szánt ajándék csomagolását is.

Vajon honnan ered a textilvirágok trendje? Mindez a ma egyre népszerűbb környezettudatos szemlélet hatása, amely régóta jelen van a design és a divat világában egyaránt. Ennek a jegyében készülnek a kézműves-szappanok, az újrahasznosított alapanyagokból készült kiegészítők és a textilékszerek. Ez utóbbi kategóriába sorolhatók a textilvirágok, hiszen egy szépen megvarrt darab különleges, egyedi ékszerré válhat viselője számára. Olyanná, amely nem köszön vissza ránk az utcán, amely egyéniségünket jól kifejezheti. A textilvirágok legnagyobb előnye, hogy az esküvő után sem „ér véget a küldetésük", hiszen bármilyen más öltözékünket is remekül kiegészítheti. A mai trend szerint a különböző textileket a tervező saját maga festi be a vágyott árnyalatra, mégpedig különböző tradicionális festési technikákkal, növények segítségével. Mindehhez persze némi botanikai ismeret is szükséges.
A textilvirág természetesen nem helyettesíti az esküvőn az élő virágot, ám kiegészítőként remek választás lehet!


Bódító virágok

William Wordsworth a költő kedvesének nevezte a virágokat, s csodálatosan írja le a Korán is, hogy a „kenyér táplálja a szervezetet, sőt, de a virág táplálja a lelket is”. A természet utolérhetetlen szépségének köszönhetően a virágok bármely különleges alkalmat ünnepé emelhetnek, s segítenek kifejezni érzéseinket és érzelmeinket.

Az esküvői virágok ezt mind szimbolizálják egyszerre. Nincs még egy olyan ünnepünk, ami ennyi virágszimbólummal és tradícióval szövődne át, járjunk bármerre is a nagyvilágban. De beszéljünk bármely virágról is, mint dekoráció, szerepe, hogy romantikus, üde hangulatot teremtsen, és megjelölje az ünnep helyét, s persze illatával elvarázsolja a násznépet.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet nagy tévedéseket elkövetni virágokkal kapcsolatban. Elsődleges szempont, amit figyelembe kell vennünk a tervezésnél, hogy esküvőnk idejében milyen szezonális virágok nyílnak éppen. Sok bosszúságtól kímélhetjük így meg magunkat, mert bizony nem lesz gyöngyvirág asztaldísz az őszi esküvőnkön. Ez persze pontosan az a pillanat, ahol érdemes elgondolkodni a szakértő felkérésében, hiszen nem csupán egy asztaldísz megtervezéséről beszélünk, mikor az esküvő virágdíszeiről írunk. A sor tekintélyes és hosszú!

Régi hagyomány például a virágszórás, mely a termékenységet jelképezi. Az oltárhoz vezető útra szokás szórni a virágszirmokat, hogy a házasság rögös útjait elegyengessék, és hogy boldog gyermekáldása legyen az ifjú párnak.

Az egységes – színben és formában – virágkompozíció esküvőnk szinte minden helyszínén meg fog jelenni. Így a stílusadó menyasszonyi csokor kistestvérei lesznek a koszorúslányok csokrai, eltitkolt ikertestvére a dobócsokor, nagy testvére pedig az autódísz. Ez utóbbit, bár többen fogják látni, mint a menyasszonyt magát, nem szabad és nem is kell virágkarneváli kocsivá változtatni. Érdemes megmaradni a kevesebb több elvén.
Előre szaladtunk az autóhoz, pedig a férfiak „csokrait” el is felejtettük. A vőlegény kitűzője, gyakorlatilag a saját, mini menyasszonyi csokra, mely egyedülálló és természetesen illeszkedik a párja csokrához. A „férfias” virágok közé tartoznak az örömapa és a tanú(k) kitűzői is, melyek nem próbálnak vetekedni a vőlegényével, de híven követik azt. A koszorúslányok és női tanú(k) kiváltsága lehet a csuklódísz vagy egy szép hajdísz is. (fotósok kedvenc témája lehet)
A helyszínek díszítésénél a templom illetve a lakodalom helyszíne szokott szóba kerülni. Bár a vacsorát zavarhatja, ha túl nagy, de alapvetően egy fő asztaldísszel díszítik az ifjú pár asztalát, majd a vendégek asztalain is megmutatkozik a motívum egy kisebb asztaldísz vagy egy szalvétadísz formájában. Nagy terek betöltéséhez hasznos eszköz lehet az állódísz, mely többnyire egy kovácsoltvas lábakon álló, kiemelkedő virágdísz. Praktikus, mert könnyen áthelyezhető, így például a szertartás során, majd a vacsoránál is használható. Nem úgy, mint a boldogságkapu, melyet csak az esküvőn használnak, de be kell vallanunk, a szabadtéri eskütételek egyik utánozhatatlanul szép motívuma.

archiv 2009 | archiv 2010
| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu