Vőfély

Vőfély vagy ceremóniamester?

„lehetővé tenni a pár és vendégeik felhőtlen szórakozását“

Minden házasulandó pár célja, hogy tökéletes esküvővel és lakodalommal tegye emlékezetessé a jeles napot. Ez nem könnyű feladat, hiszen a 21. század multikulturális, internacionális kavalkádjában régi hagyományok, berögződések keverednek az új szokásokkal, irányzatokkal. A fiataloknak több témában kell egyetérteniük a nagy eseménnyel kapcsolatban, például, hogy vőfélyt vagy ceremóniamestert kérnek-e fel a buli levezénylésére.
A vőfély a tradicionális magyar lakodalom nélkülözhetetlen eleme. Feladata, hogy végigkísérje a menyasszonyt és a vőlegényt, helyettük szónokoljon, és mindig a középpontból irányítsa a történéseket. Klasszikusan a lánykikéréssel kezd, elbúcsúztatja a szülőket, vicces rigmusokkal, játékokkal szórakoztatja a násznépet, végigkoordinálja a szertartás minden lényeges pontját. Feltűnő, általában népies ruházata, harsány viselkedése miatt állandóan a figyelem középpontjában van. Ha nem így alakul, akkor a vőfélyi feladatok ellátásával próbálkozó egyén személyisége nem alkalmas a szerep betöltésére.
A ceremóniamester a vőfély modern kori megfelelője. Rendeltetése ugyanaz, mint elődjének, de megjelenése, viselkedése és kommunikációja már igazodik a városi környezethez és elvárásokhoz. A ceremóniamester már nem főszereplő, inkább háttérből ténykedő asszisztens. Ha ő nem volna, akkor a friss feleség vagy férj dolga lenne, hogy intézkedjen, ha a vacsorát nem tálalják fel időben, ha a zenekar túl sok pihenőt tart, ha véletlenül elfogyott a rövidital. Ő tereli vissza a dohányzókat, kint beszélgetőket a folytatáshoz, összehívja a résztvevőket a menyasszonytánchoz, fotózáshoz, csokordobáshoz, a templomban ő ültet. Együtt kell működnie a felszolgálókkal, a zenekarral, a fotóssal, a videóssal. Állandó koncentrációt, gyors reagálási és megoldó képességet, jó kommunikációt igénylő funkció. Nagy terhet vállal, aki erre a pozícióra jelentkezik. A ceremóniamester öltözete is modern, már nincs köze a népi vonalhoz: elegáns, alkalomhoz illő szerelésben – öltöny, szmoking – jelenik meg. Mellőzi a régi lakodalmas játékokat (tojásgörgetés, cipőből ivás, stb.), inkább divatos kvíz feladatokkal mulattat.
Lényegében a vőfélynek és a ceremóniamesternek is ugyanaz a „munkája”: lehetővé tenni a pár és vendégeik felhőtlen szórakozását, csupán a stílus és az előadásmód a lényegi különbség közöttük. A pár ízlése határozza meg, hogy továbbviszi a hagyományt, és vőfélyt kér fel hangulatfelelősnek, vagy elrugaszkodik a régi rítustól, újít, és ceremóniamesterrel vezényelteti le az esküvőt. Az biztos, hogy mindkét esetben érdemes személyes találkozón meggyőződni a választott egyéniségéről.

tarajos
| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu