Vőlegény

A nagy nyakkendődilemma

Van, aki nap mint nap viseli, mert a munkája, beosztása megkívánja. Mások a gimnáziumi ballagásukon kötöttek utoljára. Az esküvő azonban kétségtelenül amolyan „nyakkendős” alkalom, nemigen lehet elkerülni. A kínálat óriási, a választás nehéz.

 A nyakkendő magyar eredetű kiegészítő, a huszárok egyenruhájához viselt nyakravalóból alakult ki. Mindig is státuszszimbólumnak számított, amely árulkodik viselője stílusérzékéről. Az ünnepélyes alkalmak, így az esküvők elmaradhatatlan kelléke, nehezen tudjuk elképzelni a vőlegényt nyakkendő nélkül. A választásnál a kulcsszó a harmónia: színében, anyagában össze kell csengenie a menyasszony ruhájával, a csokrába kötött virágokkal, a vőlegény ingével, mellényével, zakójával. No és persze viselője egyéniségével, stílusával. Ha sikerül ezt a sok szempontot közös nevezőre hozni, elegáns és a szemnek is kellemes megjelenés lesz az eredmény.

Az általános nyakkendő

Esküvői öltöny választása esetén a nyakkendő lehet egyszínű vagy mintás, de mindenképpen igazodjon a mellényhez. Választható anyagában díszített, keresztben vagy hosszában csíkos – abból is a klasszikus fekete-fehér vagy színes, Fouldard- (absztrakt) mintás, kockás, pöttyös.
Anyagok tekintetében törekedjünk a természetességre. Legelegánsabb a selyem, amely kifinomult ízlést sugall. Szövés alapján megkülönböztethető a tompafényű twill és a csillogó jacquard típus. Ha nem tetszik a selyem, lehet például kasmír vagy gyapjú, de semmiképp se elégedjünk meg az olcsó, műszálas változattal.
A színt illetően ma már szinte a teljes palettát feltérképezhetjük, de a fehér, törtfehér, ekrü, csontszínű, ezüst vagy arany számít igazi klasszikusnak.
A formát elsősorban az öltöny szabása határozza meg – lehet keskeny vagy széles, extra hosszú vagy kurtább.

A csokornyakkendő
A szmokingtól elválaszthatatlan a csokornyakkendő, amely hagyományosan fekete selyemből készül, de a fehér, a törtfehér, az ekrü vagy a szürke is jó megoldás lehet. Ma már az élénkebb színek sem szokatlanok, sőt, a vintage vagy bohém stílus kedvelői egyedi mintásat is bátran választhatnak. Frakkhoz ugyancsak csokornyakkendő dukál. Elegánsabb megoldás, ha a kész verzió helyett saját magunk kötjük meg. Nem kell megijedni, ha nincs kéznél egy hozzáértő rokon, az interneten pikk-pakk rátalálhatunk a megfelelő „használati utasításra”.

A francia nyakkendő
Más néven plasztron a zsaketthez illik, állógallérhoz kifejezetten javasolt. Selyemből készül, általában rövidebb és vastagabb a hagyományos modelleknél.

 A Bocskai nyakkendő
Csomóra kötött, alálógó csokornyakkendő, a végein rojttal, csipkével, hímzéssel díszítve. Ilyet kizárólag bocskai mellé viselnek, anyaga bársony vagy selyem.

A nyaksál
A nyakkendő és a kendő ötvözete. A többrétegű anyagot divatos csomó fogja össze, színe ugyancsak harmonizál a mellénnyel és az inggel. Selyem nyaksálat zsaketthez szoktak viselni, frakkhoz a fehér passzol.

A kravátli
A modern nyakkendő ősét, a kravátlit XVI. Lajos tette népszerűvé. Ma ez is kezd visszatérni a divatba, nem szokványos külsőt kölcsönöz viselőjének. Lehet hordó csomót és viktoriánus csomót is kötni rá, ehhez ugyancsak a netes útmutatót ajánljuk.

Készíttethetünk egyedi nyakkendőt, csomózhatjuk lazábban, sőt ma már az sem elképzelhetetlen, ha a laza, bohém megjelenésű vőlegény nyakkendő nélkül áll oltár elé. A nyakkendőtű nem kötelező tartozék, de ha valaki ragaszkodik hozzá, fontos, hogy harmonizáljon a többi fém kiegészítővel: mandzsettával, övcsattal, nadrágtartóval. A megjelenést még ünnepibbé varázsolja a díszzsebkendő, amelynek színe ugyancsak összhangban kell legyen a nyakkendővel.

 

 

A tökéletes öltöny kiválasztása

A menyasszony ruhájáról hosszú regények szólnak, a vôlegény öltönyérôl pedig alig pár sor. Most eljött a kárpótlás ideje. Nem a trendekrôl, az aktuális esküvôi divatról, hanem az alapokról írunk, a tökéletes öltöny kiválasztásának misztikus titkait szedjük össze. Mert mindenkihez illik egy öltöny, csak meg kell találni.Az anyag
Az első öltönyeket készítő úriszabóknál is a legfontosabb kérdés az anyag volt, hiszen itt kezdődik minden. Az abszolút klasszikus öltönyök 100% gyapjúból készülnek, ami tökéletes választás, hiszen természetes és lélegző anyag, de nem az egyetlen lehetőség. Kedvelt még a lenvászon könnyed, stílusos nyári öltönyökhöz. A poliészter és gyapjú keveréke kevésbé gyűrődik, sokkal megfizethetőbb, viszont nem lélegzik. Ha már a különböző összetételű textileknél tartunk, a lycra szálai rugalmasságot adnak a ruhának – na nem annyit mint egy biciklis nadrágnak, de pont annyit, amennyit egy öltöny megkövetelhet. Az öltöny árát alapvetően az anyaga határozza meg, így érdemes alaposan megfontolni milyen összetételűt keresünk.


A stílus
Egysoros és kétsoros. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az elmúlt években az egysoros volt az alapdarab, és messzi feledésbe merültek a kétsorosok, bár a tengerész tematikájú trendekben már visszakacsintott, de mindennapi öltönyeink még szigorúan egysorosak.
A gombok száma pedig egy, kettő vagy három, melyek közül egyedül az egy gombossal kapcsolatban kitétel, hogy azt kifejezetten a vékonyabb testalkatú uraknak ajánlott választani! Az alsó gombot soha, semmilyen körülmények között nem gomboljuk be! Három gombos esetén az alsó a tabu, a középső a kötelező, a felső pedig a lehetséges.

Mit ellenôrizzünk az öltönyön?

  • A hajtókát – mindegy, hogy az öltöny kivágása mélyebben vagy magasabban zárul, a lényeg, hogy a hajtókának tökéletesen rá kell simulnia a mellkasra, követnie kell a nyak vonalát és hátul is feszesen tartani az alakzatot.
  • Az ujjakat – mert nem lehetnek se túl hosszúak, se túl rövidek. Karunkat leengedve az öltöny ujjának csuklóig kell érnie, hogy azon túl még épp egy fél centiméterre kilóghasson az ing. A hosszán túl érdemes azt is kipróbálni, hogy karba tudjuk-e fonni a karunkat benne, anélkül hogy az elszakadna.
  • Vállvonal – csak úgy, mint a hajtókának követnie kell a váll vonalát, azon ne lógjon túl, és ne legyen rövidebb sem. Akkor tökéletes, ha rásimul a vállra, ha hullámos, vagy gyűrődik, érdemes másik méretet vagy fazont választani.
  • Sliccelés – a zakó hátsó sliccelése alapján beszélünk, egy- vagy kétslicces zakókról. Vékonyabbak egyslicces, nagyobb termetűek inkább kétslicces verziót válasszanak. Ennek titka, hogy a begombolt zakó esetén sem nyílhat szét a hátsó slicc és tökéletes takarást kell biztosítania, ez adja a zakó egységes, feszes hátrészét.
  • A pantalló dereka – egy ujj. Begombolt nadrágunk derekához be kell férnie egy ujjnak, úgy hogy kényelmes viselet legyen. Ezzel biztosíthatjuk, hogy ülve, vagy akár vacsora után is kényelmes maradjon.
  • A pantalló hossza – a hagyományos szabály szerint férfi zoknija nem látszódhat ki. Ez a minimum hossz tervezéséhez elegendő információ, a maximumot pedig a cipő sarkához kell igazítani. Ez a klasszikus szabály, de a divat gyakran nem tiszteli a klasszikusokat, így egyáltalán ne lepődjünk meg, ha a mostanában fényes, szűk pantallókkal találkozunk, amik bizony láttatni engedik a bokát is.

Viseljünk-e mellényt?


Nem csak a menyasszonyt állítja divatkérdések elé az esküvő. A vőlegénynek is lehetnek dilemmái bőven.

A mellénynek, mint ruhadarabnak – na nem a kötött nagypapásnak – egy egészen különleges hangulata van. Felváltva jut róla eszembe Kevin Costner az Aki legyőzte Al Caponét címszereplőjeként, Al Pacino a Keresztapában, David Suschet, mint Hercule Poirot, majd Simon Baker A mentalista főszereplőjeként. Klasszikus, kicsit talán régivágású férfiképek, de mindenképpen emlékezetesek. A mellény kétségtelenül öltöztet, és sokkal több lehetőséget rejt, mint azt elsőre gondolnánk. S bizony ezeken a lehetőségeken érdemes elgondolkodnia a vőlegénynek is, mikor saját öltözetén gondolkodik, hiszen a mellény elsődlegesen az ő privilégiuma a nagy napon.

De milyen egy jó mellény?

Nem túl hosszú és nem túl rövid. Azaz elől az öv és a mellény között ne látszódjon ki az ing! Hátul és oldalt a mellény szabása szerint magasabban van, így ott akarva akaratlan kivillan az ing, éppen ezért fontos, hogy az ne legyen túl bő vagy laza, mert nem túl elegáns bugyrokat képez a derékvonalon, ami csak úgy vonzza a tekintetet. Kritikus rész még a vállvonal – nem nagy az elvárás vele szemben, csak annyi, hogy tökéletesen kövesse viselője testét, és finoman rásimuljon. S persze, csak úgy, mint az öltönyöknél itt is van még egy több mint százéves gombnyi szabály: az alsó gombot nem gomboljuk.

Az esküvőn több dresszkód szerint is szóba kerülhet a mellény. Ha igazán exkluzív lesz az este választhatjuk a white-tie előírásait, melynek értelmében a frakkhoz, fehér inget, mellényt és csokornyakkendőt hordunk.

A black-tie egy leheletnyit visszafogottabb, és megnyitja az utat James Bond klasszikus szmokingja, s a hozzá illő mélyebb vagy magasabbra szabott mellény előtt.

Ha kevésbé szeretnénk megkötni saját és vendégeink kezét a dresszkóddal, akkor az elvárás a klasszikusan elegáns viselet lesz, melyben egy három részes öltönnyel nem hibázhatunk. Nyári esküvőkön ez ugyan komoly kihívást jelent, de ahogy előbbre járunk az éjszakában, és minden vendég levette már a zakóját, a mellény még mindig jelzésértékű. Persze a klasszikus esküvői megjelenésen túl bőven találhatunk más alternatív tematikát is, melyben hasznos holmi lehet egy mellény.

A tengeren túlról egyre több tematikus esküvői trend szivárog be hozzánk. Divat lett például a vintage-stílusú esküvő, melynek hangulatába bőven belefér, hogy a vőlegény zakó nélkül, ámbátor egy igazán stílusos mellényben lép az oltár elé. A steampunk lagzikban pedig szinte kötelező darab egy mellény, legyen akár kétsoros, vagy egysoros, mélybordó vagy hevesen mintás. Nemcsak tengeren túli, de tengerparti esküvőkben is gondolkodhatunk, ahol szinte íratlan szabály, a fehér vagy világos homokszínű nadrág, laza ing és persze a mellény.

Akármelyiket választjuk is, egy nagyon fontos szempontot ne felejtsünk el, az öltönyt és a mellényt nem azért találták ki, hogy a férfi kényelmetlenül, feszengve érezze magát. Egy jól megválasztott összeállításban, minden férfi lehet James Bond, legalább az esküvője napján.

Férfi szemmel - Avagy túlélni az esküvői előkészületeket


Neki élete legfontosabb napja. Neked egy parti, ahova nem veheted fel a kedvenc kockás ingedet...

... Ő erről álmodott kislánykora óta. Neked rémálmokat okoz, hogy szerepelned kell a barátaid előtt... Ő boldog, hogy elveszhet a részletekben. Te viszont boldogan meglennél nélkülük... De ez mégiscsak a Ti esküvőtök, és nem csak az Övé.
Íme, néhány tipp arra, hogy férfiként hogy lehet kellemesen megélni (túlélni?) az előkészületeket.

1. Készítsetek költségvetést!
A költségvetés alapvetően kettőtök megállapodása arra vonatkozóan, hogy milyen is legyen az esküvő. Ami rögzíti, hogy mi fér bele, és mi nem. Erre később mindketten hivatkozhattok, amikor elárasztanak titeket a legkülönfélébb ajánlatok. Ráadásul segít a kompromisszumok megkötésében is. Például: „Röptethetünk galambokat a lagzi előtt?" „Persze, drágám. Ha beéred az olcsóbbik zenekarral is."

2. Találd meg a téged érdeklő feladatokat!
Elsőre talán meglepőnek tűnhet, de az esküvőszervezés sok olyan tevékenységet tartalmaz, ami a férfiember számára is érdekes lehet. Ilyen lehet például egy egyedi meghívó vagy a pár életét bemutató kisfilm elkészítése, az esküvői menü összeállítása vagy a nyitótánc koreográfiája. Találd meg és „vállald be" a téged érdeklő részfeladatokat, hogy szerves részesévé válhass az előkészületeknek!

3. Legyenek szabadnapjaid!
Az időpont kitűzésének pillanatától a nők agya folyamatosan az esküvőn kattog, ami egy férfi számára elég megterhelő lehet. A legváratlanabb időpontokban fogod megkapni a legváratlanabb kérdéseket. Mindegy, hogy épp a vécén ülsz, vagy a Milan fogadja otthon a Sampdoriát. „Tetszik ez a csokor?" „Meghívjuk Ilonka nénit?" „Rózsaszín vagy lila?" „Kijevi vagy szatmári szelet?"
Ügyelj arra, hogy a szervezés idején is meglegyenek a kimenőid és szabad estéid, amikor kicsit kiengedheted a gőzt. Mondjuk sport vagy esti sörözés formájában. Alternatív megoldásként tartsatok előre egyeztetett „szervezésmentes" hétvégéket, napokat vagy napszakokat, amikor „tabunak" számítanak az esküvővel kapcsolatos feladatok.

4. Ne szólj bele mindenbe!
Az esküvő alapvetően a menyasszonyról, és nem a vőlegényről szól. A násznép is főleg őt csodálja majd, bármilyen jól mutat is rajtad a vadiúj Armani zakó. Épp ezért, ahol csak lehet, engedd, hogy ő határozza meg a színeket, formákat, ízeket, programokat! Ha nem vagy túl kényes, engedd, hogy ő válassza ki a ruhákat, az asztaldíszt, a dekorációt, vagy kérd meg, hogy intézze a tortát egyedül, hadd legyen neked is meglepetés!

5. Érezd jól magad!
Az esküvő napján már ne aggódj, ne szorongj, ne variálj! Ne akarj megfelelni mindenkinek! A násznép azért van ott, hogy titeket ünnepeljen, és nem fordítva. Apósod is biztos megérti majd, hogy miért koccintasz borral és nem pálinkával, és Marcsi néni sem hal bele, ha valamiért elfelejtettél táncolni vele.


A stylist kezében a vőlegény

Hatvan-hetven vagy akár százhúsz embert egyszerre elégedetté tenni nem könnyû.
De az út a gyomrukon át vezet.
Íme egy biztos módszer.

Az esküvőn az ifjú párnak együtt kell megjelennie, s együtt kell jól mutatnia. Éppen ezért a kortárs, modern divat már nagyobb hangsúlyt fektet a vőlegényekre is, ami az olasz, párizsi vagy londoni kifutókon már azt jelenti, hogy a vőlegény is megjelenhet a menyasszonyéhoz hasonlóan élénk és látványos ruhákban. Hogy ez milyen gyorsan szivárog be hozzánk is, azt nehéz megbecsülni, de addig is a stylistoktól összegyűjtöttünk pár hasznos jó tanácsot a modern, divatos vőlegényeknek.
Az első kérdés mindig az, hogy bérelt, vásárolt vagy szabott öltönyt választ-e a nagy napra. Ma már mindhárom esetben találhatunk nagyszerű darabokat, de azt el kell mondani, hogy az igazi, ránk szabott öltöny még mindig a műfaj Rolls-Royce-a. S egy míves, varratott öltöny bizony még hosszú évekig kiszolgálja viselőjét. A vőlegény ruhája azonban – legalábbis nálunk még így van – ne rivalizáljon a menyasszonyéval, inkább tökéletes stílusával hangsúlyozza a pár egységét és a nő szépségét. Mi kell ehhez?
Milyen színû a vôlegény ruhája?
Gyakori kérdés, hogy sötétebb vagy világosabb az illendő. Igazából minden csak a férfi ízlésén múlik, az egyetlen dolog, melyhez igazodnia kell – persze tudjuk mi, hogy még legalább száz máshoz is – a menyasszonyi ruha színe. A két ruhának nem kell azonos színűnek lenni, de ha van valami játékos, színes részlet a menyasszony ruháján, ahhoz illeszkednie kell a vőlegény ruhájának vagy legalább is kiegészítőjének. Ne aggódjunk, nem a szmoking az egyetlen elfogadható viselet a lakodalomban!
Mekkora az akkora?
Mármint a zokni mekkora. Nos, azt hiszem, nem árulunk el titkot, hogy a lehető leghosszabb térdzokni az alapvetés egy vőlegény esetében. Ahogy a protokoll, úgy a stylist sem fogadja el a kivillanó vádlik látványát. Ez maradjon a hölgyek privilégiuma!
Szmoking vagy frakk?
Akár öltöny is lehet, a kérdés a környezettől függ. Ha nagyon elegáns polgári szertartásra készülünk, jöhet a frakk, ha kicsit kötetlenebb, kevésbé formális esküvőnk lesz, akkor elegendő a szmoking is. A lényeg: ha ilyen szinten elegáns lakodalmat tervezünk, a násznépet mindenképpen értesítsük a ruhakódról a meghívóban, ne érezzék alulöltözöttnek magukat a nagy napon!
Ékszerrel vagy nélküle?
Persze egy ékszere biztosan, – illetve remélhetőleg – lesz a vőlegénynek, ezen felül egy elegáns óra és a mandzsetta gombok jelenthetik egy elegáns férfi díszeit. Semmi nyaklánc vagy karkötő!
Csomózzam?
A nyakkendőre csupán egyetlen szabály van: a szmoking és a frakk megköveteli a csokornyakkendőt! Minden máshoz jöhet egy elegáns nyakkendő, olyan kötéssel, amit a ruhánk megenged, s színében akár lehet az inggel azonos – a fehér ing-fehér nyakkendő nagyon divatos idén – vagy a menyasszonyi ruha kompozíciójára válaszoló.
S végül a cipô!
Kényelmes. Egyszerű, minőségi, bőr. A cipővel se/ne próbáljunk hivalkodni, akiknek számít, másodpercek alatt felmérik értékét. Ettől függetlenül a táncparketten úgy is mindenki letapossa. Mindezek tükrében azonban nyugodt szívvel elmondhatja magáról, hogy igazi felkészült vőlegény!

archiv 2009
| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu