Zene

A szertartás ritmusa

A győri Zichy-palota barokk termei és Keglovich Ferencné az elmúlt harmincnyolc évben - melyet a palota rendezvényeivel töltött - több száz menyasszonyt láttak már boldogan, elegánsan s néha kicsit sután vonulni az anyakönyvvezető elé. A szertartás sikerének egyik titka, szerinte, a zene.

Hány zenét kell választani egy esküvői szertartáshoz?

Alapvetően három zenét kell választani. Egyet a bevonulásra, egyet az aláírásra s egyet a gratulációhoz, a kivonuláshoz. Ez három, hangvételében markánsan különböző, de stílusában, szerencsés esetben, egységes darab. Szeretném kihangsúlyozni a stílus fontosságát! A zenének passzolnia kell a párhoz, a násznéphez, az esküvő hangulatához és természetesen az egész szertartáshoz is. Minden részlet számít. Ha romantikus esküvőt álmodtunk meg, és fidres-fodros a menyasszonyi ruha, akkor a zene is kövesse ezt a stílust.

Vannak klasszikus hibák a jegyespár zeneválasztásában?

Az elmúlt tíz-tizenkét évben egyre többen választanak angol nyelvű slágereket a szertartáshoz. Hogy mi ezzel a baj? A zenét nem csak magunknak választjuk, hanem a násznépnek is. A zene az esküvő emelkedett hangulatának kulcsa, segít az érzelmi ráhangolódásban, és a párok összetartozását jelképezi. Éppen ezért olyan darabot válasszunk, ami hat a közönségre! Ez nem érvényesül, ha a násznép nem érti a szöveget - és az idősebb korosztály többnyire nem érti az angol nyelvű dalokat. Persze nem csak az angol nyelvű dalokkal lehet hibázni. Volt olyan esküvőnk, ahol Ennio Morriconétól a Volt egyszer egy Vadnyugat filmzenéjét választották, amiről akarva akaratlan mindenkinek más képek jelennek meg, mint egy esküvőhöz.

Hogyan érdemes zenét választani? Mire figyeljünk a kísérő dallamok kiválogatásakor?

Kezdjük a bevonuló zenével! Ahogy a neve is mondja, erre vonulni kell, s ez fontos szempont a zene kiválasztásában. Ez határozza meg a mozgásunkat is. Ha olyan dalt választunk, amire csak lötyögni lehet, akkor a bevonulás emelkedettsége elveszik. Például az összes amerikai filmben az esküvőnél a bevonuló zene, a Nászinduló - Mendelssohn Szentivániéji álom című operájából. Annyi mindent átveszünk Amerikából, ezt sajnos nem. Ha magunk választunk zenét - és nem kérünk szakértő segítséget -, akkor egyrészt próbáljuk ki, hogy hogyan tudunk erre a zenére lépkedni, mennyire dinamikus, másrészt kérjük ki barátaink és a legközelebbi családtagjaink véleményét is.

Az aláíráshoz szigorúan lírai zene kívánkozik, szöveg nélkül, mert az egyszerűen megosztja a közönség figyelmét. S végül a kivonuláshoz, a gratulációkhoz vidám, akár bohókásabb darabot is felcsendülhet a kísérő dallamok kiválogatásakor.

Vannak esetleg esküvő-kész minták is?

Van szabadon variálható zeneajánlatunk is, és most készítünk egy kortörténet szerinti összeállítást, mely jobban segíthet az egységes stílus megteremtésében. Ezen a listán lesz a palotához illeszkedő, barokk válogatás, romantikus, világzenei, a magyar hagyományokat felidéző és természetesen retró zenesor is.

S ezeket lehet élőzenével is kérni?

Természetesen. Esküvői zenéhez kiváló választás a zongora, a hegedű, a hárfa, a fuvola vagy akár a gitár is. De őszintén szólva, kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, pedig összehasonlíthatatlan az élmény. A CD-ről lejátszott zene, a legjobb minőség mellett is, csak úgy viszonyul az élő zenéhez, mint műrózsa az igazihoz.

Néhány ajánlat:

Romantikus stílushoz

Bevonulás: Nászinduló

Aláíráshoz: Saint-Saëns: Állatok farsangja - A hattyú

Gratulációhoz: Csajkovszkij: b-moll zongoraverseny

Barokk stílushoz:

Bevonuláshoz: Händel: Vízizene

Aláíráshoz: Bach: Ave Maria

Gratulációhoz: Charpentier: Te Deum

Magyar slágerek:

Bevonulás: Demjén Ferenc: Szerelem második vérig

Aláírás: Zorán: Szeretlek

Gratuláció: Légy jó mindhalálig c. darabból: Az élet szépARCHÍVUM - A kategória régebbi cikkei

Dj a lakodalomban

„Valódi retrós lakodalmat prezentálhatunk…“

Jó tíz évvel ezelőtt főként kísérő program volt a diszkózás a lakodalmon, ma már egyre divatosabb zenekar helyett dj-t hívni. A lemezlovasok a retró hódításával váltak kedveltté, ehhez persze sok hagyományokhoz, régi berögződésekhez ragaszkodó szülőnek kellett meggyőződnie arról, hogy egy dj is tud mindenkinek tetsző, hangulatos bulit csinálni a nagy eseményen. A szokás, miszerint az élőzenés mulatozás után jöhet a fiataloknak szóló műsor, így manapság már idejétmúlt: a zenefelelős nem az after party koordinátora, hanem teljes egészében átvette az irányítást.
A kínálat bőséges: a házasulandók ízlésétől függ, hogy milyen szettekkel érkezik a vigasságért felelős szakember. Magyar és külhoni örökzöldek szerepelhetnek a repertoárban, kérésre mulatós blokkot is kaphatunk. A dj az eredeti nótát pakolja a gépre, akár külföldi, akár hazai a szerzemény. Műfaji megkötés sincs: latin, rock, rock and roll, country, jazz, hip-hop, funky, akár még populárisabb house, techno is elhangozhat. Cél, hogy minden vendég elégedetten távozzon. Arra azért érdemes figyelni, hogy az összegyűlt társaság sokféle: az idős dédnagypapa, a nyugdíjkor felé közelítő anyós, a nyugaton élő gazdag rokon és az ifjabb nemzedék képviselőjének ízléséhez is passzolnia kell a zenének.
Az esküvői dj speciális fénytechnikával látványos effektekről is gondoskodik. Nappali fénynél komoly kihívás a táncplaccon produkciózni, a dj-s lehetőség barátságos, mivel félhomályos, diszkós feelingben rongylábazhatunk. A dj nem tart szünetet, ha mégis félrevonul kis időre, akkor is ugyanúgy pörög tovább a mjúzik.
Akadnak olyan „lemezlovászok”, akik vállalnak extra teljesítést: ceremóniamesteri vagy vőfélyi szerepben is megállják a helyüket. Például tréfás játékokkal szórakoztatják a közönséget.
Kiegészítésként kérhetünk videodiszkós szolgáltatást: ilyenkor egy projektorral érkezik a dj, ügyesen összeköti a technikai cuccokat, hogy vizuálisan is kaphassuk az ingert. Valódi retrós lakodalmat prezentálhatunk magunknak és vendégeinknek.

kecse


| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu