Dekoráció

A kevesebb néha több. A közhelyes ellentmondás igaz a dekorációra is. Gusztusosabb lehet az összhatás, ha egyszerű díszítést választunk, és nem zsúfoljuk túl a termet. A legjobb megoldás, ha profi dekoratőrrel tárgyalunk, és őt bízzuk meg a feladat végrehajtásával. Az irányt mi adjuk meg, de ő dolgozik. Mégiscsak ő ért hozzá.
Manapság a visszafogott, natúr díszlet dívik. A lakberendezésben kedvelt a minimalista irányzat, ez az esemény is lehet emlékezetes egy szolid, kevésbé hangsúlyos stílussal. Míg négy-öt éve a harsány színek, a léggömb dekorok jelentették az ünnepi hatást, 2008-ban főként a textil, a fénytechnika áll az első helyen. Gyertyákkal, mécsesekkel, asztalra szórt gyöngyökkel érhető el a bensőséges, kellemes érzet. Azért előfordul a lufi is, extra a héliummal töltött.
A domináns szín idén a vanília, a krém, a barnás árnyalat (rozsda, óarany). Esztétikus, nem hivalkodó. Két évvel ezelőtt még a bordó szín hódított, ez az év viszont már nem erről szól. Akadnak azonban olyan – főként fiatal – párok, akik az erős színeket kedvelik. Rózsaszín, pink, magenta, lila, almazöld, kivi, narancs – az ez évi nyár divatszínei itt is megjelennek.
Ha a helyiség mérete megengedi, körasztalos terítést kérjünk, családiasabbá válik a hangulat. Padlóig érő, hófehér abrosz élő virággal az esemény tisztaságát szimbolizálhatja. Elég egy szál tulipán vagy margaréta a vázába, nem ritka persze az asztali virágkompozíció sem. A pár mögött virágkapu jelezheti, hogy ők az ünnepeltek, miattuk jött össze a vendégsereg.
Az ülő alkalmatosságokra székszoknya illik, ez szinte kötelező elem. A bútor saját (vagy alkalomra készített) huzatával egyszerű és szép megoldás, főleg, ha a fő színnel azonos vagy hasonló árnyalatú masni is kerül rá. Ezt egészítheti ki a megegyező színű organza vagy szatén, szaknyelven asztali futónak hívott csík.
A terítésnél már jó ideje nem pakolnak ki mindent a pincérek, mint anno a ’80-as években, ami valljuk be, nem is volt esztétikus látvány. Most a tányér, evőeszköz, pohár és a szalvéta látható. Utóbbi textil, a hajtogatás esküvőnként különböző: a natúrnál csak összetekeri a személyzet, gyönggyel, borostyánlevéllel, masnival dobja fel, a formára hajtottnál a dekoráció fő színével egyforma színű papírszalvétával ötvözi.
Az előtér is kaphat díszítést, így már belépéskor érezhetik a meghívottak, hogy nem mindennapos esemény résztvevői. A rideg hangulatú termet barátságosabbá lehet tenni, ha a falakra szaténdíszt, esetleg kis méretű, szalaggal ékesített koszorúkat helyeztetünk el.
Téli esküvő esetén érdemes figyelembe venni, hogy a helyszínnek teljesen más a hangulata, mint nyáron, amikor kiválasztottuk a helyet. Egy vidám, teraszos étterem télen abszolút más lombos fák, színes virágok nélkül, és sajnos természetes fényből is jóval kevesebb jut. A téli ceremóniát a meleg színek, és többféle világítás használata varázsolhatja ünnepivé, de vigyázat: nehogy karácsonyt csináljunk az esküvőből.
2009 tehát a minimál dekor éve: Főszereplő a textil, maximum két-három szín, semmi cicomázás, elegancia, harmónia. Minden apró részlet fontos, lényeg az összbenyomás.

Gomba
| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu