Kísérőgyűrű: a szándék komoly

„Ez az ékszer klasszikusan fehér: általában fehérarany vagy platina“

A kísérőgyűrűt eljegyzéskor kapja a pár hölgytagja álmai lovagjától (jó esetben), hogy a férfi szándékai komolyságát ezzel a gesztussal is hangsúlyozza. A karika szerepe manapság kevésbé jelentős. Kiderülhet ez egy rögtönzött közvélemény-kutatásból: ha harmincas évei elején járó, még élettársi kapcsolatban élő barátnőink majdnem fele nem is hallott róla, akkor a fenti állítás igaz. Ezért ez a cikk ezt a témát járja körül.
A legtöbb házasulandó a tradíció és korábbi rítusok, berögződések elhagyása miatt csak karikagyűrűt vásárol. Nem elhanyagolható szempont a spórolás sem, hiszen az esküvő egy emlékezetes lagzival nem kis tétel. Azoknál, akik viszont mások számára is hangsúlyosan szeretnék választásukat jelezni, elmaradhatatlan szimbólum a kísérőgyűrű.
Ez az ékszer klasszikusan fehér: általában fehérarany vagy platina, angolszász szokás szerint gyémánt vagy más, fehér kő felhasználásával díszített darab. Gyakori a hagyományostól eltérő színű kő, a ritkább, különlegesebb forma. Ami a legtöbb ilyen smukkban ismétlődő, közös elem, az a fókuszba hozott egyköves jelleg és a tartós kialakítás. Utóbbi szükséges, hiszen a karika egy egész életen át tartó hordásra tervezett. Fontos a kő szépségét kiemelő, a drágakövet épen megőrző foglalat is. A platina a legideálisabb, kopásállósága egyedülálló, könnyen megmunkálható.
Viselésére többféle szokás létezik: az egyik szerint az esküvő előtt mindkettőt – jegy-, és kísérő gyűrűt – a bal kéz gyűrűs ujján hordja a menyasszony úgy, hogy a kísérő felül van, így védi a karikagyűrűt. A nagy esemény után megfordul a két ékszer. Egy másik felfogás alapján az ara a szertartásig a jobb kéz gyűrűsujjára a kísérőgyűrűt, a bal kézre pedig a jegygyűrűt veszi fel, házasságkötés után viszont megcseréli a kettőt. Valaki a bal kéz középső ujján a kísérőt, a gyűrűsujjon a jegygyűrűt viseli. A frigy után ez esetben is csere történik. Sokan egyáltalán nem váltogatják egyiket sem: mivel a bal kéz gyűrűsujjában fut egy szívhez vezető ütőér, ezért egyszerűen mindkettőt a bal kéz gyűrűsujjára húzzák, és esküvő után is ott viselik.
Egy régi tradíció alapján a feleség a férjhez menés után kapja a kísérő gyűrűt, amelyet a jegygyűrű mellé vesz fel ugyanarra az ujjára. Tízévente a követ cseréltetni kell, hiszen annak színe jelzi, hogy mióta él együtt házasságban a pár. Érdekesség, hogy a vőlegény nem hord jegyességgel kapcsolatos tárgyat.
Arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig szokás a kísérő-, illetve az eljegyzési gyűrűt hordani, azaz mennyi idő teljen el a lánykérés és az esküvő között, nincs konkrétum. Ki, ahogy érzi. A magyar jogtörténet egyik megmosolyogtató esete például arról szól, hogy egy menyasszony házassági ígéret megszegéséért perelte be a férfit, ugyanis szíve választottja hét év jegyben járás után nem vette el feleségül. A bíróság elutasította a keresetet. Azért ilyen szituációba ne kerüljünk!

hapsi

archiv 2009
| <<< vissza az előző oldalra | főoldalra | az oldal tetejére |


 

 

 

 

 

 

 

Archív weblap:

Kontakt: info@eskuvoilexikon.hu